‍ فرصت ملاقات با پیک بادپای اساطیر! (عطارد). ﹍

‍ فرصت ملاقات با پیك بادپای اساطیر!(عطارد)

⚡با این‌كه چهار سیاره زهره، مریخ، مشتری و زحل را می‌توان با چشم غیرمسلح به‌آسانی در آسمان پیدا و رصد كرد، دیدن سیاره عطارد با چشم كار آسانی نیست. عطارد یا تیر، نزدیك‌ترین سیاره منظومه شمسی به خورشید است. همچون دیگر سیاره‌ها پیوسته در مدارش در حال گردش به دور خورشید بوده و از این رو پیوسته در اطراف قرص آفتاب در آسمان پرسه می‌زند. طبیعتا زمانی كه درست كنار خورشید در آسمان باشد، درخشش آفتاب مانع از رخ‌نمایی عطارد خواهد شد. از این‌رو تنها زمانی می‌توانیم به دیدن كوچك‌ترین سیاره منظومه شمسی در آسمان شامگاه یا صبحگاه امیدوار باشیم كه سیاره عطارد از موقعیت ما در زمین در بیشترین فاصله زاویه‌ای ممكن از خورشید دیده شود. از این حالت با اصطلاح «كشیدگی» در علم نجوم یاد می‌شود.

⚡سحرگاه دیروز یكشنبه پنجم اسفند، سیاره عطارد در بیشترین كشیدگی شرقی نسبت به خورشید قرار گرفت؛ به این معنی كه چون معمولا عطارد بلافاصله پس از غروب خورشید در افق مغرب پنهان می‌شود یا وقتی در افق مشرق طلوع می‌كند كوتاه‌زمانی بعد شاهد طلوع آفتاب و رنگ‌باختن این سیاره در روشنایی آبی‌رنگ آسمان هستیم، از این رو شامگاه شب‌های پیش‌رو فرصت بیشتری در مقایسه با شب‌های دیگر برای ملاقات با سیاره عطارد در آسمان شب خواهیم داشت. در واقع تا دو ماه آینده این بهترین زمان برای ملاقات با سیاره‌ای است كه یونانیان باستان آن را پیك بادپای خدایان اساطیری می‌انگاشتند.
همان‌طور كه در تصویر می‌بینید، عطارد را هنگام اذان مغرب این شب‌ها، حتی در شهرهای بزرگ به شرط بازبودن افق مغرب و غبارآلود یا ابرناك‌نبودن آسمان همچون ستاره‌ای نسبتا درخشان بر فراز افق خواهید دید. بعید است سوسوزدنی در نور عطارد برایتان جلب توجه كند، زیرا بر‌خلاف ستاره‌ها كه نورشان از فواصل چند سال نوری دورتر در قالب باریكه‌ای از نور نقطه‌ای به زمین می‌رسد، قرص سیاره عطارد پرتوهای نور خورشید را از فاصله تقریبی
170 میلیون كیلومتری به سوی زمین بازتاب می‌كند و به همین علت كمتر تحت تأثیر اعوجاجات جوی قرار می‌گیرد. اما با تلسكوپ به شرط استفاده از چشمی‌هایی كه قادر به ارائه بزرگنمایی‌های بالا باشد ممكن است بتوانید قرص كوچكی از سیاره را تشخیص دهید كه در بعضی قسمت‌ها شاید تفاوتی در شدت روشنایی از آن به چشم برسد.

⚡جالب است بدانید سطح عطارد بسیار به ماه شبیه است؛ پوشیده شده با هزاران دهانه حاصل از برخورد شهاب‌سنگ‌ها در طول دوران شكل‌گیری و تكوین این سیاره. البته این دهانه‌ها با تلسكوپ‌های زمینی قابل تشخیص نیست و تنها فضاپیماهایی مانند كاوشگر بدون سرنشین مسنجر كه پیشتر راهی عطارد شده بودند نقشه‌برداری دقیقی از سطح این سیاره انجام داده‌اند. اتحادیه بین‌المللی نجوم دهانه‌های سطح سیاره عطارد را یك به یك به نام هنرمندان و شعرای مشهور از سراسر جهان نامگذاری كرده است. از ایران نام شعرای نامداری همچون رودكی، فردوسی، حافظ، نظامی، سعدی و‌... بر عوارضی در سطح عطارد ثبت شده است.
🆔@keyhan_on1