✍ نزاع بر سر جهان عرب.. تقابل ایران و عربستان؛ کدامیک بر خاورمیانه مسلط خواهند شد؟

✍ نزاع بر سر جهان عرب

تقابل ایران و عربستان؛ کدامیک بر خاورمیانه مسلط خواهند شد؟

هفته نامه اخیر فرانکفورتر آلگماینه ووخه در جدیدترین شماره خود (15 دسامبر) به تقابل و درگیری میان ایران و عربستان پرداخته است. در این شماره دو مقاله نزاع ایران و عربستان و چالش اخیر فلسطین و اسرائیل را مورد بحث قرار می دهند.

👈ترجمه‌ی بخشی از مقاله ی اول:

خاورمیانه در بی نظمی بی سابقه‌ای فرو رفته است. جهان عرب در شدیدترین بحران خود پس از حمله ی مغول ها و ویرانی عراق در سال 1258 میلادی قرار دارد. نزاع میان فلسطین و اسرائیل تنها یکی از دلایل بی نظمی حاکم در خاورمیانه است. درگیری میان اقوام داخلی در کشورها و دخالت عناصر خارجی از دیگر مشکلات در این منطقه هستند.
ایران همچنان خود را بخش مهمی از "مقاومت اسلامی" می داند. دشمنی با اسرائیل یکی از پایه های ایدئولوژیک جمهوری اسلامی به شمار می رود. اما در مقابل کشورهای بزرگ عربی و اهل سنت سال هاست که از دشمنی با اسرائیل دست کشیده‌اند. این کشورها اغلب به سمت اسرائیل تمایل نشان می‌دهند، چرا که در مورد ایران احساس خطر می کنند. از بین چهار کشور عرب و قدرتمند منطقه تنها عربستان باقی مانده است. عراق رفته رفته به تاریخ پیوسته است. سوریه در جنگ داخلی غرق شده و مصر نیز درگیر معضلات سیاست داخلی خود است. سلودی نیز برای اینکه قوی بمانند، با امارت، اسرائیل و امریکا در مقابل دشمن مشترک خود "ایران" همکاری نزدیکی با یکدیگر دارند.
انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 یکی از مهمترین اتفاقاتی بود که پایان قدرت استعمار را به دنبال داشت و نظم منطقه ای را تغییر داد. برای نخستین بار یک دیکتاتوری منفور ساقط شد و شیخ نشین های شبه جزیره عرب را در ترس و وحشت فرو برد.
انقلاب اسلامی ایران پیامدهای دیگری نیز داشت. رهبران جدید ایران به توسعه و صادرات انقلاب مبادرت ورزیدند و آن را با "ملی گرایی ایرانی" که از دوران شاه مغلوب بدست آورده بودند، پیوند زدند. جهان عرب 800 سال پس از سلطان صلاح الدین سنی مذهب باقی مانده بود، اما 1979 همه چیز تغییر پیدا کرد.

✅ ایران کارت های خود را بهتر از سعودی ها بازی می کند.

در تقابل با عربستان سعودی، ایران موثرتر و با هزینه‌های کمتری بازی گردانی می کند. به طور مثال انتقال موشک به حوثی های یمن تنها چند میلیون دلار برای ایران هزینه دارند. این در حالی است که سعودی ها در جنگ با یمن ماهیانه حدود پنج میلیارد دلار هزینه می کنند. از سوی دیگر سعودی ها صالح را از دست حوثی ها رها کرده بودند، اما نتوانستند از او محافظت کنند. به همین دلیل است که می توان گفت که ایران و حوثی ها در یمن پیروز هستند. علاوه بر این سعودی ها در لبنان هیچ ابزاری برای مقابله با حزب الله پیدا نکردند. در سوریه نیز معارضانی که از طرف سعودی ها حمایت می شدند، نتوانستند کاری از پیش ببرند. از این روست که سعودی ها به اسرائیل و امریکا متوسل شده اند.
در مقابل ایران، سعودی ها از سلاح دیگری استفاده می کنند. محمد بن سلمان ولیعهد 32 ساله سعودی ها اگرچه در سیاست خارجی خود در جنگ یمن و تحریم قطر موفق نبوده، اما رفورم های داخلی تنها امکانی هستند که می توانند او و عربستان سعودی را سرپا نگه دارند.

برگردان: کانال مطالعات آلمان و اروپا


@dachstudien
🇪🇺🇩🇪


لینک عضویت
https://t.me/joinchat/AAAAAD83ZIkoOXvnHWci5A