‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۲ فروردین سالروز درگذشت محمود عبادیان

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۲ فروردین سالروز درگذشت محمود عبادیان

( زاده ۱ فروردین ۱۳۰۷ ارومیه -- درگذشته ۱۲ فروردین ۱۳۹۲ تهران ) مترجم و استاد دانشگاه

دکتر محمود عبادیان استاد گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید قم و عضو گروه فلسفهٔ فرهنگستان هنر ایران،
دورهٔ دکترای «تاریخ فلسفهٔ عمومی» را در دانشگاه چارلز پراگ (۱۹۶۱) و دکترای «فلسفهٔ کلاسیک آلمان» را در دانشگاه هامبورگ (۱۹۷۸) گذراند. او ازجمله چهره‌های دانشگاهی بود که در جوانی سابقهٔ مبارزاتی هم داشت. وی بیش از ۳۰ عنوان کتاب فلسفی و ادبی را ترجمه کرد.
عبادیان در گفتگویی با روزنامهٔ اعتماد، دربارهٔ زندگی‌اش سخن گفته‌است. او به جز دو سالی که در یک شبانه‌روزی بود، هیچ تحصیل متوسطه یا ابتدایی منظمی نداشت. در سال ۱۳۱۷ زمانی که ۱۰ساله بود، پدرش نتوانست در مشهد کاری پیدا کند و به ناچار به تهران آمدند. محمود برای تأمین درآمد، روزها در بازار کفاشان و در یک مغازهٔ ابزار جوراب ‌بافی کار میکرد و شبها به کلاس اکابر میرفت. عبادیان در «تکنیکال اسکول» زبان انگلیسی آموخت و همچنین سیکل اول و دوم را در آنجا گذراند. پس از آن به آبادان رفت و در شرکت نفت مشغول شد و تا سال ۱۳۳۳ در آنجا بود، پس از کودتای ۲۸ مرداد به زندان افتاد و سر و چشم و ستون فقراتش دچار آسیب شد و به‌ همین‌ دلیل به قید کفیل آزادش کردند. پس از آزادی، نمی‌توانست در شرکت کار کند و پس از مدتی از ایران خارج شد و به چک رفت. در آنجا به‌ دلیل نبودن درجهٔ لیسانس، امکان تحصیل در رشتهٔ فوق‌لیسانس برای او مهیا شد و به‌دلیل اینکه ضعف قوای جسمانی داشت و چشم راستش هم متلاشی شده‌بود، به او پیشنهاد دادند به‌جای رشته‌های فنی، سراغ رشته‌های علوم انسانی برود و او هم پذیرفت و نیز به‌ سرعت شروع به آموزش زبان چکی کرد. زبان چکی از زمرهٔ زبانهای سخت و جزو خانوادهٔ زبان‌های اسلاو است. پیش از ورود به چک، عمدهٔ مطالعات او بر ادبیات فارسی و تاریخ ایران و اسلام از روی منابع فارسی بود.
او همچنین به تئاتر، سینما، موسیقی و هنرهای دیگر نیز علاقه داشت و از دیدگاه زیبایی‌شناسی و فلسفهٔ هنر، نگرشی خاص به این مباحث داشت.
در اواخر عمر از ساختمان‌هایی که در ولنجک ازطرف دانشگاه علامه طباطبایی برای استادان دانشگاه دههٔ هفتاد ساخته شده‌ بود، به‌دلیل بیماری به نارمک، نزد یکی از اقوامش رفت. قرار بود جمعی از شاگردانش برای او مجلس نکوداشتی برقرار کنند که با آن مخالفت کرد و سرانجام در ۸۵ سالگی درگذشت.‌

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘