‍ جلوه خیره‌کننده الماس یخی شناور در خزر، از فضا مشاهده شد

‍ جلوه خیره‌کننده الماس یخی شناور در خزر، از فضا مشاهده شد

جلوه تکه یخی الماس‌شکل در میان رنگ آبی بی‌نظیر دریای خزر در زمستان، موضوع عکس جدید ناساست که با ماهواره لندسَت 8 گرفته شده است.

بنابر گزارش رصدخانه زمین ناسا (NASA Earth Observatory) که این عکس را منتشر کرده است، قسمت شمالی دریای خزر، عمق و شوری کمتری نسبت به قسمت جنوبی آن دارد. این ویژگی همراه با دمای پایین‌تر عرض‌های جغرافیایی بالاتر، سبب می‌شود شمال دریای خزر بیشتر از بخش جنوبی آن مستعد منجمد شدن باشد.

به گفته الکسئی کورائف (Alexei Kouraev)، پژوهشگر آزمایشگاه مطالعات ژئوفیزیکی و اقیانوس‌شناسی ماهواره‌ای از فرانسه، این تکه یخ سفید الماس‌مانند، احتمالا از یخ دریا در آن نزدیکی جدا شده است. این قطعه یخی در گستره‌ای از یخ نازک بنام «نیلاس» (nilas) قرار دارد که به پوسته‌های یخی با ضخامت کمتر از 10 سانتی‌متر گفته می‌شود. کورائف معتقد است باد و جریان هوا، نیلاس را به جلو رانده، اطراف این بلوک یخی به حرکت در می‌آورد و دنباله‌ای از آب‌ در پشت آن تشکیل می‌دهد.

یخ از خود نشانه‌ای دیگر نیز در دریای خزر بر جای گذاشته است. در فروردین 1395 با استفاده از ماهواره لندست‌8 تصویر دیگری گرفته شد که خراش‌های گسترده‌ای را در سرتاسر بستر دریا در قسمت شمالی خزر نشان می‌داد. باد در آب‌های کم‌عمق، یخ را به صورت توده‌هایی در می‌آورد که قسمت پایین آنها می‌تواند به کف دریا برسد. همچنان که باد و آب توده‌های یخی را به این‌سو و آن‌سو می‌برند، ناهمواری‌های زیر آنها خراش‌هایی را بر بستر دریا حک می‌کند.

براساس گزارش سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو)، خزر بزرگترین دریاچه جهان است و ده‌ها هزار سال است که سواحل آن مسکونی است
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
منبع: space.com
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@n1244ss🔭