‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۷ خرداد‍ برگزاری کنگره هفتصدمین سال وفات «خواجه نصیرالدین طوسی»

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۷ خرداد‍ برگزاری كنگره هفتصدمین سال وفات "خواجه نصیرالدین طوسی"

در هفتم خرداد ۱۳۳۵، به مناسبت هفتصدمین سالگرد وفات اندیشمند و دانشور بزرگ خواجه نصیرالدین طوسی، كنگره بزرگداشتی در تهران برگزار شد و ابعاد گوناگون این شخصیت عظیم علمی مورد بررسی قرار گرفت. ما نیز در این مقال، به این بهانه به گوشه‌‏هایی از زندگی ایشان می‏‌پردازیم.
ابوجعفر محمد بن محمد حسن طوسی معروف به نصیرالدین، استاد البَشَر، محقق طوسی و خواجه در روز یازدهم جمادی‏ الاول ۵۹۷ قمری در طوس به دنیا آمد. ایام كودكی او در طوس سپری شد و او در این زمان، مقدمات علوم را از پدر فاضلش فرا گرفت. در جوانی راهی نیشابور شد و از محضر بزرگان آن دیار همچون فریدالدین داماد نیشابوری و عطار نیشابوری بهره های فراوان برد. محقق طوسی در طی سالیان متمادی به كسب دانش پرداخت و به مدارج والای علمی دست یافت. در زمان حضور او در عراق، واقعه هجوم سپاهیان مغول به ایران روی داد و او به ایران بازگشت تا حضورش كمكی برای دیگران باشد.
خواجه نصیرالدین از آن پس به دعوت یكی از حاكمان فرقه اسماعیلیه به قهستان و سپس قلعه الموت در نزدیك قزوین رفت و نزدیك به ۲۶ سال در این قلعه‏‌ها به سر برد، اما در این دوران، لحظه‌‏ای از تلاش علمی باز نایستاد و كتاب‏‌های متعددی به رشته تحریر درآورد. با هجوم مغولان و فروپاشی اسماعیلیان، خواجه درصدد برآمد تا به هر نحو ممكن، از خونریزی و ویرانگری قوم مغولان جلوگیری کند ، از اینرو با استفاده از موقعیت علمی خود، به هلاكوخان مغول نزدیك شد و پس از مدتی از مقربان درگاه آنان گردید. همچنین مقام علمی و ارزش فكری خواجه نصیرالدین موجب شد تا هلاكو او را در شمار بزرگان دانسته، نسبت به حفظ و حراست از جان وی كوشا باشد. خواجه نصیرالدین در طول سالیان بعد، به شهرها و كشورهای مختلفی مسافرت کرد و شاگردان فرهیخته‏‌ای را پرورش داد كه علامه حلی، كمال الدین میثم بن علی بحرانی، سید ركن الدین استرآبادی و مجدالدین طوسی از آن جمله‌‏اند. وی همچنین با نفوذ خود مانع از قتل عام مردم و دانشمندان می‌‏ شد و در حفاظت از میراث عظیم علمی سعی زیادی داشت. خواجه نصیرالدین طوسی در علومی همچون ریاضیات، فلسفه، كلام، اخلاق، ادبیات، هیئت و نجوم و... مهارتی بسزا داشت و آثار متعددی به وجود آورد كه قواعدالعقاید، اخلاق ناصری، اوصاف الاشراف، اساس الاقتباس و زیج ایلخانی از آن جمله‏‌اند. وی سرانجام در ۱۸ ذیعقده ۶۷۳ قمری در ۷۶ سالگی جان به جان آفرین تسلیم كرد و در حرم امام موسی كاظم(ع) به خاك سپرده شد.

@bargi_az_tarikh

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘