✅ بازگشت به خود. ✍️ دکتر حامد پاک طینت

✅ بازگشت به خود
✍️ دکتر حامد پاک طینت

دولت دوازدهم حدود دو ماه آینده و با تجارب ارزشمند موفق و ناموفق دوره قبل و با حمایتی مضاعف از طرف مردم ،کار خود را آغاز خواهد کرد.
بدون تردید برجام،کنترل تورم و توسعه فضای مجازی مهمترین دستاوردهای سیاسی،اقتصادی و اجتماعی دولت یازدهم بوده اند و این سه دستاورد مهم بود که اکثریت را به بهبود روابط با جهان امیدوارتر،به ثبات اقتصادی خوشبین تر و به اطلاعات صحیح مسلط تر و آگاهتر ساخت.
از زاویه ای دیگر مشارکت قابل توجه مردم به معنای بالا رفتن انتظارات از دولت دوازدهم خواهد بود.
انتظارات انبوه سیاسی،اقتصادی و اجتماعی و از طرفی افزایش مضاعف فشار و تنشهای گروههای رقیب که فضای طبیعی و تاریخی دور دوم هر دولتی است ،کار را برای این دولت دشوار خواهد ساخت .
دولت یازدهم با وجود بهره گیری از مدیرانی کارآزموده برخی اقدامات را نیز به سرانجام نرساند که امروز مطالبه آحاد جامعه بالاخص فعالان اقتصادی است.عدم رونق محسوس اقتصادی و سرمایه گذاری کم جان داخلی و خارجی همچنان پابرجا و شرایط برای ایجاد شغل دشوار است.دولت همچنان به بحران بانکها پایان نداده است ،نظام بانکی ایران بیمار است و این بیماری بدون تجویز دارو و یا استفاده از عمل جراحی بهبود نمی یابد.دولت برای تامین بودجه پرحجم خود بیش از اندازه فشارهای مالیاتی را بر کسانی که مالیات می پردازند وارد کرده و عرصه را بر آنها تنگ تر کرده است .موضوع پرداخت یارانه های نقدی بدون تغییر ماند ، اندازه دولت کوچک نشد و حتی بزرگتر هم شد .بروکراسی زائد از اقتصاد ایران بیرون نرفت و عدم بهبود محسوس فضای کسب و کار و فساد کماکان در اقتصاد ایران خودنمایی می کند.
پرسشی که این روزها در همه محافل اقتصادی و مراکز کارشناسی مطرح است ،این است که دولت دوازدهم باید از کجا شروع کند و کدام اقدام را در اولویت کار خود قرار دهد.
برای یافتن پاسخی صحیح به این سئوال ابتدا باید سئوال پایه ای دیگری را پاسخ دهیم که اساسا به چه دلیل این حجم معضلات و مشکلات بوجود آمده است .ابتدا باید منشا و عامل را جستجو کرد و آنرا اصلاح کرد و سپس به ترمیم و بهبود معلولها پرداخت .
از آنجائیکه شوربختانه یا خوشبختانه امور اصلی بویژه اقتصاد در ایران دولت محور است لذا باید ریشه بروز این اشکالات را در ساختار دولت یافت.
اگر دولتی نتواند در اصلاح ساختارهای خود موفق عمل کند چگونه می تواند فساد گسترده را ریشه کن کند ؟
چگونه میتوان انتظار داشت اصلاح محیط کسب و کار یا اصلاح نظام مالیاتی یا بانکی یا تامین اجتماعی و یا اصلاح نظام یارانه ای و ارزی در یک ساختار بیمارگونه امکانپذیر باشد ؟
هرچند رویکردها در دولتهای مختلف می تواند مسیر هر کشور را به کلی متفاوت نماید و آثار این رویکردها به وضوح در شرایط اقتصادی هویدا است لیکن هر دولت معقول در ساختاری معیوب حتی با رویکردی عالمانه کار زیادی از پیش نخواهد برد.
در توصیفی ساده می توان گفت که فعالیتهای اقتصادی در ایران بجای حاکم بودن فرهنگ کارآفرینی عمدتا حول رقابت برای جذب رانت و سفته بازیهای غیرمولد شکل گرفته است.لذا امروز که جامعه ایران را آگاهتر یافته ایم فرصتی است مغتنم برای دولت دوازدهم تا با اصلاح ریشه ای ساختارهای خود، بستر "توسعه" را مطابق با خواست و مطالبات موجود برای دهه های آینده ایران فراهم نماید.

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy