‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲۳ اسفند سالروز درگذشت ادیب برومند

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲۳ اسفند سالروز درگذشت ادیب برومند

‍( زاده ۲۱ خرداد ۱۳۰۳ اصفهان -- درگذشته ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ تهران ) شاعر ملی ، وکیل دادگستری و رییس شورای مرکزی جبهه ملی

ادیب برومند فرزند مصطفی قلی خان برومند از خوانین گز بود که از زیباییِ خط و مقدمات زبان عربی و آگاهی‌های تاریخی بهره مند بود و به زبان فرانسه تسلّط داشت و از تجددطلبان بود و هیچ‌گاه شغل دولتی نپذیرفت و به کار مِلکداری و کشاورزی اکتفا کرد.
ادیب تا ۱۶ سالگی به نثر نویسی اهتمام می‌ورزید ولی از ۱۷ سالگی بیشتر به شعر و شاعری روی آورد و با دلبستگی و علاقه‌ای که به اشعار شعرای دوران مشروطه پیدا کرده بود، به سرودن شعر در همین سبکِ نوپا که موضوع آن مسایل روز بود، پرداخت.
وی در جوانی با کسب رتبه ۳ در آزمون ورودی دانشکده حقوق دانشگاه تهران به ورود در رشته حقوق قضایی موفق شد و در طی تحصیل در دانشکده حقوق به مطالعه پیرامون ادبیات فارسی نیز همت گماشت.
او پس از حادثه سوم شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران به وسیله متفقین در جنگ جهانی دوم، به سرودن شعرهای سیاسی و میهنی پرداخت. موضوع این اشعار حمله به اشغال کنندگان ایران و مخالفت با عوامل بیگانه یعنی هواداران شوروی و انگلیس و انتقاد از دیکتاتوری حکومت و تقویت آزادی‌خواهی و استقلال طلبی و حسّ وطن‌خواهی در مردم ایران بود که در جراید و مجلات کشور منتشر می‌شد.
از آبان ۱۳۲۸ که جبهه ملی ایران به رهبری مصدق بنیانگذاری شد و نهضت ملی کردن صنعت نفت در سراسر ایران جنب و جوش خاصی پدیدآورده بود، ادیب برومند از هواداران نهضت ملی ایران شد و با سرودن اشعار میهنی و سیاسی به همگامی با جبهه ملی و این نهضت ضد استعماری پرداخت. وی پس از کودتای ۲۸ امرداد همچنان با حکومت کودتا به مبارزه برخاست.
ادیب برومند در سال ۱۳۳۹ جزء بنیان گذاران جبهه ملی دوم بود و تا زمان انحلال آن عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران محسوب میشد. او به سمت منشی اوّل کنگره جبهه ملی در سال ۱۳۴۱ به ریاست الهیار صالح انتخاب شد و به همراه مهندس کاظم حسیبی تنها کسانی بودند که پس از استعفای اعضای شورای مرکزی جبهه ملی دوم از سمت خود استعفا ندادند.
برومند در سال ۱۳۵۶ نیز با شروع فعالیت جبهه ملی چهارم تحت رهبری کریم سنجابی، دوباره در شورای مرکزی جبهه ملی حضور یافت و فعالیت بسیاری در جهت نیل به آزادی و برقراری حکومت مردمی و حاکمیت ملّی انجام داد. پس از انقلاب ۵۷ ، ادیب برومند، کریم سنجابی، اصغر پارسا، علی اردلان و یوسف جلالی موسوی، هیئت رهبری جبهه ملی را تشکیل دادند. ادیب برومند در انتخابات مجلس دوره ۱۳۵۹ اول از سوی جبهه ملی ایران ثبت نام کرد. در ۲۵ خرداد ۱۳۶۰ جبهه ملی در اعتراض به قانون قصاص، تظاهرات گسترده‌ای به پا کرد و به دنبال آن، رهبر انقلاب حکم تکفیر و ارتداد جبهه ملی را صادر کرد و دستگیری و سرکوب شدید اعضای جبهه ملی شروع شد.
برومند همچنین بنیانگذار جبهه ملی پنجم در سال ۱۳۷۳ بود و سالها ریاست شورای مرکزی و هیئت رهبری جبهه ملی ایران را بر عهده داشت. طولانی‌ترین دوره فعالیت این سازمان در زمان رهبری ادیب برومند امکان‌پذیر شده‌است. او در سال ۱۳۷۲ علیرغم مخالفت‌ها و ممانعت‌های مسوولین امنیتی اقدام به تشکیل شورای مرکزی جبهه ملی از اعضای باقی مانده شورای مرکزی (جبهه ملی چهارم) کرد و به همراه سید حسین موسویان، حسین شاه‌حسینی، مسعود حجازی، علی اردلان، پرویز ورجاوند هیئت اجرایی موقت جبهه ملی را تشکیل دادند.
بعد از ایجاد نظم مجدد سازمانی، جبهه ملی به ریاست برومند در سال ۱۳۸۲، پلنوم خود را به نام الهیار صالح برگزار کرد و اساسنامه نهایی جبهه ملی با نظارت مستقیم برومند، داوود هرمیداس باوند و دیگران تصویب شد. در اصل سوم آن بر جدایی دین از حکومت تأکید شده است.
ادیب برومند در ۹۳ سالگی درگذشت.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘