✍ تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر توسعه‌ی نهادهای اسلامی در آلمان

✍ تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر توسعه ی نهادهای اسلامی در آلمان

در جدیدترین گزارش علمی که آکادمی علوم اسلام و موسسه مطالعات اسلامی در اروپا منتشر کردند، نکات قابل توجهی منتشر شده است. این گزارش وضعیت کنونی اسلام و جوامع مسلمانان در ایالت بایرن آلمان را مورد مطالعه قرار می دهد.در بخشی از گزارش به پیشینه ی حضور مسلمانان در آلمان و ایالت بایرن اشاره شده است. پژوهشگران دو اتفاق تاریخی مهم را در توسعه ی جوامع اسلامی و مسلمانان در آلمان بسیار تأثیرگذار می دانند.

🔸مهاجرت اولیه مسلمانان به عنوان «کارگران مهمان»

اولین رخداد به موج بزرگ مهاجرت در دهه ی هفتاد میلادی بازمی گردد. زمانی که آلمان شمار زیادی از مسلمانان ترکیه، مراکش و تونس را به عنوان «کارگر مهمان» پذیرفت. تا نیمه های دهه هفتاد میلادی، اسلام در جامعه ی آلمان به عنوان یک دین کمتر شناخته می شد و شهروندان آلمانی در روابط روزمره آن را به عنوان یک چالش نمی دیدند. بنابراین جای تعجب ندارد که مسلمانان اولین مراسم های مشترک و جمعی خود را در مکان هایی مانند کلیسا برگزار می کردند. اما این رویه برای مسلمانان که خود را در جامعه ی غریب یا «غربت» حس می کردند، اتفاقی تلخ به شمار می رفت. پس از آن، مسلمانان مجبور بودند مراسم های خود را در محیط های نامناسبی که اصولا با ارزش های دینی آنها سازگار نبود، برگزار کنند؛ مکان هایی مانند سالن های ورزشی، کارگاه های بافندگی، خانه های قدیمی و یا حتی کلوب های شبانه. آن زمان مسلمانان مهاجر اغلب در دایره ی مساجد و جوامع اسلامی جای می گرفتند و به ندرت با محیط غیر کاری خود و شهروندان آلمانی ارتباط برقرار می کردند. اما سال 1973 با توقف روند پذیرش مهاجران، موضوعات جدیدی در زندگی روزمره افراد مسلمان مطرح شد. با اجرای این قانون، مهاجران خانواده و فرزندان خود را به آلمان منتقل کردند. ورود اعضای جدید خانواده نیازهای جدیدی را در زندگی این افراد پدید آورد. این نیازها باعث تغییراتی ساختاری و رفتاری در بین مسلمانان شد؛ انتقال امامان مساجد از کشورهای مسلمان به آلمان، برگزاری کلاس های قرآن، برگزاری مراسم های مذهبی و یا نماز به صورت متداول و غیره. این در حالی است که قبل از آن تنها جوامعی کوچک از مسلمانان وجود داشتند که در مراسم هایی خاص و یا به بهانه ی دیدار با یکدیگر دور هم جمع می شدند.

🔸انقلاب اسلامی ایران

این گزارش در بخشی دیگر، از انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 به عنوان فاکتوری تأثیرگذار در توسعه ی جوامع اسلامی در آلمان یاد می کند؛ این جنبش که ابتدا توسط گروه های لیبرال، سکولار و روشنفکر علیه رژیم شاه به جریان افتاد، پس از آن با رهبری آیت الله خمینی رنگ مذهبی به خود گرفت و به جمهوری اسلامی ایران ختم شد. این اتفاق نه تنها جامعه جهانی و پژوهشگران در حوزه مطالعات اسلامی را شگفت زده کرد، بلکه در بین مسلمانان انگیزه ای جهت کشف دوباره موضوعات اسلامی و سنت ها نیز پدید آورد، که آلمان نیز از این قاعده مستثنی نبود.

@dachstudien

کانال تخصصی مطالعات آلمان و اروپا


فایل کامل این گزارش در کانال 👇👇

https://t.me/dachstudien/4032