‍ انتشار سه مقاله از دانشجوی دانشگاه تهران در مجلات یک درصد برتر جهان

‍ انتشار سه مقاله از دانشجوی دانشگاه تهران در مجلات یک درصد برتر جهان

سه مقاله از دانشجوی مقطع دکترای رشته نانوشیمی دانشگاه تهران در مجلات یک درصد برتر جهان در رشته شیمی منتشر شد.

➖➖➖➖➖➖
ابوالفضل زیارتی، دانشجوی مقطع دکترای رشته نانو شیمی توانست با انجام تحقیقاتی مفصل با راهنمایی دکترعلیرضا بدیعی، استاد پردیس علوم دانشگاه تهران، مقالاتی را به رشته تحریر در آورد که در مجلات یک درصد برتر جهان انتشار یابند.
مقاله «طراحی و ساخت فوتوکاتالیست TiO2 زرده- پوسته هیدروژنه با سطح چروکیده دارای فعالیت چشمگیر در ناحیه مرئی» طراحی یک معماری نوین برای نیمه‌رسانای تیتانیوم دی اکسید همراه با فعالیت فتوکاتالیستی چشمگیر در محدوده نور مرئی است که در مجله A Journal of Materials Chemistry با ضریب تأثیر ۹.۹۳ (جلد ۶، سال ۲۰۱۸، صفحات ۸۹۶۲ تا ۸۹۶۸) منتشر شده است.
وی با اشاره به اهمیت بالای فتوکاتالیست‌ها در آینده پیش رو به علت توانایی تبدیل انرژی بی‌پایان نور به انرژی شیمیایی، گفت: می‌توان با طراحی و سنتز فتوکاتالیست‌ها با ساختارهای مهندسی شده و ایجاد معماری‌های نوین و هدفمند با رویکرد فناوری نانو، بازده و عملکرد این نیمه‌رساناها را به طور چشمگیری بهبود بخشید.
زیارتی افزود: با اتکا به این رویکرد، معماری چین خورده زرده- پوسته (yolk-shell) تیتانیوم دی اکسید با استفاده از روش‌های سولوترمال، اچینگ کنترل شده و هیدروژناسیون در دمای بالا طراحی شده است. مرحله سولوترمال منجر به ساخت TiO2 با مورفولوژی زرده- پوسته شده که می‌تواند با داشتن فضای خالی بین هسته و پوسته به عنوان یک نانو راکتور برای انجام واکنش‌های شیمیایی عمل کند.
این دانشجوی مقطع دکتری رشته نانو شیمی گفت: مرحله اچینگ کنترل شده منجر به تشکیل ساختار چین‌خورده دارای سطح مؤثر بالا و قابلیت انعکاس متعدد نور شده که می‌تواند بازده جذب نور را افزایش دهد و در نهایت مرحله هیدروژناسیون باعث تشکیل گونه‌های Ti3+ روی سطح TiO2 شده که با سرعت بخشیدن به جداسازی الکترون و حفره باعث فعالیت ساختار در محدوده نور مرئی می‌شود.
زیارتی خاطرنشان کرد: استراتژی‌های پیشنهاد شده در طراحی این فوتوکاتالیست منجر به فعالیت و گزینش‌پذیری چشمگیر برای واکنش‌های اکسیداسیون در محدوده نور مرئی می‌شود.
این دانشجوی دکتری دانشگاه تهران گفت: همچنین نتایج این کار می‌تواند یک رویکرد جدید برای طراحی نانومعماری‌های پیشرفته با خواص بهبود یافته در فرایندهای فوتوکاتالیستی و کاتالیستی به وجود آورد.
مقاله «طراحی و ساخت نانومکعب‌های توخالی تیتانیوم دی اکسید سیاه به عنوان فوتوکاتالیستی قدرتمند برای تشکیل ترکیبات آلی با استفاده از نور مرئی» نانومکعب‌های توخالی تیتانیوم دی اکسید سیاه را به عنوان فوتوکاتالیستی مؤثر برای انجام واکنش‌های آلی در حضور نور مرئی معرفی می‌کند.
زیارتی درخصوص این دستاورد علمی گفت: در این پژوهش ما با استفاده از روشی چندمرحله‌ای، نانومکعب‌های توخالی TiO 2 هیدروژنه را با سطح مؤثری قابل توجه و فعالیت فوتوکاتالیستی چشمگیر برای تهیه مشتقات بنزایمیدازول در محدوده نور مرئی ارائه کرده‌ایم.
وی افزود: در این معماری پوسته فوق نازک ساختار نانورآکتوری وظیفه سرعت بخشیدن به جذب و انتقال گونه‌های آلی را بر عهده دارد، در حالی که فضای داخلی علاوه بر عملکرد به عنوان مکان انجام واکنش، می‌تواند با پراکندگی‌های متعدد، میزان جذب نور را توسط مکان‌های فعال افزایش دهد. از طرف دیگر نقص‌های ساختاری ایجاد شده بر روی سطح ساختار در طی فرآیند هیدروژناسیون می‌تواند باندگپ را کاهش داده و جذب را به ناحیه مرئی انتقال دهد و در عین حال جداسازی الکترون-حفره را بهبود بخشد.
زیارتی تاکید کرد: تمامی موارد مطرح شده منجر به ایجاد فوتوکاتالیستی مؤثر برای تولید مشتقات بنزایمیدازول با بازده عالی در حضور نور مرئی شده که می‌تواند به عنوان الگویی برای طراحی ساختارهای هوشمند در کاربردهایی هم‌چون تبدیل انرژی، سلول‌های خورشیدی و سایر موارد مرتبط نیز مورد استفاده قرارگیرد.
نتایج این کار تحقیقاتی در مجله معتبر Applied Catalysis B: Environmental با ضریب تأثیر ۱۱.۶۹ (جلد ۲۳۸، سال ۲۰۱۸، صفحات ۱۷۷ تا ۱۸۳) منتشر شده است.
مقاله «طراحی و ساخت موادی با معماری ویژه آبدوست / آبگریز TiO2 زرده پوسته پوشیده شده با گرافن برای اکسایش فوتوکاتالیستی فوق گزینشی الکل‌ها» که در مجله Applied Catalysis B: Environmental با ضریب تأثیر ۱۱.۶۹ (جلد ۲۴۰، سال ۲۰۱۹، صفحات ۷۲ تا ۷۸) منتشر شده است، ساختاری مهندسی شده با رفتار هوشمند برای اکسایش فوق گزینشی فوتوکاتالیستی طراحی کرده است.
دراین پژوهش معماری دوگانه آبدوست / آبگریز زرده- پوسته به عنوان یک استراتژی جدید با رفتار هوشمندانه برای اکسایش انتخابی فتوکاتالیستی غیر وابسته به دما ارائه شده است.