✅بحران بی آبی در اصفهان. ✍دکتر احمد خاتون آبادی

✅بحران بی آبی در اصفهان
✍دکتر احمد خاتون آبادی

اخیرا وزارت جهاد کشاورزی به دنبال گزینه هایی برای پاسخگویی به بحران بی آبی و بی کارشدن کشاورزان شرق اصفهان بوده و از من نیز در این مورد و ارائه راه حل پرسش شده است. در این خصوص پاسخ مندرج در ذیل را ارائه می نمایم.

حرفه کشاورزی در برگیرنده سلسله ای از فعالیت ها است که در ارتباطی نزدیک با یکدیگر اند و هر یک به شیوه ای شگفت انگیز در پویش حیات اثر دارند. زیست بوم های وابسته به رود خانه ها نیز به همراه جریان دائمی آب ، نقشی اساسی در ایجاد تعادل و پایداری متابع حیاتی (آب و خاک و تنوع زیستی) در محیط ایفا می کنند.
چنانچه حرفه کشاورزی با پیشینه ای به
درازای تاریخ، به دلیل های گوناگون از چرخه فعالیت اقتصادی حوضه زاینده رود و گاوخونی حذف شود، با توچه به کارکرد های بی شمار و مفید آن، آسیبی جبران ناپذیر بر مناطق تمدنی تاریخی وارد خواهد شد. جایگزین شدن این فعالیت اقتصادی سازگار با محیط، به هر دلیلی مانند بی آبی که ریشه در بی ثباتی در توزیع عادلانه آب رودخانه دارد، دارای وجاهت عقلانی نمی باشد. از سوی دیگر اعلام آمادگی برای تامین خسارت مالی کشاورزان که صرفا مقطعی و کوتاه مدت است، راه حلی اشتباه و غیر علمی است.

تجربه پرداخت کمک های مالی بلاعوض به بومیان ستم دیده کشور هایی مانند استرالیا و کانادا و عدم چاره جویی اساسی برای نیاز های ‌واقعی انان، پاک کردن صورت مسئله بوده و این بومیان را به شدت به سوی بزهکاری اجتماعی، الکل و مواد مخدر سوق داده است.

نکته مهم تر آن که فعالیت کشاورزی در کانون های بالقوه ایجاد ریز گرد، همانند حوضه زاینده رود-گاوخونی، به موازات تولید مواد اولیه خوراک انسان، دارای نقش هایی به شرخ ذکر شده در ذیل میباشد و چنانچه این نقش ها را سازمانها و نهاد هایی به غیر از کشاورزان عهده دار شوند، عملا به دلیل هزینه سرسام آور آن، امری مداوم و پایدار نخواهد بود. کشاورزان در راستای کمک مستقیم به تامین امنیت غذایی کشورمان، با کوشش های پایان ناپذیر خود بدون صرف شدن هیچ هزینه ای، به این فرایند ها کمک میکنند:
۱- حفاظت خاک و جلو گیری از فرسایش خاک زراعی (که در اقلیم های خشک، ایجاد هر سانتیمتر آن بین ۷۰۰ تا یکهزار سال زمان نیاز دارد)
۲- جلو گیری از فعال شدن کانون های تولید ریز گردهای سمی و بحران های وابسته به آن
۳- تولید اکسیژن و ترسیب کربن و کمک به پالایش هوای آلوده
۴- ایجاد اشتغال مفید و ادامه یافتن انتقال فنون و تجربه حرفه کشاورزی به نسل های بعد از خود
۵- جلوگیری و کاهش روند مهاجرت روستا-شهری
۶- کاهش جرایم ناشی از بیکاری و فقر و صرفه جویی در هز ینه های مربوط به کنترل بزهکاری و دیگر بحران های اجتماعی

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
Telegram.me/esfahaneconomy