#یادداشت 🔹 دوگانه ی راست افراطی و اسلام گرایی افراطی: ریشه های اسلام ستیزی در آلمان✍ محمد زارعی/ پژ

#یادداشت

🔹 دوگانه ی راست افراطی و اسلام گرایی افراطی: ریشه های اسلام ستیزی در آلمان


✍ محمد زارعی/ پژوهشگر مطالعات آلمان و اروپا

خلاصه: در سال های گذشته مطالعات متعددی در خصوص اسلام ستیزی و ریشه های آن در جوامع غربی انجام شده است. نتایج این مطالعات نشان می دهند که اسلام و جامعه ی مسلمانان بیش از همه قربانی دو رویکرد افراطی میان راستگرایان و اسلام گرایان افراطی شده اند. حادثه تروریستی اخیر علیه مسلمانان در کرایست-چِرچ نیوزلند بار دیگر اهمیت بررسی این موضوع را نشان می دهد. یادداشت حاضر به طور خاص ریشه های اسلام ستیزی و رابطه آن با راست افراطی و اسلام گرایی افراطی در جامعه آلمان را بررسی می کند

👈 تصویر اسلام در آلمان

طبق نظرسنجی ها (مجله فوکوس در مارس 2018) حدود 75 درصد از مردم آلمان کاملا یا تا حدودی اسلام را متعلق به آلمان نمی دانند. بر اساس نظرسنجی های دیگر (مجله اشترن در سال 2016 و دانشگاه مونستر در سال 2016) مردم آلمان چنین تصاویری را از اسلام در ذهن خود دارند: 82 درصد سرکوب زنان، 72 درصد تعصب و افراط گرایی و 64 درصد خشونت. حدود 30 درصد از آلمانی ها می گویند که از اسلام ترس دارند. 72 درصد از افراد در آلمان به هیچ وجه یا تنها کمی از اسلام شناخت دارند. اما در مقابل افرادی که از اسلام شناخت کافی دارند، تصویر اسلام را بدین صورت شرح می دهند: 65 درصد آن را صلح طلب می دانند، 57 درصد اسلام را مدافع حقوق بشر می دانند، 56 درصد تسامح و 53 درصد نیز همبستگی را در این دین می بینند.

👈چالش های اسلام و مسلمانان در آلمان

آمارهای فوق نشان می دهد که شناخت افراد از اسلام در نگاه آنها کاملا تاثیرگذار است. عدم شناخت یا پیش داوری در مورد اسلام به یکی از مهمترین چالش های آن در جوامع غربی و آلمان تبدیل شده است. به طور مثال طبق یک نظرسنجی که توسط موسسه پیو در سال 2017 در کشورهای اروپایی و غربی انجام شد، در تمام کشورها افراد تعداد مسلمانان را بیش از جمعیت واقعی آنها در کشور خود تخمین می زنند. بر این اساس در حالی که جمعیت مسلمانان در آلمان تنها حدود 6 درصد است، اما در این نظرسنجی تعداد مسلمانان را حدود 21 درصد تخمین زده اند.

هویت اسلامی مسلمانان ممکن است بیش از سایر ادیان در رفتار افراد آشکار و نمایان باشد. از این رو علی رغم آمارهای متفاوت و متناقض بین مسلمانان چالش های فراوانی در زمینه هایی چون حجاب (پوشش روسری، برقع و غیره)، عدم مصرف گوشت خوک، عدم شرکت در کلاس های درس شنا، ساخت مناره و مساجد، پخش صدای اذان، اسلام گرایی افراطی، مصرف الکل، ادعای عدم تطابق اسلام و قرآن با دموکراسی ایجاد می شود. این در حالی است که طبق آمارها (پژوهشی که نهاد کنفرانس اسلام در آلمان سال 2018 منتشر کرد) تنها 28 درصد از زنان مسلمان در آلمان پوشش روسری بر سر دارند، تنها حدود 2 درصد از دختران مسلمان در کلاس های درس شنا به صورت مختلط شرکت نمی کنند، از میان 11 هزار مسجد و انجمن اسلامی تنها در 30 مورد از این مکان ها صدای اذان به بیرون پخش می شود، تنها حدود 1200 اسلام گرای افراطی در آلمان وجود دارند و یا 90 درصد از مسلمانان نظام دموکراسی آلمان را کاملا ایده آل می دانند و می پذیرند.با این وجود در طول سال به طور مداوم چنین مسائل و اخباری از سوی رسانه ها و گروه های راستگرا و افراطی به عنوان تهدیدی علیه فرهنگ، هویت و یا ارزش های آلمانی-اروپایی و مسیحی مطرح می شوند.

👈 ریشه های اسلام ستیزی

ریشه ی اصلی بدبینی و یا تصویر غلط از اسلام به عدم شناخت افراد نسبت به این دین باز می گردد. طبق یک نظرسنجی (دانشگاه مونستر سال 2016) حدود 64 درصد از مردم آلمان هیچ ارتباطی با مسلمانان ندارند، 28 درصد ارتباط کمی با مسلمانان دارند و تنها حدود 7 درصد ارتباط زیادی با مسلمانان دارند. علاوه بر این در جوامع غربی یا آلمان، مسائلی وجود دارند که به طور مستقیم به اسلام ستیزی مربوط نمی شوند. مهمترین مسأله این است که اسلام متعلق به یک اقلیت از جامعه ی مهاجر یا کسانی که است پیشینه مهاجرتی دارند. بین فرهنگ مسلمانان و جامعه ی اروپا و آلمان تفاوت های آشکاری وجود دارد. حدود 36 درصد از مردم آلمان (بر اساس آمار موسسه fowid آلمان، سال 2015) به هیچ دین و مذهبی اعتقاد ندارند. نگاه این افراد عموما نسبت به همه ادیان ممکن است مثبت نباشد و طبیعی است که در پذیرش ادیان تسامح چندانی نشان نمی دهند. موضوع دیگر مرزهای کلامی و رفتاری در اسلام ستیزی (مسلمان ستیزی) و بیگانه ستیزی (نژادپرستی) است. اسلام ستیزی را نمی توان منهای بیگانه ستیزی در نظر گرفت. اغلب برخوردهای تبعیض آمیزی که متوجه مسلمانان به عنوان یک بیگانه می شود، عموما در قبال سایر افراد غیرآلمانی نیز صادق است.

@dachstudien

@iirjournal


متن کامل در مجله ایرانی روابط بین الملل:

http://iirjournal.ir/fa/تحلیل/1456-دوگانه-ی-راست-افراطی-و-اسلام-گرایی-افرا