سه برخورد، سه کشور، سه جامعه

سه برخورد، سه کشور، سه جامعه

برخورد غیر انسانی مامور پلیس امریکایی و مرگ ناراحت کننده جورج فلوید موضوعی است که این روزها در جاهای مختلف به کرات در مورد آن صحبت شده‌است. ولی نکته قابل تامل برخورد جامعه با دیدن این تصاویر و محفوظ بودن حق آزادی بیان و اعتراض برای جوامع است.
در ویدئو اول، مامور پلیس امریکایی با بی رحمی و با وجود التماس‌های مکررد مرد سیاه‌پوست، پا بر روی گردن او گذاشته تا از نظر وی، ادب شده و سوار ماشین پلیس شود. در نهایت مرد جلوی چشم حاضرین میمیرد. جامعه شوکه و خشمگین شده و میلیونها نفر سیاه و سفید به خیابانها میریزند. این تظاهرات در روزهای بعد هم بصورت مسالمت آمیز و گاها خشن ادامه پیدا میکند، ولی کسی کشته نمیشود و سانسوری هم در کار نیست.

در ویدئو دوم دختری به حجاب اجباری در ایران اعتراض میکند، پلیس او را از روی بلندی بر روی جوی کنار خیابان پرت میکند، احتمال برخورد با جدول و ضربه مغزی و مرگ بسیار زیاد است. اما جامعه سکوت میکند و در حد اشتراک فیلم در شبکه های اجتماعی موضوع خاتمه پیدا میکند. دختر دستگیر میشود، پلیس ابتدا قول تنبیه مامور خاطی را میدهد، ولی بعدا تشویق هم میشود!

در ویدئو سوم، پلیس چین با زنی که نوزاد خود را در بغل گرفته‌است، بدلیل پارک کردن خودرو در محل نامناسب، وارد مشاجره میشود. بدون اینکه خطری از سوی زن متوجه پلیس شود، او را به شدیدترین شکل ممکن کتک میزند، بطوری که هم مادر و هم نوزاد ضربه مغزی میشوند. کسی اعتراض نمیکند، سانسور شدید در جامعه چین همه چیز را محو میکند و فیلم در شبکه های اجتماعی خارجی و چند شبکه خبری امریکایی و اروپایی فقط پخش میشود!
تفاوت جوامع مرده و زنده در علائم حیاتی فیزیولوژیکی انسانها نیست. بلکه در برخورد با اتفاقات و ناهنجاری های جامعه است. بدون شک پلیس و دولت امریکا بعد از این اعتراضات گسترده، تغییری اساسی در رفتار خود خواهند داد، آیا درباره دیگر کشورها هم همینطور است؟ مردم سکوت کرده در این جوامع عملا دست به خودکشی دست جمعی زده اند. مانند کسی که جلوی قطار ایستاده است و کاری نمیکند.

پی‌نوشت: شاید مقایسه قتل یک انسان، با پرت کردن یک زن از روی بلندی و یا به زمین کوبیدن یک مادر و نوزاد، مقایسه درستی نباشد، ولی باید به این موضوع توجه کرد که در هر سه مورد، فرد خاطی احتمالا به قصد کشتن اقدام نکرده بود و خوش‌شانسی و یا بدشانسی، موجب زنده ماندن و یا مرگ قربانی‌ها شده است.

سهند بهنام، جون ۲۰۲۰
@dotDE