🔶 اسلام شناسی و مطالعات اسلام در آلمان. 🔹بخش اول

🔶 اسلام شناسی و مطالعات اسلام در آلمان
🔹بخش اول

مطالعات در باب اسلام و فرهنگ و تمدن اسلامی در آلمان و اروپا قدمت بسیار زیادی دارد. پس از جنگهای صلیبی و رویارویی مسیحیان با مسلمانان بسیاری در اروپا به این فکر افتادند که شاید نیاز بیشتری وجود داشته باشد برای آگاهی از احوالات مسلمانان.
اما بعدها پس از شکل گیری قدرت های جدید در اروپا شکل جدی تری به خود گرفت و مراکز شرق شناسی(Orientalistik) ایجاد شدند.
این مراکز تا مدتها بیشتر برای تامین اهداف استعماری دولت ها فعالیت داشتند و از این رو سرمایه گذاری خوبی بر رو آنها انجام می گرفت، لذا قدرتهای استعماری مانند آنگلستان، فرانسه، اسپانیا، پرتغال در این مسئله پیشرو بودند. اما کشورهایی مثل آلمان یا اطریش قدرت استعماری نبودند و مستعمرات فراوانی نداشتند اما بواسطه روابط تجاری و سیاسی چنین مراکزی را دایر کردند.
سال 1845 در آلمان بنیاد شرق شناسی آلمان تاسیس شد و سال 1886 در وین چنین مرکزی ایجاد شد.
اما با گذشت زمان و گسترش مطالعات و تحقیقات در باب اسلام و مسلمانان این مراکز رشته ها و گرایش های تخصصی تری را ارائه دادند. در آلمان تقریبا اواخر قرن نوزدهم شرق شناسانی همچون ایگناز گولد زیهر اسلام شناسی(Islamwissenschaft) را بعنوان یک رشته مطالعاتی مستقل ایجاد کردند.
البته در ابتدا به Islamistik یا Islamkunde نیز نامیده می شد.
این گرایش تا الان در دانشگاه های آلمان وجود دارد و به صورت کلی شرق شناسی به سه گرایش کلی اسلام شناسی، ایران شناسی(Iranistik) و ترک شناسی(Turkologie) در بسیاری از دانشگاه ها و موسسات تحقیقات آلمان و اروپا تقسیم می شود. البته بسیاری از دانشگاه ها سنت تحقیقاتی مختص خود را دارند، به طور مثال در دانشگاه مونستر در کنار همه این گرایشها،Arabistk نیز وجود دارد که صرفا به زبان و ادبیات عربی می پردازد و علاوه بر آن خود اسلام شناسی به گرایش های جزئی تر مانند الهیات اسلامی(Islamische theologie) یا تاریخ اسلام(Geschichte des Islam) نیز دسته بندی می شود.

@islam_studien

http://www.upsara.com/images/u8nv_20170903_222946.jpg