‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲۷ بهمن زادروز معصومه مهرعلی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲۷ بهمن زادروز معصومه مهرعلی

(زاده‌ی ۲۷ بهمن ۱۳۳۴ تهران) خواننده و مدرس آواز ایرانی

‍ معصومه (سهیلا) مهرعلى در خیابانِ "مختاری" به دنیا آمد و پدرش اهل محله‌ی سنگلج تهران و از دراویش گنابادی بود. مادرش از نوادِگان میرزا مهدی خان امامی، كاتب دربار ناصری بود که صدایی خوش داشت و او تحت تاثیر صدای مادر و به تشویق او دلشیفته‌ی آواز شد.
دوران ابتدایی را در دبستان "کیوان"گذراند و از همان دوره خواندن جدی را با قرائت قرآن و سرودِ صبحگاهی تجربه کرد.
وی در دبیرستان "ایران" درس خواند و در مسابقه‌های هنری منطقه‌ای آموزش و پرورش حضور فعال داشت و در همان دوران در مسابقه‌های کشوری که همه ساله در شهر رامسر برگزار می‌شد رتبه‌ی نخست در آواز ایرانی را كسب كرد.
وی ادامه دوره‌ی متوسطه را در رشته‌ی ادبی در دبیرستان "محمود زاده" شروع کرد.
مهرعلی عضو کاخ جوانان به سرپرستی "محمد اوشال" بود و به عنوان خواننده با نوازندگان جوان آن روزگار همکاری داشت و به همراه آنان اجراهای بسیاری را در "تالار فرهنگ" و مراکز هنری دیگر برگزار کرده است.
پس از دریافت دیپلم، مدت کوتاهی در شرکت "بِلتِک" استخدام شد.
مهرعلی از طریق آزمونی که وزارت فرهنگ و هنر آن زمان برگزار کرد، پذیرفته شد و در هنرکده‌ی موسیقی زیر نظر استاد "محمود کریمی" مشغول فراگیری آواز شد و ردیف مكتب تهران را نزد ایشان آموخت و سالها نزد او شاگردی کرد.
از دیگر استادان وی استاد "نورالدین رضوی سروستانی" است که مهرعلی علاوه بر آواز تحت تاثیر منش و اخلاق هنری و انسانی استاد خود بوده است.
معصومه مهرعلی در حدود یک سال هم نزد استاد "دادبه" شیوه‌ی آوازی ایشان را آموخته است.
مهرعلی کارمند وزارت فرهنگ و هنر بود و به عنوان ناظم در هنرستان دخترانه خدمت می کرد.
در سال ۱۳۵۷ و در جشن فارغ التحصیلی دانش آموزان آن سال کنسرتی به خوانندگی ایشان و در حضور استادان: علی اصغر بهاری، احمد عبادی، محمودی کریمی، محمدرضا شجریان و دیگران برگزار شد.
از همان زمان صدایش مورد توجه استاد شجریان قرار گرفت و آغازی شد برای شاگردی در محضر ایشان.
بانو مهرعلی "مكتب اصفهان" را نزد استاد شجريان مشق كرد. نمونه‌ای از صدای این کلاس در فضای مجازی منتشر شده است که درس آواز اصفهان به شیوه استاد "محمدحسین طاهر زاده" است.
از همکلاسی‌های وی در کلاس استاد شجریان که نزدیک به بیست سال در کنار هم بودند، می توان از استادان: قاسم رفعتی، محسن کرامتی، علی جهاندار، مظفر شفیعی، حمیدرضا نوربخش، ملک بابایی و محمد عرفانیان نام برد.
معصومه مهرعلی در سال ۱۳۶۰ با آقای "محمدحسین سیفی زاده" که از شاگردان استادان اسماعیل مهرتاش، محمود کریمی و محمدرضا شجریان بوده اند، ازدواج کرد كه حاصل اين پيوند دو فرزند به نامهای "سارنگ" و "ارژنگ" است که هر دو از هنرمندان موسیقی ملی و کردی هستند.
وی به پیشنهاد استاد محمدرضا شجریان و از سال ١٣٦٤ در مراکز فرهنگی و هنرى، دانشگاه ها، کنسرواتورهاى تهران و مراکز فرهنگى شهرستان ها در رشته‌هاى آواز ،جواب آواز و شناخت تصنیف‌های قدیمی، مشغول به تدريس است.
ایشان از جمله نادر استادانی است که همچنان کلاسش را به شیوه‌ی قدما و به شکل مکتب خانه‌ای (گروهی و سینه به سینه) برگزار می‌کند.
تغییر شعر گوشه‌های ردیف بر اساس وزن شعر اصلی، ضربی خوانی و "کارعمل" در گوشه‌های آوازی، گذاردن شعر و آواز بر روی گوشه‌های سازی، پرده گردانی بر اساس گوشه‌ها و فاصله‌های مشترک در آواز ها و بسیاری ظرایف دیگر از جمله مواردی ست که ایشان در شیوه‌ی آوازی خود به هنرجویان می‌آموزد.
در سال‌های اخیر اثری با عنوان "سوار مانده" با صدای او منتشر شده است که در این اثر اعضای خانواده‌اش در کنار هنرمندان و نوازندگان دیگر؛ با او همکاری کرده اند.
استاد معصومه مهرعلی در دو آموزشگاه "قمر" و "الف" در شهر تهران مشغول تدریس آواز است.
همچنین هر ماه و در شهرهای شیراز و کرمان کلاس‌های آوازش با حضور علاقه‌مندان برگزار می‌شود.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘

عکس: نیلوفر رضایی