✅ آسیب شناسی حادثه اراک از سه زاویه❗️. 📢 در سرمقاله روزنامه وقایع استان👇

✅ آسیب شناسی حادثه اراک از سه زاویه❗️
📢 در سرمقاله روزنامه وقایع استان👇

✅ @vaghayeostan

💢 در هفته ای که گذشت خبر داغ و پر مخاطب رسانه ها و فضای عمومی کشور؛ حادثه مرگبار قتل ۶ نفر از اعضای دوخانواده در اراک بود که افکار عمومی جامعه را بشدت متوجه خود ساخت.
اخباری نیز شنیده شد که قاتل و عامل جنایت توسط نیروی پلیس مرکزی در کمتر از ۲۴ ساعت دستگیر و بازداشت شده است.
صرف نظر از جنبه های کیفری این جنایت و اقدام بموقع و تحسین برانگیز پلیس مرکزی در بازداشت قاتل، این حادثه تلخ از سه زاویه قابل آسیب شناسی و بررسی است:
⭕️ زاویه اول:
از سوی مراجع قضایی اعلام شده که قاتل فردی سابقه دار بوده و ظرف یکسال اخیر به اتهام مشارکت در قتل عمد در زندان بوده که بنا به تمکین از قوانین جاری اخیرا با تبدیل قرار بازداشت ایشان به قرار وثیقه از زندان آزاد می شود!
مساله قابل بررسی در اینجا با چند سوال اساسی قابل طرح است که مطلوب است به عنوان زمینه های کاربردی و بانگاهی به مقوله پیشگیری این سوالات مدنظر قرار گیرد.
سوال اول: آیا قانونی که به یک متهم به مشارکت در قتل فرصت آزادی از زندان را بطور قانونی هدیه می دهد، نیاز به بازنگری ندارد؟
سوال دوم: آیا کسیکه تحت مشارکت در قتل عمد در زندان بسر می برد در طی مدت حبس، نمی بایست از نظر زمینه های خشونت و انگیزه های قتل، آسیبهای روانی و اختلالات شخصیتی توسط روانشناسان خبره و مجرب تحت مشاوره و بررسی قرار گیرد؟
سوال سوم: آیا سهولت دسترسی این فرد جانی به سلاح گرم در شهری به مختصات اراک قابل تامل و بررسی نیست؟
بنظر می رسد تجدید نظر در قوانین مرتبط با بازداشت متهمانی با مختصات قاتل اخیر، قوانین بازدارنده حمل و نگهداری سلاح و نیز توجه به شرایط روحی، روانی و شخصیتی متهمین و عاملان قتل عمد و نزاع های خشن می تواند در پیشگیری از حوادث مشابه بسیار کار ساز و موثر باشد. طبعا استفاده از روانشناسان خبره در این زمینه می تواند در تعیین و تشخیص انگیزه های مرگبار و حس انتقام جویی در چنین افرادی تاثیر گذار باشد و حتی این امکان وجود دارد که حین آزادی این قبیل مجرمان از زندان، بررسی های روانشناختی از وضعیت روانی افراد بعمل آید و چه بسا همین مورد اخیر بجای آزادی از زندان به یک دوره درمان روانشناختی هدایت می شد.

⭕️ زاویه دوم:
فرد قاتل هم اکنون به همت پلیس هشیار استان مرکزی دستگیر و بازدادشت شده است. در ساده ترین شکل مواجهه با این قضیه دردناک، می توان متصور بود که پرونده ای تشکیل شده، بازجویی های روتین و تخصصی قضایی بعمل آمده و با شکایت شاکیان، این فرد به مجازاتی که در قانون پیش بینی شده خواهد رسید.
اما یک نکته مهم اینجا قابل تامل و بررسی است. از آنجا که رفتار خونبار و آسیب رسان صادره از این فرد، امری غیر قابل تصور و انطباق با رفتار های خشن معمول جامعه است، مطلوبست ضمن حفظ تمامی حقوق قانونی شاکیان، پیش از اجرای مجازات قانونی برای این فرد و یا حتی همزمان با انجام مراحل قانونی و قضایی، فرد قاتل در اختیار یک تیم کارشناسی متشکل از آسیب شناسان اجتماعی، متخصصین روانشناسی، جامعه شناسی، علوم رفتاری و جرم شناسی قرار گیرد تا با بررسیهای فردی، زمینه های خانوادگی و اجتماعی و ... اطلاعات مفید و موثری از دلایل مختلف ارتکاب به این جنایت حاصل شود. بی تردید حصول این اطلاعات می تواند به مراجع سیاستگذاری جامعه برای برنامه ریزی و ایجاد فرصتهای کارشناسی لازم در راستای پیشگیری از وقوع جرایم مشابه کمک شایانی نماید.

⭕️ زاویه سوم:
در دوماهه اخیر علاوه بر فاجعه اخیر اراک، فجایع مشابه ای نیز در استان کرمان و ایرانشهر بوقوع پیوسته و جامعه ما سومین حادثه مرگبار شبه قتل عام را که عمدتا قربانیان از یک یا دوخانواده وابسته بوده اند تجربه کرده است. لازم است بررسی شود که آیا بلحاظ انگیزشی ارتباطی بین این حوادث مشابه در چهارگوشه کشور وجود دارد یا خیر؟ و همینطور شایسته است از نگاه کلی تر رسم الخط بروز چنین فجایع دردناکی در کشور مورد آسیب شناسی دقیق و بهنگام قرار گیرد که خدای ناکرده با یک همه گیری قتل های اینچنینی در سطح جامعه روبرو نشویم.

✅ دکتر کورش محمدی
رئیس انجمن آسیب شناسی اجتماعی ایران

http://t.me/iranianspa