معاونت سلامت روان انجمن آسیب شناسی اجتماعی ایران: 👇 …💎علل و عوامل پیدایش آسیب‏هاى اجتماعى و راه‏هاى پیشگیرى

#دكتر_احمد_حلت معاونت سلامت روان انجمن آسیب شناسی اجتماعی ایران:👇

#آسیبهای_اجتماعی
💎علل و عوامل پيدايش آسيب‏هاى اجتماعى و راه‏هاى پيشگيرى

👈مطالعه انحرافات و كجروی ‏هاى اجتماعى و به اصطلاح، آسيب ‏شناسى اجتماعى ( Social Pathology ) عبارت است از مطالعه و شناخت ريشه بی ‏نظمیهاى اجتماعى.درواقع،آسيب‏ شناسى اجتماعى مطالعه و ريشه ‏يابى بی نظمیها، ناهنجاریها و آسيب‏هايى نظير بيكارى، اعتياد، فقر، خودكشى، طلاق و...،همراه با علل و شيوه ‏هاى پيش‏گيرى و درمان آن‏ها و نيز مطالعه شرايط بيمارگونه و نابسامانى اجتماعى است.
۱💧بعبارت ديگر،مطالعه خاستگاه اختلال‏ها،
بی نظمیها و نابسامانی‏هاى اجتماعى،آسيب‏ شناسى اجتماعى است؛ زيرااگر در جامعه‏ اى هنجارها مراعات نشود،كجروى پديد می ‏آيد و رفتارها آسيب می‏بيند. يعنى، آسيب زمانى پديد می ‏آيد كه از هنجارهاى مقبول اجتماعى تخلفى صورت پذيرد.عدم پای‏بندى به هنجارهاى‏اجتماعى موجب پيدايش آسيب اجتماعى است.
👈از سوى ديگر، اگر رفتارى با انتظارات مشترك اعضاى جامعه و يايك گروه يا سازمان اجتماعى سازگار نباشد و بيشتر افراد آن را ناپسند و يا نادرست قلمداد كنند،كجروى اجتماعى تلقى میشود. سازمان يا هر جامعه‏ اى از اعضاى خود انتظار دارد كه ازارزش‏ها و هنجارهاى خود تبعيت كنند.اما طبيعى است كه همواره افرادى در جامعه يافت میشوند كه از پاره‏ اى ازاين هنجارها و ارزش‏ها تبعيت نمی‏كنند. افرادیكه همساز و هماهنگ با ارزش‏ها و هنجارهاى جامعه و يا سازمانى باشند،«همنوا» ويا«سازگار»و اشخاصى كه برخلاف هنجارهاى اجتماعى رفتار كنند و بدان‏ها پایبند نباشند،افرادى ناهمنوا وناسازگار می‏باشند. ✨درواقع، كسانى كه رفتار انحرافى و نابهنجارى آنان دائمى باشد و زودگذر و گذرا نباشد، كجرو يا منحرف ناميده میشوند.
اين‏گونه رفتارها را انحراف اجتماعى يا ( Social Devianced ) و يا كجروى اجتماعى گويند.
۲💧حال سؤال اين است كه چگونه تشخيص دهيم رفتارى از حالت عادى و ـ به اصطلاح نرمال خارج شده و به حالتى غيرنرمال و نابهنجار تبديل شده است؟ ملاك‏ها و معيارهايى وجود دارد. بااين معيارها و ملاك‏ها میتوان تشخيص داد كه رفتارى در يك سازمان، نهاد و يا جامعه‏ اى عادى و مقبول و نرمال است، ياغيرعادى، غيرنرمال و نابهنجار.

💎عمدتا چهار معيار براى اين امر وجود دارد:
۱✨ملاك آمارى: از جمله ملاك‏هاى تشخيص رفتار نابهنجار، روش توزيع فراوانى خصوصيات متوسط است كه انحراف از آن، غير عادى بودن را نشان مى‏دهد. كسانى كه بيرون از حد وسط قرار دارند💧افراد نابهنجار تلقى میشوند و رفتار آنان رفتارى غيرنرمال و انحرافى تلقى میشود. براى مثال،از نظر آمارى وقتى گفته میشود كه لباسى مُد شده، يعنى بيشتر افراد جامعه آن را میپوشند. بنابراين، صفتى كه بيشتر افراد جامعه نپذيرند، خارج از هنجار تلقى شده وغير طبيعى و نابهنجار تلقی می‏شود.
۲✨ملاك اجتماعى: انسان موجودى اجتماعى است كه بايد در قالب الگوهاى فرهنگى و اجتماعى زندگى كند. اينكه تا چه حد رفتار فرد با هنجارها، سنّت‏ها و انتظارات جامعه و يا نهاد و سازمان خاصى مغايرت دارد و جامعه چگونه درباره آن قضاوت میكند، معيار ديگرى براى تشخيص رفتار نابهنجار و بهنجار است. يعنى رفتارى كه مورد قبول افراد نباشد و مثلاً با پوشيدن لباس خاصى از سوى افراد جامعه با عكس ‏العمل آنان مواجه شويم، اين‏گونه رفتارها نابهنجار تلقى می‏شود.البته، اين معيار هم درهمه جوامع امرى نسبى است.
۳✨ملاك فردى: از جمله ملاك‏هاى تشخيص رفتار نابهنجار، ميزان و شدت ناراحتى است كه فرد احساس می‏كند. يعنى اگر اين رفتار خاص،با ارزش‏ها و هنجارهاى اجتماعى سازمان خاصى مثلاً فرهنگيان و يا كل افراد جامعه ناسازگار باشد، يعنى به سازگارى فرد لطمه بزند و با عكس‏ العمل افراد آن جامعه يا آن نهاد مواجه گردد، چنين رفتارى نابهنجار تلقّى میشود.
۴✨ملاك دينى: علاوه بر اين، در يك جامعه دينى و اسلامى، معيار و ملاك ديگرى براى تشخيص رفتارهاى بهنجار از نابهنجار وجود دارد؛ چرا كه معيارهاى مزبور، معيارهايى است كه توسط افراد يك جامعه با قطع‏ نظر از نوع اعتقادات، مورد پذيرش واقع می‏شود؛ يعنى افراد جامعه در خصوص ارزش يا هنجارى بودن موضوع خاص توافق نموده، در عمل به آن پاى بندند و متخلفان را بسته به نوع و اهميت هنجار، تنبيه می‏كنند.اما دريك جامعه دينى و اسلامى معيارهاى فوق براى ارزش‏هاى اجتماعى است و در آنجا كارايى دارد. معيار تشخيص ارزش‏ها و هنجارهاى دينى به وسيله آموزه‏ هاى دينى تعيين میشود.ممكن است رفتارى خاص در همان اجتماع هنجار تلقى نشود و مرتكبان را كسى توبيخ و يا سرزنش نكند ولى درشرايطى خاص ارتكاب چنين عملى دريك جامعه دينى هنجارشكنى تلقى شود.


https://telegram.me/iranianspa/432