اه‌ها که در سال ۲۰۱۰ به حدود ۶/ ۱ تریلیون دلار رسیده بود، درسال ۲۰۱۵ به کمترین حد خود طی سال‌های اخیر یعنی حدود یک تریلیون دلار نز

اه‌ها که در سال 2010 به حدود 6/ 1 تریلیون دلار رسیده بود، درسال 2015 به کمترین حد خود طی سال‌های اخیر یعنی حدود یک تریلیون دلار نزدیک شد. به دنبال اعمال مقررات سختگیرانه جدید از سوی خزانه‌داری آمریکا در آوریل 2016 با هدف کنترل بیشتر سرمایه‌گذاری شرکت‌ها به منظور اجتناب از فرار مالیاتی (هدایت سود سرزمین مبدأ به مقصد دارای نرخ مالیات کمتر)، احتمال اینکه تصمیمات قراردادهای سرمایه‌گذاری بر اساس محرک‌های مالیاتی اتخاذ شود، کمتر خواهد شد. نتایج نظرسنجی سازمان آنکتاد از فعالان کسب و کار و بنگاه‌های فراملیتی بزرگ در مورد چشم‌انداز آنها از وضعیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بازه زمانی سه سال آینده 2018-2016 نشان می‌دهد که فقط 40 درصد بنگاه‌های شرکت‌کننده در این نظرسنجی بر این باورند که جذب سرمایه‌گذاری خارجی در این بازه زمانی افزایش خواهد یافت. فعالان اقتصادی کشورهای در حال توسعه و در حال گذار چشم‌انداز مثبت تری در مورد افزایش جذب سرمایه‌گذاری‌ها در سه سال آینده دارند و 55 درصد از پاسخ دهندگان، انتظار رشد این سرمایه‌گذاری‌ها را در سال‌های 2016 تا 2018 دارند. تفکیک بخش‌های اقتصادی نیز موید این است که فعالان اقتصادی، احتمال بیشتری برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه خدمات می‌دهند که بعد از آن حوزه پایه و صنعت ساخت قرار می‌گیرند. عوامل اقتصادی کلان مانند نوسانات نرخ ارز، پایین بودن قیمت کالاهای اساسی و نگرانی افزایش بدهی‌ها در بازارهای نوظهور از جمله عوامل منفی و وضعیت اقتصاد آمریکا، موافقت نامه‌های منطقه‌ای از جمله مهم‌ترین عوامل ثبت اثرگذار بر جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در بازه زمانی 2016 تا 2018 از سوی فعالان اقتصادی اعلام شده است.

در نظرسنجی از مدیران بنگاه‌های اقتصادی، مهم‌ترین عامل بنگاهی و خارجی با اثر مثبت بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بازه زمانی سه سال آینده، تغییرات تکنولوژی به ویژه اقتصاد دیجیتالی و بعد از آن توسعه شهرنشینی در جهان عنوان شده است. از منظر بنگاه‌های فراملیتی، همچنان سه کشور آمریکا، چین و هند به‌عنوان جذاب ترین مقاصد جذب سرمایه‌گذاری در جهان شناسایی شده‌اند. در فهرست 14 مقصد برتر جذب سرمایه‌گذاری خارجی طی سال‌های آینده، معرفی شده توسط مدیران بنگاه ها، دو کشور فیلیپین و میانمار به فهرست اضافه شده‌اند. در نظرسنجی مشابه آژانس‌های توسعه سرمایه‌گذاری در سال 2014، پنج مقصد جذاب سرمایه‌گذاری خارجی به ترتیب کشورهای چین، آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه انتخاب شده‌اند. بر اساس نظرسنجی انجام شده مدل ورود سرمایه‌گذاران خارجی در سال 2015 به ترتیب اولویت عمدتا مبتنی بر صادرات، پیگیری سرمایه‌گذاری‌های قبلی و مشارکت در قالب مالکیت و ادغام بوده است. انتظار می‌رود همچنان سه رویکرد مذکور در سال 2018 نیز از اولویت در انتخاب مدل سرمایه‌گذاری فعالان این حوزه، برخوردار باشد.
@esfahaneconomy