رادیو خبر بایرن-تمثیل «پازل‌های بزرگ» به عنوان نماد نظم جهانی در حال فروپاشی، این موضوع در تمامی سخنرانی‌ها و گفتگوها هویدا بود

رادیو خبر بایرن-تمثیلِ " پازل های بزرگ" به عنوان نماد نظم جهانیِ در حالِ فروپاشی، این موضوع در تمامی سخنرانی ها و گفتگوها هویدا بود. نیز در روز سوم و آخر کنفرانس که به بحران دائمی در خاور نزدیک و میانه اختصاص داشت. سرشناس ترین نمایندۀ منطقه، معاون نخست وزیر قطر محمد الثانی، نسبت به " قطبی شدنِ شدید" هشدار داد. به گفتۀ وی خشونت و تشنج، مثلاً در یمن و یا سوریه، افزایش می یابند. به تعبیر معاون نخست وزیر قطر، نه با ریشه های واقعی و تروریسم و حکومت های افراطی که فقط با نشانه ها مبارزه می شود.

وزیرخارجۀ ایران ظریف، که کشورش در جنگ داخلی سوریه درگیر است از " سطح جدید دشمنی" صحبت کرد، البته منظورش خروج آمریکا از قرارداد اتمی در پاییز سال گذشته بود. به نظر وی اروپایی ها باید تلاش خیلی بیشتری برای حفظِ توافق هسته ای سال 2015 صورت دهند. وزیر خارجۀ ایران انتقاد کرد که ساز- و - کار مالی که توسط سه کشور اتحادیۀ اروپا از جمله آلمان به قصد نجات تجارت با ایران تشکیل شده کافی نیست. دیپلمات ارشد ایران خواستار شد اروپا اگر می خواهد خلاف" جریانِ خطرناک" سیاست یکجانبۀ آمریکا شنا کند باید به خود جرأتِ "خیس شدن" بدهد.

قرارداد اتمی با ایران که اتحادیۀ اروپا در تصویب آن نقش قاطعی داشته و بروکسل هنوز نیز خود را به آن پایبد می داند در مونیخ نیز از جمله نکات کلیدی در تعامل بین آمریکا و اروپا بود. معاون رئیس جمهور آمریکا مایک پنس مؤکداً از متحدان اروپایی خواست با تأسی از آمریکا از قرارداد اتمی با ایران خارج شوند. به تعبیر وی زمانش رسیده که به تلاش برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران پایان داده شود.

مدت ها بود که دست کم در مونیخ چنین لحن تندی بین شریکان ناتو سابقه نداشت. به باور خیلی از کارشناسان این لحن نشان دهندۀ فضای کنونی در پیمان ناتو است. همانند نطق مرکل که به شدت مورد تشویق قرار گرفت. حضوری پراحساس که برای مرکل نامرسوم است در خیلی از جاها تبدیل به پاسخگویی به شعار" آمریکا اولِ" ترامپ شد. پیام مرکل:

" اینکه چند جانبه چندان عالی نیست، دشوار است، کند است، اما فراتر از نوک بینی خود را دیدن و دیدن اینکه آیا می توانیم به راه حل های مشترکِ برد –برد دست یابیم، بهتر از این عقیده است که می توان همۀ امور را تنهایی انجام داد."

تقریباً در تمامی مسائل اختلافی مهم –از پیمان منع گسترش موشک های میانبرد هسته ای با روسیه گرفته تا برخورد با چین و تقسیم هزینه ها در ناتو، صدراعظم از در مخالفت با سیاست کنونی آمریکا درآمد. به ویژه آشکار شد: اختلاف بر سر طرح خط لولۀ گازِ نورد استریم و احتمال برقراری عوارض گمرکی برای ورود خودروهای آلمانی.

تنها بارقۀ امید: دبیرکل ناتو، اِشتُولنبِرگ، اروپایی ها را در جهت خوبی می بیند که مشکل کمبود بودجۀ دغاعی را از سر راه بردارند. و نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از حزب دمکرات، آشکار ساخت ترامپ همۀ آمریکا نیست: " ما به یک ناتوی قوی باور داریم."

اما همۀ اینها نتوانست در این آخر هفته به پرسش رئیس کنفرانس، ایشینگر، در این مورد که چه کسی می تواند قطعات پازل را که آهسته آهسته از هم جدا می شود دوباره جمع کند و آنها را از نو بچیند، پاسخ قانع کننده ای داده بدهد. عالم علوم سیاسی، کریستیان هاکِه، که سالهاست کنفرانس امنیت را زیرنظر دارد ارزیابی امید بخشی ارائه نمی کند:
"فکر می کنم این برداشت را حاصل کرده ایم که مشترکات کمتر شده اند و این در اصل، نکتۀ نگران کننده است."

http://munich.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=166&pageid=34995&newsview=558401