✅کارنامه بودجه‌ای سال ۹۵

✅کارنامه بودجه ای سال 95

با نگاهی به وضعیت بودجه عمومی دولت در 11 ماهه سال 95 که روز گذشته از سوی بانک مرکزی منتشر شد، می‌توان سیمای شفاف‌تری از وضعیت دخل و خرج دولت در سال 95 داشت.
در حالی که در سال گذشته درآمدهای مالیاتی توانسته است 82درصد از رقم مصوب بودجه 95 را در 11 ماه محقق کند، این افزایش در هزینه‌های جاری تنومند دولت ذوب شده است. عملکرد مالیاتی در سال گذشته به گونه‌یی بود که چندی پیش نوبخت سخنگوی دولت نیز در نامه‌یی به رییس‌جمهور ضمن اشاره به عملکرد خوب دولت در دو حوزه مالیات و درآمدهای گمرکی خواستار تقدیر از وزارت اقتصاد در این دو حوزه شد. با این حال، عملکرد 11ماهه بودجه نشان‌دهنده نسبت 48درصدی مالیات‌ها به پرداخت‌های هزینه‌یی است. به عبارت دیگر بار حدود نیمی از هزینه‌های جاری دولت بر دوش مالیات افتاده و این بدان معناست که بهبود عملکرد مالیاتی در نهایت به ارتقای خدمات عمومی و به‌نفع عموم مردم نینجامید. در عین حال گزارش بانک مرکزی از بی‌نصیب بودن پرداخت‌های عمرانی از سبد درآمدی دولت هم خبر می‌دهد به نوعی که سهم هزینه‌های عمرانی در 11 ماهه سال گذشته تنها 18هزار و 590 میلیارد تومان گزارش شده است. به نظر می‌رسد در پی بهبود عملکرد مالیاتی دولت، پرداخت هزینه‌های جاری تنها بخش منتفع بوده تا افزایش درآمد مالیاتی هم در دستگاه‌های عریض و طویل دولتی صرف پرداخت حقوق و مزایای کارکنان دولت شود. هر ساله هزینه‌های جاری دولت، سهم سایر بخش‌ها را در خود می‌بلعد که این هزینه‌ها نیز به دلیل ساختار غلط سیستم اداری و استخدامی و تورم نیروی انسانی در بدنه تنومند دولت رو به افزایش است.

عملکرد 90درصدی درآمد مالیاتی
جزییات گزارش بانک مرکزی از وضعیت بودجه عمومی دولت در 11ماهه نخست سال جاری حاکی از آن است که در بخش درآمدهای مالیاتی دولت توانسته است به 89.6درصد مصوب یازده‌دوازدهم بودجه دست یابد. درآمدهای مالیاتی از ابتدای سال گذشته تا پایان بهمن ماه به رقم 85هزار و 640 میلیارد تومان رسیده، در حالی که برای این مدت در بودجه سال گذشته 95هزار و 580میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیش‌بینی شده است. مجموع درآمدهای مالیاتی در سال 95 باید به رقم 103هزار و 830میلیارد تومان برسد که بر اساس آمار بانک مرکزی در 11ماهه سل گذشته 82.5درصد از این رقم تحقق یافته است.

درآمد نفتی 60هزار میلیارد تومانی
بر اساس گزارش بانک مرکزی، خالص واگذاری دارایی‌های سرمایه‌یی در مدت 11ماهه سال گذشته 41هزار و 480میلیارد تومان بوده است. در سبد درآمدی دولت در 11ماهه سال گذشته، سهم درآمدهای نفتی حدود 59هزار و 710میلیارد تومان بوده است که نشان می‌دهد تقریبا 51درصد از درآمد دولت در این مدت از محل فروش نفت و فرآورده‌های نفتی حاصل شده است. در عین حال، این رقم نشان می‌دهد که درآمدهای نفتی دولت در 11ماهه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال 94، با افزایش 9 هزار میلیارد تومان همراه شده است. بر اساس مصوبات بودجه 95، درآمد نفتی از ابتدای سال گذشته تا پایان بهمن ماه باید به رقم 68هزار و 580میلیارد تومان می‌رسید که با توجه به گزارش ارائه شده از سوی بانک مرکزی، 87درصد از این رقم در 11ماهه 95 محقق شده است. در این بخش، درآمد حاصل از فروش نفت خام 43هزار میلیارد تومان و منابع حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی و میعانات گازی 14هزارو 190میلیارد تومان بوده است.

ناکامی پرداختهای عمرانی
سهم پرداخت‌های عمرانی از درآمدهای دولت در این مدت تنها 18هزار و 590 میلیارد تومان بوده است که تحقق 35درصدی را نسبت به مصوب 11ماهه بودجه نشان می‌دهد. در حالی که خالص واگذاری دارایی‌های سرمایه‌یی از ابتدای سال 95 تا پایان بهمن ماه با افزایش 40.8 درصدی همراه بوده، پرداخت‌های عمرانی در این مدت افت 12.2درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال 94 نشان داده است. گرچه تا پایان سال گذشته باید 57هزار و 480میلیارد تومان به تملک دارایی‌های سرمایه‌یی تخصیص می‌یافت، تا پایان بهمن ماه تنها 32درصد این رقم تحقق یافت تا بار دیگر پرداخت‌های عمرانی ناکام باقی بماند. /تعادل
به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy