نمایشگاه و بازار کتاب فرانکفورت بزرگ‌ترین، قدیمی‌ترین، و مهم‌ترین نمایشگاه کتاب جهان است، به ویژه برای اهل فن …حتی پیش از اختراع م

نمایشگاه و بازار کتاب فرانکفورت بزرگ ترین، قدیمی ترین، و مهم ترین نمایشگاه کتاب جهان است، به ویژه برای اهل فن.

حتی پیش از اختراع ماشین چاپ توسط گوتنبرگ، نمایشگاه فرانکفورت اهمیت مهمی در حیات اقتصادی آلمان قرون وسطا داشته است. طبق اسناد به دست آمده اولین نمایشگاه فرانکفورت به قرن سیزدهم برمی گردد در دوران امپراطوری فردریک دوم. این گردهمایی فرهنگی تجاری در قرن شانزدهم به اوج شکوفایی خود رسید. به این ترتیب، شهر فرانکفورت که صاحب بهترین چاپخانه ها بوده مهم ترین بازار کتاب اروپا، و میزبان ناشران (چاپخانه دارها) و کتابفروشان آلمانی و غیر آلمانی می شود.

قدیمی‌ترین نمایشگاه کتاب جهان

در نمایشگاهی که در سال ١۵۶٩ میلادی برگزار شد، از هشتاد و هفت غرفه‌ی موجود، سه غرفه متعلق به ایتالیا، چهار غرفه از فرانسه ، پنج غرفه از ژنو ، هفده غرفه از آنِ اهل فن فرانکفورتی، و بقیه متعلق به کتابفروشان و چاپخانه دارهای سایر شهرهای آلمان بوده است. در قرن هفدهم به دلیل جنگ های سی ساله و شیوع بیماری‌های مرگبار از رونق این فعالیت کاسته می شود. نه ناشری رمق و امکان کار داشته و نه کتابفروش‌ها مشتری ای. در نیمه ی قرن هجدهم به دلایل مختلف از جمله مقاومت و ناباوری کتابفروش‌های فرانکفورتی در مواجهه با نوآوری های فنی ، و نیز تغییر زبان نوشته‌های ادبی از لاتین به آلمانی، شهر لایپزیگ در حرفه‌ی چاپ و نشر از فرنکفورت پیشی گرفت و نمایشگاه و بازار کتاب فرانکفورت کم کم از رمق افتاد. با این حال، بعد از یک سکوت طولانی، از فردای خاتمه‌ی جنگ جهانی دوم، نمایشگاه کتاب فرانکفورت جان دوباره گرفت و سال به سال قوی تر و موثر تر شد.

مهمان شصت و هشتمین نمایشگاه فرانکفورت، کشور فرانسه است با جایگاهی اختصاصی به مساحت حدود ۵٣٠ مترمربع با حضور بیش از ١٣٠ ناشر (از ناشران قدیمی و طراز اول تا ناشران کوچک و نوپا) که برای معرفی ٣٨٠٠عنوان کتاب منتشر شده به زبان فرانسه راهی فرانکفورت می شوند. سوای ناشران، بیش از بیست غرفه با صدها شرکت کننده ی دست اندرکار حرفه‌ی کتاب (از توزیع کنندگان کتاب های کاغذی یا دیجیتالی، تا متخصصان داده پردازی اطلاعات کتاب و یا خبرنگاران تخصصی و نیز منتقدان) در این جمع حضور دارند.

مهمان اصلی نمایشگاه بودن، امتیازی است که به دست آوردنش نه ساده است نه ارزان. فرانکفورت پیشنهادش را به کشور مورد نظر ارائه می دهد و با آن کشور است که درباره ی "مهمان افتخاری" شدن نمایشگاه فرانکفورت فکر و بررسی های لازم را انجام دهد و به نهاد برگزاری نمایشگاه فرانکفورت پاسخ دهد. این نهاد با نظارت انجمن کتابفروشان و ناشران آلمان و با همفکری وزارت فرهنگ این کشور درباره ی انتخاب مهمان افتخاری تصمیم می گیرد. تصمیم نهایی که معمولا از سه سال قبل اتخاذ می شود، در پی بحث‌هایی پیرامون بنیه ی فرهنگی و ادبی کشور مهمان، امکانات حمایت از ترجمه از زبان آن کشور، و همین طور بودجه صورت می گیرد. هزینه ی مهمان افتخاری بر عهده ی خود اوست. برای مثال کشور فرانسه که مهمان افتخاری امسال است با برنامه‌ریزی و حمایت انستیتو فرانسه در آلمان، مرکز ملی کتاب فرانسه، دفتر بین المللی نشر، و وزارت فرهنگ راهی فرانکفورت می شود. این مخارج کلان، که طبق تخمین متخصصان بین شش تا نه میلیون یورو برآورد شده، در واقع نوعی سرمایه گذاری فرهنگی به حساب می آید چراکه در این پنج روز، این کشور در جایگاه اختصاصی اش نگین نمایشگاه خواهد بود با حضور نویسنده ها، مترجم ها، خوانش آثار و حدود ٣٠٠ برنامه ی جنبی که همه رنگ فرهنگ کشور فرانسه را دارند و فرصتی مغتنم ایجاد می‌کنند برای برانگیختن کنجکاوی و ترغیب به بهتر شناختن و شناساندن آثار منتشر شده توسط ناشران فرانسه و نیز ناشران فرانسه زبان آفریقا و کارائیب.
منبع: رادیو فرانسه فارسی


@dachstudien
🇪🇺🇩🇪