❔ چه تعداد رمز ارز در پورتفوی خودمون داشته باشیم؟..۱- ما در بازار دو نوع ریسک داریم: سیستماتیک و غیرسیستماتیک

❔ چه تعداد رمز ارز در پورتفوی خودمون داشته باشیم؟

۱- ما در بازار دو نوع ریسک داریم: سیستماتیک و غیرسیستماتیک. ریسک سیستماتیک تاثیرش روی کل بازاره نه یک رمزارز خاص، ریسک غیرسیستماتیک مربوط یک رمزارز یا پروژه مشخصه.

۲- ریسک سیستماتیک یا ریسک بازار غیرقابل حذف و غیر قابل پیش‌بینیه و تقریبا نمی‌شه ازش اجتناب کرد. مثلا کافیه یک اقدام قانونی جدی توسط دولت‌ها علیه کریپتو انجام بشه تا کل بازار سقوط کنه. شما با ورودتون به بازار کریپتو خودتون رو وارد یک ریسک سیستماتیک که مربوط به کل بازاره می‌کنید‌.

۳- حالا اگه به جز بازار کریپتو سرمایه‌گذاری‌های دیگه‌ای هم داشته باشید مثل املاک، بورس و... ریسک سیستماتیک رو تا حدی کنترل کردید‌. اما یادتون باشه ریسک سیستماتیک همیشه وجود داره و از بین نمی‌ره.

۴- ریسک غیرسیستماتیک مختص یک رمز ارز یا پروژه خاصه. حتی می‌شه برای دسته‌بندی‌های مختلف پروژه‌ها هم ریسک غیرسیستماتیک درنظر گرفت مثلا دیفای‌ها، اوراکل‌ها، میم‌ها، یا NFTها. مثلا کافیه ممنوعیتی برای فروش NFTها پیش بیاد تا کل پروژه‌هایی که دراین دسته‌بندی هستند تحت تاثیر قرار بگیرن.

۵- یا فرض کنید اخبار منفی از دل تیم یک پروژه خاص بیرون بیاد، یا یک رمز ارز توکن‌هاشو دامپ کنه یا حتی کلاهبرداری کنه، این‌ها نمونه‌هایی هستند که نشون میده ما در بازار ریسک غیرسیستماتیک داریم که مربوط به کل بازار نیست و می‌تونه مربوط به بخشی از پورتفوی ما باشه.

۶- تفاوت اصلی ریسک غیرسیستماتیک با ریسک سیستماتیک اینه که ما می‌تونیم ریسک غیرسیستماتیک رو با متنوع‌سازی پورتفوی خودمون یا همون Diversification تا حد خوبی کاهش بدیم. اما تنوع‌بخشی به معنی افزایش تعداد رمز‌ارزهای موجود در پورتفوی شما نیست.

۷- برای مثال می‌شه گفت Harmony One و Celer Network کرولیشن قوی باهم دارند یا Band و Kava بنابراین حضور هم‌زمان این موارد در پورتفوی ما سبب متنوع‌سازی نمی‌شه. یا مثلا Tomochain و LuaSwap از یک خانواده هستن. ریسک Tomo تقریبا ریسک Lua هم هست. بنابراین این‌ها رو سنجش تنوع یکی بدونید.

۸- یا فرض کنید کل سبد ما پروژه‌های NFT یا یک دسته‌بندی خاص دیگه باشن، یا فرض کنید تک ارز باشیم در این صورت ریسک غیرسیستماتیک ما بسیار بالاست. شاید جالب باشه بدونید داشتن ۲ پروژه متنوع به جای یک پروژه در حدود ۴۶ درصد از ریسک غیرسیستماتیک شما رو حذف می‌کنه!

۹- از طرفی اگر این تنوع بخواهد خیلی زیاد بشه معایبی هم داره. بزرگ‌ترین مشکل اینه که امکان تحقیق و بررسی و اشراف شما روی روند اجرایی پروژه‌ها کم میشه. در دنیای کریپتو شما حتما باید دائما وضعیت پروژه‌هایی که روشون سرمایه‌گذاری کردید رو رصد کنید.

۱۰- پروژه‌های بسیاری یک شبه از مسیرشون خارج شدن یا کلاهبرداری کردن. اگه سبدتون شلوغ باشه نگاهتون سطحی میشه و فرصت کافی برای بررسی همه موارد نخواهید داشت. مثلا پروژه DeFi100 دیشب ۳۲ میلیون دلار دارایی افراد رو بالا کشید و برای سرمایه‌گذارهاش یک جمله تمسخر آمیز رو سایتش باقی گذاشت.

۱۱- ایراد بعدی تنوع زیاد در پورتفوی اینه که بازدهی سرمایه‌گذاری کم می‌شه. قطعا کسی که ۲۰ درصد از پورتفوی خودش رو به یک پروژه بسیار ارزشمند اختصاص می‌ده بازدهی بسیار بهتری از کسی داره که به خاطر تنوع زیاد فقط ۳ درصد از سبدش متعلق به اون پروژه بوده.

۱۲- در نهایت اینکه چه میزان تنوع مناسب پورتفوی ماست که هم ریسک غیرسیستماتیک رو تا حد خوبی کاهش بده و هم تمرکز و بازدهی ما رو از بین نبره کمی تجربی است. من شخصا بنا به تجربه با عدد ۸ راحت و موافقم.

۱۳- کسی که ۸ رمز ارز متنوع و قدرتمند در سبدش داشته باشه تا حد بسیار زیادی ریسک‌های غیرسیستماتیک رو از بین برده و از طرفی توزیع سهم هر پروژه از کل سبد به گونه‌ای است که بازدهی خوبی خواهد داشت و همچنین تمرکز و فرصت کافی برای بررسی و رصد عملکرد پروژه‌ها رو داره.

۱۴- در پایان فراموش نکنیم که ریسک هیچوقت صفر نمی‌شه اما تا حدی قابل کنترله‌. اگر ریسک وجود نداشت ریوارد بزرگ هم وجود نداشت. در همه بازارها سود یا زیان بزرگ نتیجه ریسک بزرگه:

No risk, no reward.

خاصه درباره بازار کریپتو:

It's a high-risk high-reward investment.

@cryptobyalireza