موقعیت ژئوپولتیک ایران و ظرفیت‌های ترانزیتی.. بخش دوم

موقعیت ژئوپولتیک ایران و ظرفیت های ترانزیتی

بخش دوم

به یک معنا طرح فوق این موجی را که در دانشجویان فارغ التحصیل و نیروهایی که تازه وارد باز کار می شوند ، بویژه در بخش ای تی و میزان سرمایه گذاری که کشور در دانشگاهها چه در زمینه نرم افزار چه در زمینه سخت افزار کرده است می تواند نفش تعیین کننده ای در ایجاد شغل و کسب رضایت مندی مردم در بالابردن چسبندگی های سیاسی اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی به حاکمیت داشته باشد.
خوشبختانه انطور که شنیده شده است گویا مسولین امر در حال برنامه ریزی یک اجلاس بین المللی به محوریت چابهار هستند که قرار است هفتم اسفند برگزرا شود که البته این اجلاس به دنبال جنبه های اجرایی و غیره این ترانزیت است . گویا اجلاس دیگری هم با نمایندکان هند در زمینه مطالعاتی در سال آینده خواهد بود . این موارد قدم های بسیار خوبی است که برداشته میشود تا در این زمان که ایران زیر فشار ترامپ - که سعی در ایران هراسی و انزوای ایران دارد- بتوانیم با روشهای نرم افزارانه کشور را از این چالشها بیرون ببریم. یعنی در واقع بهترین فرصت و روشی است که می تواند از موقعیت ژئو پلتیکی کشورمان به نفع سیاست خارجی بهره برد . هم توسعه اقتصادی هم ایجاد شغل و رضایتمندی خواهیم داشت هم بسیاری از نکاتی که چنین پروژه هایی به عنوان مگا پروژ می تواند دنبال کنند و تاثیرات سیاسی اجتماعی مثبتی بجای گذارند. البته شرط اصلی این توفیقات یک نظام اداری سالم و کارامد است تا بتوانیم از فواید چنین پروژه هائی استفاده کنیم.
اگر چه ایران هم همواره علاقمند اجرائی شدن چنین پروژه ائی بوده اما با توجه به چالشهای اساسی کشور در زمینه سیاسی و اقتصادی و مخصوصا" فساد و ناکار آمدی اقتصادی، تنها امید این می تواند باشد که مسئولین چه بسا با حاکمیتی شدن این مگا پروژه دولت را پشتیبانی کنند تا دولت هم بتواند چنین پروژ هایی را سریع تر عملیاتی کند .
البته در بحث راه و جاده و راه اهن بخش هایی از ان مهیا است اما بخش هایی نیز باید سرمایه گذاری شود. ما متاسفانه تا حدودی از جنبه چه سخت افزاری چه نرم افزاری مشکل داریم . اما من بیشتر در خصوص نرم افزاری و مدیریت دچار مشکل را اساسی می بینم . به فرض این که بندر و جاده و راه اهن هم داشته باشیم اما نتوتنیم ان را مدیریت کنیم ، نباید انتظار داشته باشیم از این پروژه موفقیتی حاصل شود . مدیریت و فراهم کردن وسایل جانبی برای این پروژه در الویت نخست است . در بحث ترانزین بخشی از ان به گردشگری ، بخشی دیگر به امنیت و مباحث دیگری نیز مربوط است. بنابراین این مگا پروژه نیاز به یک مدیریت قوی چند جانبه دارد . مدیریت و حل مشکلات این مگا پروژه از مباحث بین بخشی مهم راه و راهن وکشتیرانی و بندر ، فرودگاه، ارتباطات و مسائل فرهنگی و امنیت است . زیر ساخت های ارتباطی کشور باید فراهم شود و مهمتر از همه زیر ساختهای فن اوری ارتباطات و الکترونیکی شدن کارهای اجرائی گمرکی چنین پروزه ائی است . باید این زمینه ها را تامین کنیم تا بتوانم در این پروژه هم از نظر سیاسی و تاثیرات روانی - با توجه به موقعیت ما در منطقه و جهان - و هم از نظر اشتغل زایی و فراهم کردن زیر ساختهای توسعه و رفاه عمومی به اهداف خود برسیم .انشاالله!

نصرت‌الله تاجیک
منبع: روزنامه اعتماد مورخ 18.11.97 با عنوان " موقعیت ژئوپلیتیکی ایران ".

بخش اول در کانال ژئوپولیتیک ایرانی
@irgeopolitics