✅کمبود جهانی آب. اکونومیست:

✅کمبود جهانی آب
اکونومیست :

آدام اسمیت زمانی گفت هیچ چیز به اندازه آب مفید نیست و آن را نمی‌توان با چیز دیگری مبادله کرد. پدر اقتصاد بازار آزاد این جمله را در اسکاتلند قرن 18 بیان کرد. کشوری که همانند وضعیت کنونی‌اش مرطوب و پرآب بود. گفتار آدام اسمیت حتی در کشوری که آب فراوان دارد صحیح بود. با وجود این در جهان امروز میلیاردها نفر در فصل‌های خشک سال برای زنده ماندن تلاش می‌کنند. در بسیاری کشورها خشکسالی و سیل دو تهدید پرهزینه هستند. اگر مدیریت آب بهینه نشود بحران امروزی به یک فاجعه تبدیل خواهد شد. تا اواسط این قرن، بیش از نیمی از جهانیان در مناطق دچار بحران آب زندگی خواهند کرد. جایی که عرضه آب نمی‌تواند پاسخگوی تقاضا باشد. مراتع گسترده به بیابان‌های لم‌یزرع تبدیل می‌شوند و میلیون‌ها نفر مجبور خواهند شد در جست‌وجوی آب خانه و کاشانه خود را رها سازند. هر جا که آب موجود باشد زمان دسترسی و شرایط آن اهمیتی فوق‌العاده پیدا می‌کنند. حدود 79 درصد از آب کره زمین شور است. مابقی آن در چرخه باران قرار می‌گیرد یا در سفره‌های زیرزمینی ذخیره شده است. انسان‌ها که قبلاً در مکان‌های دارای آب فراوان زندگی می‌کردند اکنون به خاطر انگیزه‌های اقتصادی به مکان‌هایی روی آورده‌اند که کمتر از این نعمت بهره‌مندند.
تغییرات اقلیمی باعث شد برخی مناطق سیاره زمین خشک‌تر و برخی دیگر مرطوب‌تر شوند. هرچه افراد ثروتمندتر می‌شوند آب بیشتری استفاده می‌کنند. همچنین آنها آب بیشتری را «مصرف» می‌کنند. بدان معنا که آن را به‌گونه‌ای استفاده می‌کنند که نمی‌تواند به سرعت به منبع استخراج بازگردد (به عنوان مثال آب بخار می‌شود یا در کشت گوجه‌فرنگی استفاده می‌شود). تقاضای فزاینده جهان برای غلات، گوشت، کالاهای تولیدی و برق بزرگ‌ترین محرک این روند است. محصولات کشاورزی به دام‌ها، نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها همگی به آب فراوان نیاز دارند.
از همه بدتر آن است که آب در هیچ جا به درستی قیمت‌گذاری نمی‌شود. معمولاً قیمت آن به‌طور تصنعی پایین است چرا که سیاستمداران می‌ترسند برای این ماده حیاتی که از آسمان می‌بارد پول زیادی مطالبه کنند. این بدان معناست که مصرف‌کنندگان انگیزه زیادی برای حفظ آن ندارند و سرمایه‌گذاران نیز انگیزه‌ای ندارند تا لوله‌ها و زیرساختارهای انتقال آب به مناطق مورد نیاز را بسازند. به عنوان مثال بخشی از آب مصرفی خانوارها در آفریقای جنوبی رایگان است. در سریلانکا هر مترمکعب آب چهار سنت ارزش دارد. در مقابل در آدلاید استرالیا که ذخیره و حفظ آب اهمیت زیادی دارد هر مترمکعب آب 75/1 دلار می‌‌ارزد. در کل جهان، سرمایه‌گذاری در زیرساختارهای آب با کسری عظیم منابع روبه‌رو است. بر اساس برآوردهای اندیشکده همایش جهانی اقتصاد، طی سال‌های 2010 تا 2030 این شکاف سرمایه‌ای به 26 تریلیون دلار خواهد رسید.



https://telegram.me/esfahaneconomy