اکوسیستم کارآفرینی در آلمان

اکوسیستم کارآفرینی در آلمان

آلمان زیست‌بوم مناسبی برای کارآفرینی دارد که نشان‌دهنده توان این کشور در نوآوری، فناوری و قابلیت بالای صادراتی آن است. تجربه آلمان نشان می‌دهد که برای حمایت از کارآفرینان به بسته‌های حمایتی نیاز است. سیاست‌های دولت آلمان در قبال بنگاه‌های نوپا در دهه ۱۹۹۰ تنها شامل تامین مالی و ارائه سرمایه‌های جدید بوده و مشاوره نقش کمرنگی ایفا می‌کرد. اما امروزه دولت این کشور تمایل به ارائه بسته‌های کاملی دارد که ترکیبی از حمایت‌های مالی و دوره‌های آموزشی و مشاوره را در بر می‌گیرد. دولت همچنین برای جذب همه گروه‌های هدف و افزایش سطح کارآفرینی در این کشور، سیاست جدیدی را شامل تمرکز بر کارآفرینی فارغ‌التحصیلان، آموزش کارآفرینی در دانشگاه‌ها و مدارس، حمایت از گروه‌های هدف ناتوان مانند بیکاران و جوانان، کارآفرینی زنان و تامین مالی خرد در پیش گرفت و توانست طیف وسیعی از افراد را در این حوزه فعال کند. در سال ۲۰۰۱ هم ۱۳ برنامه از سوی دولت در سراسر آلمان اجرایی شد که منحصرا بر دانش‌آموزان تمرکز داشته و از ایجاد شغل‌های پاره وقت در دانشگاه‌ها و کسب ایده‌های تجاری حمایت می‌کرد. سایر برنامه‌های دولتی در این حیطه اغلب از راه‌اندازی بنگاه‌های خرد حمایت می‌کرد.

در زمینه دسترسی به منابع مالی، عملکرد آلمان در تامین مالی غیربانکی موفق بوده است. طبق نظرسنجی انجام شده در سال ۲۰۱۳، کارآفرینان آلمانی در مورد شیوه‌های غیر بانکی تامین مالی بنگاه‌های نوپا نظر مساعدتری نسبت به سایر کشورهای پیشرفته عضو گروه G۲۰ ( این گروه متشکل از قدرتمندترین کشورهای جهان است که در مجموع ۸۵ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارند)داشته است. دسترسی به منابع سرمایه‌ای مخاطره‌پذیر نیز در آلمان مناسب به نظر می‌رسد و با در نظر گرفتن زیرساخت صنعتی قوی در این کشور، انتظار می‌رود که بتواند خود را به سطح کشورهایی مثل آمریکا و انگلیس که عملکرد بهتری در تامین سرمایه مخاطره‌پذیر دارند، برساند.

در زمینه فرهنگ کارآفرینی، آلمان موفق شده است که هزینه تحقیق و توسعه را از ۷/ ۲ درصد تولید ناخالص داخلی در دوره ۹-۲۰۰۷ به ۳ درصد در سال ۲۰۱۵ افزایش دهد. به‌طور کلی در آلمان، فضا برای نوآوری بسیار فراهم است. در زمینه مالیات و قوانین، تعهد به ساده‌سازی در بیان قوانین، کاهش بوروکراسی اداری و به‌طور کلی تسهیل محیط قانونی کشور در چند دهه گذشته در دستور کار دولت‌های وقت آلمان بوده است.

در بحث آموزش و پرورش نیز آلمان تاکید فراوانی بر آموزش کارآفرینی دارد. طبق نظرسنجی‌های انجام شده در سال ۲۰۱۳، درصد بالایی از افراد معتقد بودند که بهبود قابل ملاحظه‌ای در رابطه میان بنگاه‌ها با مدارس، مدارس کسب‌وکار و برنامه‌های مربوط به کارآفرینی به‌وجود آمده است. در زمینه حمایت‌های هماهنگ آلمان نکته قابل‌توجه این است که بخش زیادی از بار مالیاتی و مقرراتی در این کشور توسط حمایت‌های عمومی دولت از کارآفرینان و سطوح اندک تعارضات اجتماعی جبران می‌شود. دولت نیز برنامه‌های متنوعی را برای حمایت از کارآفرینان طراحی و اجرا کرده است. این برنامه‌ها و سیاست‌ها نمونه‌های موفقی از همکاری میان سازمان‌های دولتی و بخش‌خصوصی است. برنامه‌ها در سطح دولتی طراحی شده و بخش‌خصوصی در هنگام آغاز به کار این طرح‌ها نقش مهمی را ایفا می‌کنند. در نهایت هم تامین مالی آن با همکاری هر دو بخش‌خصوصی و دولتی انجام می‌شود.

برخی از برنامه‌های دولت آلمان برای کارآفرینی عبارتند از: صندوق حمایتی در مراحل اولیه(شرکت‌ها به‌وسیله تامین وام‌های با بهره کم، انواع ضمانت و سرمایه‌گذاری در سهام برای بنگاه‌های نوپا و نهایتا توسعه بنگاه، حمایت می‌شوند)،‌ برنامه نوآوری-محور رشد منطقه‌ای(این برنامه از همکاری میان کسب‌وکارها، دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی که توانسته‌اند به یک سامانه فناوری ویژه در منطقه خود دست یابند یا پتانسیل ایجاد آن را دارند، حمایت می‌کند)، بهره‌وری انرژی برای کسب‌وکارهای کوچک( این برنامه با اعطای امتیاز برای استفاده از برخی فناوری‌های خاص، از کسب‌وکارهای کارآفرین حمایت می‌کند؛ چراکه استفاده از فناوری‌های کارآ سبب کاهش مصرف انرژی،کاهش هزینه‌ها و افزایش سودآوری بنگاه‌های کوچک و متوسط می‌شود)، صندوق سرمایه‌گذاری در کسب‌وکارهای دارای فناوری بالا (یک صندوق سرمایه‌گذاری مخاطره‌پذیر و مشارکتی میان دولت و بخش‌خصوصی است که در بنگاه‌های فناوری محوری که در مرحله ایده هستند، سرمایه‌گذاری می‌کند).

@dotDE