متن کامل مصاحبه:. صدای آلمان: آیا ممکن است ترامپ مؤفق شود درقرارداد با ایران کارشکنی کند؟

متن كامل مصاحبه:
صدای آلمان: آیا ممکن است ترامپ مؤفق شود درقرارداد با ایران کارشکنی کند؟

تیم گولدیمان: سیاست رئیس جمهورآمریکا درمورد ایران کاربرد داخلی دارد: می داند که به ویژه درکنگره تردید زیادی، حالا نگوییم مقاومت زیادی، علیه این قرارداد وجود دارد. کنگره رئیس جمهورسابق باراک اوباما را متهم می کند درانعقاد معامله با ایران، با نمایندگان هماهنگی نکرده بلکه سرخود عمل کرده است. من همین پریروز با یکی از نمایندگان جمهوری خواه درکنگره صحبت می کردم که می گفت: اول اینکه همۀ ما مخالفیم و دوم اینکه کاراوباما درست نبود. ترامپ از طریقِ بسیج فضای انتقادی نسبت به اوباما ممکن است درکنگره مؤفقیت داشته باشد، به این شکل که معامله با ایران را زیرسؤال می برد.

صدای آلمان: ترامپ قرارداد با ایران را "بدترین معاملۀ همۀ زمان ها" می داند. نظرشما دراین باره چیست؟

ترامپ دودلیل می آورد: اول اینکه مهلت های پیش بینی شده درقرارداد را مطرح می کند، یعنی مدت محدودیت ها و نظارت ها بربرنامۀ اتمی ایران. این مهلت ها به باورترامپ خیلی کمند. اما وی نمی گوید این مهلت ها ده سال طول می کشند. یعنی ایران محدودیت هایی را پذیرفته که ده سال طول می کشند. تازه بعد از این مدت ایران امکان دارد خود را ازاین محدودیت ها رها کند تا مثلاً سانتریفوژهای بیشتری برای غنی سازی تولید کند.

ایراد دوم که ترامپ مطرح می کند: اینکه برنامۀ موشکی ایران اصولاً لحاظ نشده است. این مورد البته موضوع قرارداد نبود. ترامپ خواهان تعهدات خیلی وسیع ترایران نسبت به آنچه درقرارداد اتمی ذکرشده می باشد. برای افزایش این محدودیت ها، به ویژه در مورد تسلیحات موشکی ایران، طبیعتاً به توافقی با ایران نیاز است و من متوجه نمی شوم که این توافق چگونه قراراست انجام شود.

صدای آلمان: آیت الله خامنه ای چهارشنبه از اروپایی ها انتقاد کرد که ازسیاست ایجاد هراس آمریکا پیروی می کنند. به گفتۀ وی کشورهای اروپایی اجازه ندارند دربرنامۀ موشکی ایران و سیاست ایران درمنطقه دخالت کنند. اروپا چه می تواند صورت دهد تا قرارداد اتمی با ایران را حفظ کند؟

اروپا و روسیه و چین اکنون همه موظفند موضعی آشکاردربرابرموضع آمریکا بگیرند. فردریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، این کار را انجام داده، همینطور وزیرخارجۀ آلمان زیگمارگابریل. امانوئل ماکرون بلافاصله بعد از اظهارات مشکوک ترامپ با روحانی درتهران گفتگوی تلفنی کرد. ازاینرو این امید وجود دارد که اروپایی ها درمقابل موضع آمریکا، آشکارا موضع بگیرند.

مادام که آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید می کند، به هیچ عنوان دلیلی وجود ندارد که ادعا شود ایرانی ها به قرارداد پابند نیستند. بنابراین ادعای ترامپ مبنی براینکه ایرانی ها به دلیل نقض قرارداد تهدیدی برای ثبات منطقه هستند، هیچ مبنایی ندارد. اما برعکس، خیلی جالب توجه است که وزیرخارجۀ آلمان گفته خروج ایالات متحده صلح وثبات را درمنطقه به خطرمی اندازد. من فکرمی کنم ما درمناسبات بین اروپا وآمریکا به نقطه ای رسیده ایم، و آنهم به دلیل ریاست جمهوری ترامپ، که به شدت بر این مناسبات اثرمنفی می گذارد.

صدای آلمان: چقدر احتمال می دهید که ایران درمورد برنامۀ موشکی مذاکره کند یا ترغیب به امتیاز دادن شود؟

ایران درماه های گذشته آشکارا گفته می خواهد همچنیان برنامۀ موشکی خود را گسترش دهد. موضع تهران این است: این سیاست دفاعی مستقل ماست و ما اجازۀ دخالت به کسی نمی دهیم. این امرقطعاً ازنظرحقوق بین الملل مشروع است. ایران یک کشورمستقل است. تقریباً اینگونه است که ایران درمقابل ایالات متحده و دیگرکشورها بگوید: ما خیلی مایلیم دربارۀ برنامۀ موشکی شما صحبت کنیم. آنچه شما انجام می دهید درست نیست. بنابراین، ایران اینجا موضع آشکارکشوری را دارد که به قرارداد منع گسترش پیوسته وبه این قرارداد نیزپایبند است، هیچگاه ثابت نشده که ایران با ساخت بمب اتمی این قرارداد را نقض می کند.

صدای آلمان: سفیر آمریکا درسازمان ملل دیروزتهران را متهم کرد چندین قطعنامۀ سازمان ملل را نقض می کند، وی گفت وقتی یک کشورشرور – و صحبت از ایران کرد – درحال ساخت موشک های دوربرد است کرۀ شمالی بعدی را جلویِ در داریم. آیا ایران یک کرۀ شمالی جدید می شود؟

یک تفاوت مهم بین کرۀ شمالی وایران وجود دارد. ایران عضو پیمان منع گسترش است که به این کشوراجازۀ ساخت سلاح اتمی نمی دهد. کرۀ شمالی عضو این قرارداد نیست و سلاح اتمی ساخته است و آنها را آزمایش نیزمی کند، بناراین تهدید آشکاری برای سیاست آمریکاست: از اینرو: اگر آمریکا می خواهد به نوعی تفاهم با کرۀ شمالی دست یابد باید برحذرباشد که قراردادی را که بعد از سیزده سال وبا مشارکت آنها منعقد شده – یعنی قرارداد اتمی با ایران – زیرسؤال ببرد.