‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۷ آبان زادروز مرتضی کیوان هاشمی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۷ آبان زادروز مرتضی کیوان هاشمی

( زاده ۱۷ آبان ۱۳۲۹ نیشابور ) شاعر، مترجم و مدرس دانشگاه

مرتضی کیوان هاشمی در یکی از روستاهای اطراف نیشابور به دنیا آمد. پدرش شادروان سیدحسین کیوان هاشمی، از نخستین فرهنگیان شهرستان نیشابور و مدیر مدرسه شاهپور، نخستين دبستان آن ديار بود. بيشتر پزشکان و فرهیختگان قدیمی این خطه از شاگردان او بودند. او با دختری بنـام " گوهرشاد " از اهـالی اسحق آباد نیشابور ازدواج کرد و آخرین ثمره این پیوند پسری بود به نام "مرتضی" که بعدها در دنیای شعر و ادب از ميان واژگان نام خود تخلص " کیوان " را برای خود برگزید.
در دو سالگی پدر را از دست داد. دوران دبستان را در همان روستای زادگاهش سپری کرد و سپس برای ادامه تحصیل به نیشابور رفت. نیمی از دوران دبیرستان را در دبیرستانهای خیام و فردوسی نیشابور و نیمی دیگر را در دبیرستانهای جهان نو و نصرت الملک ملکی مـشهد سپری کرد. نبودن پدر و نداشتن برادر، عمو، دایی و پشتیبانی که بتواند به او تکیه کند، او را در همان سالهای نخست نوجوانی ناگزیر به پذیرش مسئولیت های سنگین یک خانواده پرجمعیت کرد. این مسئولیت های بزرگ علیرغم تحمیل فشارهای سنگین روحی و روانی، انگیزه پختگی بیشترش در کوره زندگی و بلوغ فکری زودرس او شد.
سرودن را از ۱۴ سالگی آغاز کرد و خیلی زود سروده ها و مقالاتش به روزنامه های محلی آن زمان نور ایران، آفتاب شرق، خراسان و به فاصله کمی به روزنامه های اطلاعات و کیهان راه یافت. یکی از افتخارات بزرگ دوران دبیرستانش، دریافت یک جلد دیوان نفیس به عنوان جايزه از دست شادروان عماد خراسانی بود که هنوز زینت بخش کتابخانه اوست.
در سال ۱۳۵۵ اولین اثر غیر منظومش با نام " نیشابور" که پژوهشی درباره تاریخ پر افتخار زادگاهش بود با هزینه شهرداری نیشابور در چاپخانه پارت مشهد به صورت بسیار نفیسی چاپ و منتشر شد. این نخستین اثر در ایران بود که با تاریخ شاهنشاهی نوشته شده بود.
در کنکور سال ۱۳۵۸ بر خلاف خواسته های قلبی و توانایی های آشکارش در حيطه شعر و ادب، در رشته فيزیک کاربردی دانشگاه خوارزمی تهران پذیرفته شد و برای تحصیل در دانشگاه، به تهران آمد، انقلاب فرهنگی و بسته شدن دانشگاهها وقفه ای پنج ساله در تحصیلات دانشگاهی او پدید آورد و سرانجام در سال ۱۳۶۷ موفق به گرفتن مدرک کارشناسی در رشته فیزیک الکترونیک شد. سال ۱۳۶۸ در دانشکده شرکت مخابرات پذیرفته شد و پس از گذراندن تحصيلات تکمیلی در رشته مهندسی مخابرات در همان دانشکده و در مقطع کارشناسی به تدريس الکترونيـک یک و دو پرداخت..
و سرانجام در سال ۱۳۷۸ به دلیل فشارهای عقیدتی، از دانشکده استعفا و چون استعفایش مورد قبول واقع نشد، ترک خدمت کرد و بار دیگر از دنیای ترانزیستور و آی سی، به دنیای شعر و ادبیات بازگشت و چندین اثر در زمینه ادبیات چاپ و منتشر کرد.

آثار او عبارتند از :
- نیشابور ( پژوهشی در تاریخ نیشابور ۱۳۵۵) چاپخانه پارت مشهد با سرمایه گذاری شهرداری نیشابور
- سیستم های کنترل از راه دور ۱۳۷۰ انتشارات دانشکده شرکت مخابرات ( کتاب درسی)
- قوقولی (داستان کودک–۱۳۸۱)، انتشارات عباسی تهران، تیراژ ۵۰۰۰ جلد.
- قوقولی و شیر مادر ( ۱۳۸۶ داستان کودک)، ناشر مولف، تیراژ ده هزار جلد
- ماجراهای فيلی سيتی (۱۳۹۰ ترجمه) اثر ادوارد تریر، از سوی وزارت ارشاد مجوز چاپ داده نشد.
- بی همنفس ( دفتر شعر شبنم زربخش ۱۳۸۷ ویراستاری)
- پلیس مهربان ( ویراستاری داستان کودک ، زهرا اکبری)
- ترکه و تبر (دفتر شعر ۱۳۸۴)، چاپ نخست ۵۰۰۰ جلد، ناشر: مولف؛ چاپ دوم ۱۳۸۶، ۳۰۰۰ جلد، چاپ شر کت تعاونی کارآفرینان فرهنگ و هنر؛ چاپ سوم پس از ده سال ممنوعیت سال ۱۳۹۶ انتشارات بعثت تهران ۳۰۰۰ جلد؛ چاپ چهارم، پس از سانسور مجدد بهار ۱۳۹۷، انتشارات ماهوی خورشید نیشابور ۳۰۰۰ جلد
- دلنوشته ها ، عاشقانه های من و بوی باران تازه: از اسفند ۱۳۹۷ در انتظار دریافت مجوز

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘