💎 پارلمان در بدنه کشور.. ✍ بهروز زواریان

💎 پارلمان در بدنه کشور

✍ بهروز زواریان

💎 برایان تیرنی یکی از پژوهشگرانی است که در حوزه اندیشه سیاسی، و قرائت درست نحوه شکل گیری حکومت مشروطه در سده‌های میانه، نه تنها برای پژوهشگر تاریخ، که حتی برای کسانی که در حوزه اندیشه سیاسی جدید به پژوهش می‌پردازند بسیار اساسی است.

💎 می‌توان دریافت که مشروطیت در ایران، و تحولات ۲۰۰ سال اخیر کشور ما، جزء جدایی ناپذیر از این تاریخ معاصر ایران است. اما تا زمانی که به ریشه‌های این نظریه پرداخته نشود، نه تنها، مشروطیت ایران که حتی، تحول بعدی آن به درستی درک نخواهد شد. در این راستا برایان تیرنی، به درستی نشان می‌دهد که همان بحث‌های حقوق رم، سپس در حقوق شرع کلیسا جذب و‌ سپس وارد اندیشه سیاسی جدید شده است.

💎 اما خطا است اگر گمان کنیم، که مفاهیم اندیشه سیاسی جدید، به یک باره از وجدان مسیحی در سده‌های میانه منشعب و‌ سپس در منطقه فراغ ایمان جذب شده است. این‌که تیرنی به بحث طرفداران «شورای کاردینال‌ها» اشاره می‌کند، از این جهت است که نشان دهد همین مفهوم بنیادین، سپس در تفکر سکولار جذب شده است. من فعلا وارد تاریخ مفهوم نمی‌شوم، اما می‌توان دریافت که زمانی که تیرنی از مفهوم اساسی و بنیادین «Parliament» استفاده می‌کند، ریشه مفهوم از واژه فرانسوی که بعدا وارد زبان انگلیسی شده است یعنی «Parler» منشعب شده است. وانگهی، این مفهوم، در ابتدا معادل واژه «Talk» در زبان انگلیسی بود که معنای سخن گفتن از آن برداشت می‌شد که می‌توان از مشتقات آن واژه فرانسوی، به مفهوم «Paralance» به معنی بیان و زبان اشاره کرد.

💎 از سویی واژه و‌ مفهوم «Parler» به معنی مذاکره و‌گفت و گو، و نیز واژه و‌ مفهوم «Parlour» به معنی مهمانخانه یا اتاق پذیرایی نیز استفاده می‌شده است که از نظر ریشه شناختی به معنای «اتاق مذاکره یا گفت و گو» است. اما در این میان مفهوم «Parliament» هم به چشم می‌خورد که از واژه فرانسوی باستان «Parlement» که در ابتدا «Talk» و نیز «Consulation» بوده، منشعب شده است که همین مفهوم اخیر از یک وجه ناظر بر مفهوم اساسی و بنیادین دیگر یعنی «Conference» است که ابتدا به معنی جلسه و نشست بود، اما سپس به «هیئت مشورتی رسمی» یا در نهایت به «هیئت قانونگذاری» بازگردانیده شده است. این در واقع فقط بحث کوتاهی در تاریخ تحول یک مفهوم است.

💎 اما آوردن دو‌مفهوم اساسی «Whole» و «Body» کنار آن، نشانگر این است که همانطور که بر حسب حقوق رم، شرکت به عنوان یک شخص فرضی، جدای از افراد وجودی مستقل دارد، پارلمان به عنوان بدنه و نماینده کل کشور، نیز باید شخصیت حقوقی مستقلی داشته باشد.

💎 با این مبانی پیچیده و تحول مفاهیم در اروپا، پژوهشگر مشروطیت در ایران، می‌تواند وارد صورت مذاکرات مجلس اول و... شده و با مبنایی که طباطبایی در نظریه حکومت قانون در ایران فراهم کرده است، درک و دریافت درستی از «نظریه مشروطه‌خواهی» در ایران داشته باشد.

💎 اصلا درست نیست که «تداوم فرهنگی ایران» و نیز پرسش از تاریخ را حمل بر، یا وارد مناسبات قدرت کنیم_چنانکه پیشتر هم اشاره شد این تفکر نه با ایدئولوژی و نه با #سیاست سر و کار دارد و نه در پی این است که «نظم قدرت سیاسی» را به هم بریزد_. به این ترتیب ما با کسانی که جز «رطب و یابس» به هم نمی‌بافند، تصفیه حساب کرده‌ایم، و از این به بعد روشن است که اگر سخنی شنیده شود که ناظر بر این مبانی نباشد بنابر قاعده «آنچه که به همه بستگی دارد باید به تصویب همه برسد»، ذره‌ای از سوی ما به رسمیت شناخته نمی‌شود.

💎 در واقع راه نقادی به سوی کسی بسته نیست و همه می‌توانند نظر خود را به صورت آزاد و تا جایی که بر ضد مصالح ملی نباشد، بیان کنند، اما کسی نمی‌تواند از آزادی یاوه گویی، که میری سردم دار آن شده است، دفاع کند. آن‌ها اگر هم نقدی می‌کنند باید چنان به مبانی و‌ مبادی توجه کنند که از آن «خلق را خنده نیاید».

💎 ما با آوردن بحث اخیر هم نشان دادیم که می‌توانیم مانند کسانی چون میری سندی نشان دهیم که مسئله اصلی آن‌ها چیست، و هم با اتکای به تاریخ مشروطیت در اروپا_یعنی بحث علمی دقیق_، نشان دهیم که آن‌ها درباره چیزی که می‌گویند صرفا رطب و یابس به هم می‌بافند!

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken