🔹 بخشی از اظهارات سید حسین موسویان در نشست فوروم سیاست خارجی بنیاد کوربر در آلمان

🔹 بخشی از اظهارات سید حسین موسویان در نشست فوروم سیاست خارجی بنیاد کوربر در آلمان

موسویان ابتدا در پاسخ به مجری پنل که نگاه ایران به وضعیت کنونی توافق هسته ای چیست، گفت:
ابتدا باید بگویم که اهمیت توافق هسته ای برای ایران، غرب و قدرت های جهانی این است که این اولین توافقی است که میان ایران و قدرت های جهانی پس از انقلاب اسلامی شکل گرفته است. پس از انقلاب راجع به موضوعات مختلفی بحث و گفتگو شده است، اما این اولین بار است که یک توافق، آن هم پس از 12 سال چانه زنی شکل می گیرد. دومین واقعیت این است که این توافق با تایید نهادهای بین المللی مانند سازمان ملل و سازمان انرژی هسته ای انجام شده است. سومین واقعیت نیز پایندی کامل ایران و خطای صفر درصدی آن در اعمال توافق بوده.
موسویان در ادامه گفت: طرف های توافق اروپایی ها، چینی ها و روس ها مدعی هستند که توافق در حال اجراست. اما به عقیده من این طور نیست. این توافق یکطرفه و تنها از سوی ایران در حال اجراست. پس از خروج ترامپ توافق به کما رفته و در حالت اورژانسی قرار گرفته است. اما طرف های دیگر سعی دارند آن را نجات دهند و از این وضعیت خارج کنند. اکنون ایرانی ها منتظر این نتایج این اقدامات هستند و ممکن است فقط چند ماه دیگر منتظر بمانند تا (فایده این اقدامات) را بسنجند.
این اقدامات از سوی طرف های توافق دو اهمیت دارد. اول اینکه پایبندی یا عدم پایبندی طرف ها به ویژه غرب آزمونی است برای آنها در جهت موضوعات بعدی در آینده. دوم اینکه این سوال پیش می آید که آیا غربی ها و قدرت های دیگر بدون امریکا قادر به حل مسائل هستند یا خیر.
در این نشست وزیر فرهنگ و اطلاعات سابق عربستان سعودی، عادل الطریفی نیز حضور داشت. مجری نشست از وی در مورد مخالفت سعودی ها با توافق هسته ای سوال کرد. الطریفی در پاسخ گفت: این توافق تمام جوانب را در نظر نگرفته است. سیاست خارجی و منطقه ای ایران در یمن و سایر کشورها غیرسازنده است و ... وی در نهایت نگاه عربستان را حاصل جمع دیدگاه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دانست که عربستان آن را رهبری می کند.
موسویان در پاسخ به این اظهارات گفت: اتفاقات زیادی در منطقه افتاده که ایران در آن هیچ نقشی نداشته. وقتی از رویکرد تهاجمی در سیاست خارجی ایران سخن می گویید باید توجه داشته باشید که ایران به هیچ کشوری حمله نکرده است و در سال های اخیر در مقابل جنگ هایی که امریکا و سایر قدرت ها در کشورهای مختلف انجام داده اند، ایران در کنار مردم و دولت های قانونی آنها ایستاده است. در مورد سوریه نیز باید گفت: همه می دانند شروع کننده جنگ در آنجا کدام کشور است. آنجا بیش از 80 هزار نیرو از چندین ملیت مختلف حضور پیدا کردند. همه می دانند این نیروها توسط چه کشورهایی هدایت می شدند و از کجا حمایت مالی دریافت می کردند (اشاره به عربستان و ائتلاف سعودی ها) و ...
موسویان در پایان به طرح صلح منطقه خلیج فارس اشاره کرد و برای پایان درگیری و ایجاد گفتگو میان عربستان و ایران چند پیشنهاد اعلام نمود:
احترام به حاکمیت کشورهای عضو، احترام به مرزهای موجود و تمامیت ارضی کشورهای عضو، عدم مداخله درامور داخلی کشورها، احترام به اصول منشورسازمان ملل و غیره.


@dachstudien
🇪🇺🇩🇪
کانال تخصصی مطالعات آلمان و اروپا


شرح پیشنهادات موسویان در خصوص طرح صلح حوزه خلیج فارس را می توانید در یک مصاحبه دیگر از وی در لینک زیر بخوانید:
https://www.isna.ir/news/97062412028/