مجمع فعالان اقتصادی استان اصفهان:. 🌐یادداشت هفته. رشدهای ناپایدار

مجمع فعالان اقتصادی استان اصفهان:
🌐یادداشت هفته
@esfahaneconomy
✅ رشدهای ناپایدار
◀️دکتر حامد پاک طینت

طی روزهای گذشته آمار و گزارشات امیدوار کننده ای توسط افراد و نهادهای عموما دولتی در خصوص بهبود وضعیت اقتصادی به خصوص در شاخصهای رشد اقتصادی و خروج از رکود ارایه شده است که کمتر برای هر فعال اقتصادی در کشور ملموس است .
با اجرایی شدن برجام و امکان صادرات نفت و محصولات نفتی همراه با رشد پنجاه درصدی ارزش افزوده نفت به نظر می آید که عامل اصلی رشد چهار درصدی تولید ناخالص داخلی در ابتدای سال در ایران طلای سیاه باشد !
رشد اقتصادی قابل توجه در مقیاس چند سال گذشته از شکسته شدن موانع فروش نفت نشات میگیرد که البته خود کار بزرگی است و مدیون سخت کوشیهای مدیران وزارت خارجه و وزارت نفت .اما نکته اینجاست که مقدار تولید ناخالص داخلی سرانه در پایان سال 94 حود 88 درصد مقدار آن در سال 90 بوده است و حتی اگر تولید ناخالص سرانه سال 95 به میزان 5 درصد هم رشد کند باز هم مقدار تولید ناخالص سرانه در پایان سال جاری 9 درصد پایین تر از مقدار آن در سال 90 است .
در همین شرایط رتبه جهانی ایران در تعرفه در بین 138 کشور آخرین رتبه و ودر معیار مشارکت زنان در اقتصاد رتبه 137 و در معیار کارآیی بازار کار رتبه 134 و با وجود تورم یک رقمی در تورم و توسعه یافتگی مالی رتبه 131 است.این اعداد در واقع گواهی بر دادخواهی فعالان اقتصادی کشور است .
اقتصاد کاملا دولتی و تصمیماتی مانند تامین مالی بنگاههای ورشکسته با هزینه دولت و کمک به بازاریابی خودروسازان با وامهای یارانه ای و ابلاغهای دستوری در نرخهای بانکی و صدور اوراق بدهی توسط هر وزارتخانه بطور مستقل و فشارهای مضاعف مالیاتی و بیمه ای در شرایط ویژه روی فعالان اقتصادی در کنار رشد چشمگیر نقدینگی بعضی اقداماتی هستند که با انضباط پولی و مالی و اقداماتی که بسیاری از کشورها در شرایط بکسان انجام داده اند در تناقض است و به پیچیده کردن شرایط دامن خواهد زد .
در فضایی که تنها سخن مشترک همه گروهها و کارشناسان جهت نجات اقتصاد از کلید واژه سرمایه گذاری استفاده میشود چگونه میتوان امید داشت که سرمایه گذار داخلی و پس از آن خارجی وارد چنین فضایی شود و تصمیم به سرمایه گذاری بگیرد .
پرداخت سالانه 200 هزار میلیارد تومان از منابع کشور به کارمندان جهت حقوق نشان میدهد که اقتصاد ایران بصورت مداوم روند توسعه بخش دولتی را ادامه میدهد .تجربه کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه نشان میدهد تنها راه برای ایجاد رشد پایدار در اقتصاد تسهیل در سرمایه گذاری است و این تجربه نشان داده است که بوجود آمدن چنین امکانی در شرایط کشورهایی با دولتهای بزرگ و فربه غیر ممکن است .
لازمه رشد پایدار اقتصادی فقط سرمایه گذاری است و لازمه رسیدن به این هدف برطرف کردن موانع و ایجاد بسترهایی در جهت تشویق سرمایه گذاران برای حضور موثر در اقتصاد ایران است .تنها در این شرایط است که میتوان امید به خروج از رکود و تحقق رشد پایدار اقتصادی و خلق شغل و در یک کلام رونق اقتصادی داشت .

عضو هیئت مدیره و دبیر کل مجمع فعالان اقتصادی استان اصفهان
@esfahaneconomy