‍ 🔴 طرح احداث مجتمع فولاد مبارکه توسط چه شخصی و در چه زمان مطرح شد و مکان یابی مجتمع به چه شکل و توسط چه عواملی انجام شد؟

‍ 🔴 طرح احداث مجتمع فولاد مبارکه توسط چه شخصی و در چه زمان مطرح شد و مکان یابی مجتمع به چه شکل و توسط چه عواملی انجام شد؟


شاه پس از فوت آیت الله بروجردی در سال 39 تصمیم گرفت، مملکت را با انتقال مرجعیت به عراق بدست گیرد. و به همین دلیل تحت عنوان انقلاب ششم بهمن کار خود را آغاز کرد ولی انقلاب 15 خرداد به رهبری آیت الله خمینی ساختار شاه را درگیر کرد و غرب نیز اطمینان نداشت که شاه بر این غائله موفق خواهد شد. شاه طی شش برنامه 5 ساله قصد داشت ایران را به دروازه تمدن بزرگ برساند. (تعریف دروازه تمدن بزرگ از نظر او یک کشور اروپائی که دین در زندگی مردم نقشی ندارد).
برای صنعتی کردن ناچار شد به روسیه رو آورد و ذوب آهن اصفهان را در قرارداد ارسال 3 میلیارد متر مکعب گاز سالیانه و در مقابل خرید تجهیزات یک ظرفیت 8 میلیون تنی در فازهای پانصد، دو میلیون، چهار میلیون، شش میلیون و هشت میلیون منعقد نمود.
اما شاه به روسیه امید نداشت و دنبال جلب نظر غرب و آمریکا بود. در سال 1350 جشنی با عنوان تاج گذاری در تخت جمشید برگزار کرد و به دنیا ثابت کرد ایران کشور پولدار با ثباتی است و او لیاقت ژاندارم منطقه شدن را دارد . غرب باور کرد و سرمایه گذاران آمریکائی (گروه راکفر) ایران آمدند و ایران را کشتی آرامی قلمداد کردند. در این سالها نفت از 3 دلار به 12 دلار رسیده بود و همه دنبال بلعیدن پول ایران بودند. سکوری از دوستان شاه (عضوفرماسیون) اهل ایتالیا، شاه را در سوئیس که برای استراحت رفته بود ملاقات و پیشنهاد ایجاد فولادی به ظرفیت 34/2 میلیون تن ورق در بندر عباس میدهد که شاه وزیر صنایع وقت را مآمور به عقد این قرارداد می نماید.
دکتر امینی که دانشگاه آریامهر (شریف امروز) را ایجاد کرده بود مأمور میشود تا این صنعت را در بندر عباس اهواز و اصفهان ایجاد کند.
ایشان تیمی از همکاران خود در دانشگاه را انتخاب ( دکتر اردبیلی، دکتر آراد، دکتر کامیاب) و شرکت صنایع فولاد را ایجاد و قرارداد با کمپانی های چند ملیتی در اهواز و BSC در مبارکه قرارداد فولاد بندر عباس را با شرکت فین سیدر (آقای دکتر سکوری دوست شاه) منعقد میکند. این قرارداد ها ابتدا بصورت نقد ولی در سال 1355 بدلیل تورم و کسری بودجه تبدیل به وام ده ساله می شود. از سال 57 که انقلاب آغاز میشود هرسه پروژه عملاً متوقف میگردد.
دکتر امینی، اردبیلی و آراد از کشور خارج می شوند و فقط دکتر کامیاب مردانه برای به ثمر رساندن پروژه، ایستادگی میکند.
انقلاب به ثمر میرسد. شورای انقلاب قرارداد اهواز را با شرکت های چند ملیتی و مبارکه را با BSC لغو ولی پروژه قرارداد با فین سیدر را به شرکت ایتالیم... واگذار شده بود، تأیید می نماید.


در سال 58 شورای اقتصاد در اثر گزارشی که کمیته ای از توده ای های ذوب آهن تهیه کرده بودند و بندر عباس را مناسب نمیدانستند، پروژه را به اصفهان منتقل میکند که به علت کیفیت شرایط زمین و آب و هوا طرح دچار تغییر و بار مالی تغییر طرح حدود 100 میلیون دلار میگردد.
با این حال شرایط انقلاب پروژه را در اصفهان دچار توقف و تا سال 60 که مدیریت 13 ساله پس از تشکیل وزارت معادن و فلزات بر این پروژه حاکم میگیرد اقدام عملی صورت نمیگیرد.
لهذا، در زمان استقرار مدیریت جدید در دیماه سال 60 زمینی به وسعت 35کیلومترمربع و قراردادی مشتمل بر 32 کارخانه مستقل از یکدیگر به وزن قرارداد کاغذی 30 تنی با حدود 300 پرسنل اصفهان و بندر عباس برای احداث کارخانه با ظرفیت 34/2 میلیون تن به مدیریت جدید واگذار میگردد. او طی 13 سال که 7 سال آن در طول جنگ تحمیلی در بمباران بوده است در سال 70، موفق میشود 600 هزار تن تجهیزات و اسکلت را یکبارچه کند و اولین ذوب را در 23 دیماه، که روز فولاد نام گرفت است به دست رئیس جمهور افتتاح کند. /محمد حسن عرفانیان -1396/3/16

برای طرح پرسشهای خود از مدیران نامدار ایران و کسب تجربه از موفق ترین مدیران کشور به ما بپیوندید
با مدیران نامدار ایران همراه شوید
telegram.me/excellentmanagers