اژدها هنوز‌ باید بخوابد.. برخی به اشتباه جمهوری خلق چین را تنها آلترناتیو می‌پندارند

اژدها هنوز‌ باید بخوابد

@Karimipour_K

بارها نوشته ام که تا آینده دید پذیر، هیچ کشوری نخواهد توانست جای آمریکا را به عنوان ژاندارم و ابرقدرت جهان پر کند. برخی به اشتباه جمهوری خلق چین را تنها آلترناتیو می پندارند. ولی چین بر پایه ملاک های کمیت پذیر، توانایی جانشینی ایالات متحده را نخواهد داشت. چرا؟

۱- برتری تکنولوژیک

چین در تولید ناخالص داخلی، امریکا را پشت سر نهاده و در سال های آتی باز هم بس بیشتر پیش خواهد رفت. ولی از دیدگاه فنآوری دهه ها از آمریکا عقب تر است. چینی ها این عقب ماندگی را لمس می کنند، به همین دلیل به گونه ای سیل آسا، دانشجو و دانشگاهی از چین وارد کالج های آمریکا می شود. چنان که امروزه و تا پایان ۲۰۱۸، از ۱۲۵۰۰۰۰ دانشجوی خارجی در امریکا، بیش از ۴۰۰۰۰۰ تن چینی هستند.

چینی ها به خوبی آگاهند ‌که از هر ۱۰۰۰ اندیشمند برجسته جهانی، در همه رشته ها و مهارت ها، دستکم ۸۰۰ تن دانش آموخته آمریکا هستند. آن ها می دانند که بیش از ۵۶٪ مقالات موثر علمی جهان در آمریکا تولید و منتشر می شود؛

۲-بیدار کننده اژدها

این آمریکایی ها بودند که از آغاز دهه ۸۰ سده ی ۲۰، اژدهای خفته را بیدار کردند. بیداری این خفته بر پایه سناریویی از پیش طراحی شده و از جمله برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، بود.
شگف انگیز است بدانیم که تا ۱۹۷۹، میزان صادرات چین و ایران مساوی بود.
البته چین نیز با صدور کالای ارزان به آمریکا، قدرت خرید آمریکایی ها را دستکم ۳۰٪ افزایش داده است.
امروزه روز نیز با توقف یا کاهش صادرات چین به امریکا، موتور پیشرفت چین تقریبا از کار خواهد افتاد.

۳- برتری ژئوپولیتیک

حتی با پیشرفت و همپایه شدن و بلکه برتری تکنولوژی چین نسبت به آمریکا، باز دست توانمند دیگری مانع ابرقدرتی اش می شود. بازوهای آمریکا در سرتاسر جهان پراکنده، فعال و هماهنگند. آمریکا در اروپا، اقیانوسیه، بقیه آمریکای شمالی، آسیای جنوب خاوری، آسیای خاوری، آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا دارای هم پیمانان استواری است. در حالی که چین حتی هنوز نتوانسته کشورهای پیرامونش را با خود همراه کند. بنابراین رقابت با آمریکا برای دستیابی به ابرقدرتی، دستکم با فرض پایداری شرایط امروز، رقابت با همه ی جهان پیشرفته است.

۴-برتری ژئواستراتژیک

چین از دیدگاه ژئواستراتژیک نیز دهه ها از آمریکا عقب تر است. در حالی ‌که پکن بیش از ۷ دهه است که توان آن را نداشته که حتی تایوان را به خاک اصلی منضم کند، چگونه می‌توان به تاثیرات نظامی اش در سرتاسر زمین دلخوش بود؟!
در حالی که آمریکا با بازوهای نظامی چونان ناتو، آنزوس، اوکیناوا، ریو، فیلیپین و چند پیمان دو جانبه و چند جانبه، عملا زمین را تبدیل به میدان یکپارچه ای به نفع خود کرده است، چین هنوز نتوانسته گام تعیین کننده ای در این زمینه بردارد؛

۵- برتری نظامی

بودجه دفاعی نزدیک به ۷۰۰ میلیارد دلاری آمریکا، بیش از بودجه دفاعی ۹ کشور برتر نظامی جهان یعنی روسیه، چین، بریتانیا، هند، ترکیه، آلمان، فرانسه، ژاپن و دو کره است. آمریکا با داشتن ۲۰ ناو هواپیمابر، عملا بر <آبکره> چیرگی مطلق دارد. برتری هوایی این کشور نسبت به همه ی قدرت های دیگر محرز است. هم چنین دارای بیش از ۷۵۰۰ انواع کلاهک هسته ای است، که توان نابود سازی چند بار کل کره زمین را داراست.
در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت:
ناپلئون در باره چین گفته بود، نگذارید این اژدها بیدار شود، که جهان را خواهد بلعید.
بهتر است گفته شود: اژدها خفته، هنوز دهه ها مانده تا اژدها بیدار شود.
نقل از کانال دکتر یدالله کریمی‌پور
@Karimipour_K
ID: @karimi_pour

ژئوپولیتیک ایرانی
@irgeopolitics