همه ما کمابیش با اسطوره تجارت الکترونیک چین؛ یعنی همان مردی که ۱۰ بار در امتحان ورودی هاروارد مردود شد و ۹ سال مجانی به عنوان راهن

همه ما کمابیش با اسطوره تجارت الکترونیک چین؛ یعنی همان مردی که 10 بار در امتحان ورودی هاروارد مردود شد و 9 سال مجانی به عنوان راهنمای توریست های خارجی در چین فعالیت کرد تا زبان انگلیسی اش خوب شود و اکنون هدایت شرکت 444 میلیارد دلاری علی بابا را بعهده دارد، آشنایی داریم.

'جک ما' هر سال به عنوان میهمان ویژه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس شرکت کرده و به ایراد سخنرانی می پردازد و این پست گزیده ای از یک کنفرانس خبری امسال اوست:

1⃣ از اشتباهات دیگران یاد بگیرید و سعی نکنید از موفقیت دیگران بیاموزید. به داستان موفقیت دیگران گوش نکنید چرا که خیلی چیزها پشت آن مخفی است که شما نمی دانید. یادم است زمانی سال 2001 از دانشکده کاروکسب هاروارد به علی بابا آمدند و گفتند می خواهیم یک مطالعه موردی درباره شرکت شما تهیه کنیم و بعد از یک هفته گزارشی تهیه کردند و به محض مطالعه این گزارش اعتراض کردم که نه این ما نیستیم و خود شما هستید! برای خودشان از من امضایی گرفتند و رفتند! بعد از 5 سال تدریس آن در دانشگاه های جهان، آنها من را به یک جلسه ای دعوت کردند که در آن همه رقبای علی بابا نابود شده و علی بابا فقط پیروز بود و حال آنکه ما بارها و بارها شکست خورده بودیم!
آموختن از اشتباهات دیگران به این درد می خورد که آدم وقتی با موارد مشابه مواجه میشود می داند چگونه با آن برخورد کند نه اینکه از آنها اجتناب کند چرا که اشتباه کردن امری حتمی است!

کتابی که در صدد نگارش آن هستم والبته اگر بتوانم این است: 1001 اشتباه علی بابا! این یکی از ارزشمندترین کارهای زندگی من خواهد بود. موضوع زندگی من این نیست که چقدر بدست آورده ام، بلکه این است که چقدر در روزهای سخت به خاطر اشتباهات به رنج و زحمت افتادم و تاب و توان گذر از آنها را داشته ام!

2⃣ روی کیفیت تمرکز کنید نه اندازه! قرن گذشته هر چه بزرگتر بودی بهتر بود و امروز هرچه خوب تر باشی بهتره! ببینید اگر نگاهی به لیست مجله فورچون بیندازید 500 شرکت برتر دنیا با معیار اندازه و سایز انتخاب شده اند. سوال: چند تا از آنها شاد و سودده بوده اند؟ نه! بلکه این شرکت های کوچک اند که خیلی سودده و شاد و سرحالند! آنها می توانند با همسر و بچه هایشان به سفر بروند و به خودشان بیشتر برسند!

3⃣ اولین باشید. تلاش نکنید بهترین باشید بلکه اولین باشید! اولینی باش که تغییر می کند، به چالش می کشد، بر سختی ها غلبه می کند. زیرا بهترین فقط یکی مثلا نفر اول المپیک است و این نمی تواند برای هر کس که خود منحصر بفرد است و زندگی اش دارای ارزش است هدف اصلی باشد. اندیشه بهترین بودن یعنی آماده تسلیم شدن و نادیده انگاشتن توانمندی ها برای نو آوری، تغییر و استقامت!

4⃣ خودتان را برای آینده آماده کنید! من وقتی شروع کردم نه پول داشتم، نه پارتی نه تکنولوژی و اتفاقا در اکثر امتحانات مردود شدم! اما از اول معیار رقابتم با دیگران 10 سال آینده بوده است! دست به هر کاری می زدم می دانستم آن کار 10 سال دیگر من را از همه جلوتر می اندازد.
پس معیار رقابتتون ماه آینده یا سال آینده نباشد! بلکه دورتر را ببینید!

5⃣ متمایز باشید. سوال: آیا شرکت آمازون رقیب اصلی شماست؟ پاسخ: نه. من آمازون را از اول تا الان که یک غول تجارت الکترونیک است می شناسم. اما ما مثل آمازون نیستیم! ما مردم را توانمند می سازیم تا تجارت الکترونیک انجام دهند و هر کسی برای خودش یک آمازون بشود!

6⃣ به هر چالش به عنوان یک فرصت نگاه کنید. اگر دنبال فرصت ها باشید خواهید گفت همه آنها توسط شرکت های بزرگ استفاده شده و چیزی برای ما باقی نمانده است! نه! فرصت ها در دل چالش ها و مشکلات نهفته اند که به چشم هر کسی نمی آیند. اگر بتوانید چالشی را حل کنید، این برای شما یک فرصت است تا موفق شوید. هرچه مشکلی که حل می کنید بزرگتر باشد، فرصت های نهفته در آن هم بزرگتر خواهد بود!

7⃣ خودتان را در محاصره افراد عالی قرار دهید! قانع کردن افراد منفی برای انجام کاری، بسیار سخت است. البته شما نمی توانید تمامی پرسنل خود را از افراد مثبت اندیش انتخاب کنید اما افرادی که در سطح هیات مدیره با آنها کار می کنید باید مثبت اندیش و پر انرژی باشند. برای من خیلی دردناک است که بخواهم معاونی داشته باشم و هر بار او را تشویق کنم که مثبت باشد! چنین فردی می تواند مهندس خوبی باشد اما نه یک رهبر خوب! اگر به اتاق جلسات هیات مدیره ما بیایید این گونه نیست که رئیس نکات اعضای هیات مدیره را خیلی متواضعانه یادداشت کند! اتاق جلسات ما اتاق جنگ است! تصمیمات شرکت را صداهای بلندتر می سازند!
@dotDE