‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲۰ امرداد زادروز ایرن زازیانس

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲۰ امرداد زادروز ایرن زازیانس

ایرن زازیانس ( زادهٔ ۲۰ امرداد ۱۳۰۶ بابلسر -- درگذشته ۷ امرداد ۱۳۹۱ تهران) هنرپیشهٔ ایرانی ارمنی‌تبار تئاتر، سینما و تلویزیون

ایرن بازیگری را از تئاتر فردوسی آغاز کرد و سپس به سینمای ایران راه یافت و تا زمان انقلاب به کار ادامه داد. او در حدود ۳۰ فیلم سینمایی بازی کرد که از بین آنها می‌توان به خداحافظ رفیق، محلل، بلوچ و مو سرخه اشاره کرد.

وی در ۱۳۲۲ همراه خانواده اش به تهران مهاجرت کرد. در ۱۳۲۸ با بازی در نمایش «کارمند شریف» به طور جدی جذب تئاتر شد و در نمایش‌های بسیاری بازی کرد. از سال ۱۳۲۹ فعالیت خود را با گروه نوشین در تئاتر سعدی ادامه داد و در نمایش بادبزن نوشته اسکار وایلد نقش آفرینی کرد. از ۱۳۳۶ به سینما روی آورد و طی ۲۰ سال نزدیک به ۳۰ عنوان فیلم را در کارنامهٔ بازیگری اش ثبت کرد. نخستین فیلمش را با نام «مردی که رنج می‌برد» به کارگردانی محمدعلی جعفری بازی کرد و پس از آن با کارگردانانی چون شاپور قریب (در خروس)، امیر نادری (در خداحافظ رفیق) همکاری کرد. در دو فیلم ساموئل خاچیکیان به نام‌های دلهره و اضطراب نیز نقش آفرینی کرده است. در تمام سال‌های فعالیت سینمایی اش در نقش اصلی یا یکی از نقش‌های اصلی حضور داشته است.
او دربارهٔ نقش‌های سینمایی اش می‌گفت:
«بازیم در نقش‌های مختلف متفاوت بود. هر نقشی برایم ویژگی خودش را داشت و سعی می‌کردم زن‌هایی را که نقش شان را بازی می‌کردم، درک کنم. سیر در احوال این زن‌ها و مطالعه دربارهٔ آنها برایم خیلی جالب بود. به خصوص که همیشه می‌گفتم من به علاوه یک زن دیگر، یک تکامل است.»
از دیگر فیلم‌های کارنامهٔ این بازیگر می‌توان به جاده زرین سمرقند، ساحل دور نیست، شام آخر و … اشاره کرد. ایرن در کارنامهٔ سینمایی اش مجموعه‌های تلویزیونی غریبه، تخت ابونصر و سلطان صاحبقران (به کارگردانی علی حاتمی) را نیز ثبت کرده است که در مجموعهٔ اخیر نقش «مهد علیا» را برعهده داشت.
در سال‌های نخست استقرار جمهوری اسلامی در ایران، ایرن در دو فیلم سینمایی «جایزه» به کارگردانی علیرضا داوودنژاد و «خط قرمز» ساخته مسعود کیمیایی بازی کرد اما هردو فیلم توقیف شدند. وی همچنین در چند قسمت از سریال هزاردستان به کارگردانی علی حاتمی حضور داشت اما بخش‌هایی که ایرن در آن بازی کرده بود حذف شدند و در نهایت هم‌زمان با موج ممنوعیت کار بازیگران قبل از انقلاب، به صورت رسمی ممنوع از کار شد.
آخرین تصویر ایرن در فیلم «شیرین» (عباس کیارستمی، ۱۳۸۷) بر پرده نشست.
ایرن که در سال‌های آخر زندگی گرفتار بیماری سرطان ریه بود، سرانجام بامداد روز شنبه هفتم امردادماه در سن ۸۵ سالگی در تهران درگذشت و در روز دوشنبه نهم امرداد در «آرامستان بوراستان» به خاک سپرده شد.

@bargi_az_tarikh

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘