‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲ آبان زادروز نصراله ناصح پور

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲ آبان زادروز نصراله ناصح پور

( زاده ۲ آبان ۱۳۱۹ اردبیل ) ردیفدان موسیقی سنتی

ناصح پور زمانی به دنیا آمد که موسیقی سنتی و عمیق آذربایجان، در اختیار تعداد کمی از استادان فن بود و رشد موسیقی مبتذل را غیر ممکن می کرد. در چنین محیطی بود که او با موسیقی مقامی آذربایجانی آشنا شد و با عزیمت به تهران، بیشتر وقت خود را صرف فراگیری موسیقی سنتی ایران کرد و به کلاس درس استاد محمود کریمی در هنرستان آزاد موسیقی ملی راه یافت و در آنجا مشغول فراگیری آواز سنتی ایران شد و نیز با حضور در کلاس درس استاد علی اکبر شهنازی، با ردیف موسیقی آشنا شد و در محفل استاد امیر قاسمی نیز این امکان ایجاد شد که با ساز استاد سعید هرمزی و دیگر استادان حاضر آشنا شود.
پس از تشکیل مرکز حفظ و اشاعه ی موسیقی از آموزش های استاد نور علی برومند نیز بهره مند شد و در نهایت جهت فراگیری ردیف عالی موسیقی سنتی، به محضر استاد عبداله دوامی راه یافت و با فراگیری دوره های ردیفی، رضایت آن استاد را جلب کرد و موفق به دریافت دستخط به مثابه ی مدرک تحصیلی موسیقی شد. او از معدود کسانی است که تصانیف عهد قاجار را از استاد خود عبدالله خان دوامی فرا گرفته است. وی همچنین از جلسات "شناخت موسیقی و کلام" و "تلفیق شعر و موسیقی"، نزد هوشنگ ابتهاج (سایه) نیز بهره های فراوان برد.
ناصح پور با تدریس به بیش از چهار هزار شاگرد، در ترویج موسیقی سنتی به ویژه ردیف های آوازی ایران نقش ارزنده ای داشته است. از جمله شاگردان وی جمشید عندلیبی، ودود موذن، صدیق تعریف، بهرام باجلان و محمد ملا آقایی هستند.
او هم اکنون استاد موسیقی آوازی در دانشگاه های ایران، از جمله دانشکده ی موسیقی دانشگاه هنر است.
از اجراهای آوازی ناصح پور خواندن تصنیف "ز من نگارم" از ساخته های درویش خان در آلبوم مشترکش با محمدرضا لطفی و ناصر فرهنگ فر است. تصنیفی که ظرفیت ها و ویژگی های خاص صدای ناصح پور را به خوبی انعکاس می دهد.
دو صفحه گرامافون در کتاب "موسیقی آوازی ایران" و اجرای تصنیف های عارف و شیدا در آلبوم یادواره استاد برومند به سرپرستی محمدرضا لطفی و اجرای آواز در آلبوم سرودهای آذربایجانی به سرپرستی حسین علیزاده از دیگر آثار ارزنده ی اوست.
وی در زمینه پژوهشی دست آوردهای خود را در قالب مقاله و کتاب منتشر کرده است و از ان جمله می توان به کارهای زیر اشاره کرد:
دو صفحه گرامافون در کتاب دستگاه شور نوشته محمدرضا لطفی، ۱۳۵۳، انتشارات گوتنبرگ
کتاب درة التاج (جلد اول)، نويسنده: علامه قطب الدين محمود بن ضياءالدين بن مسعود شيرازي، تصحیح و تعلیقات نصرالله ناصح پور
رابطه شعر و موسیقی (سخنرانی در دانشگاه مارتین لوتر آلمان، ترجمه به آلمانی توسط پویان ناصح پور)
موسیقی قدیم و جدید (موزه فرش، تهران)
زیبایی شناسی موسیقی (فرهنگستان هنر، تهران)
تاثیر متقابل موسیقی بر فرهنگ های دیگر (سمینار گفتگوی تمدن ها، اصفهان)
ساز متکلم (آسیب شناسی موسیقی آوازی ایران، خانه هنرمندان ایران، تهران، برگزارکننده خانه موسیقی)
درباره ی استاد علی‌ سلیمی (در جلسه بزرگداشت علی‌ سلیمی، اردبیل، سخنرانی به زبان آذری)
درباره استاد محمود کریمی (بزرگداشت محمود کریمی، تالار وحدت، تهران)
حلیت و حرمت موسیقی (اولین گردهمایی موسیقیدانان استان سمنان)
ناصح پور علاوه بر آموزش و پژوهش موسیقی در زمینه برنامه ریزی های اجرایی و مدیریتی هم تجربه هایی دارد. او در چندین دوره انتخابات خانه موسیقی به عنوان رییس کانون آواز سنتی و نیز هیات مدیره خانه موسیقی انتخاب شده و هم اکنون علاوه بر آن، مدیرعامل تعاونی مسکن خانه موسیقی است. وی همچنین در شورای عالی خانه هنرمندان ایران به عنوان مشاور حضور دارد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘