فرهاد قنبری:. سالیانه چندین جدول آمار با عناوین، شادترین، خوش بخت‌ترین، غمگین‌ترین، عصبانی‌ترین و …

فرهاد قنبری:
سالیانه چندین جدول آمار با عناوین، شادترین، خوش بخت ترین،غمگین ترین، عصبانی ترین و....کشورهای جهان منتشر می شود. در اغلب این جداول همیشه کشورهای اسکاندیناوی به اضافه زلاندنو ، استرالیا ،کانادا و اروپای غربی در صدر شاد ترین،خوشبخت ترین،آرام ترین و بهترین ها هستند و در پایین جدول بدون استثنا کشورهای خاورمیانه از جمله ایران و عراق و سوریه و یمن و چند کشور فقیر آفریقایی قرار دارند.
(به عنوان نمونه سال گذشته در آخرین مورد از این جداول که مربوط به عصبانی ترین کشورهای دنیا بود، ایران و عراق در صدر کشورها معرفی شدند)

اغلب این موسسات نظر سنجی کننده و طراح و تنظیم این جداول در ایالات متحده آمریکا و اروپای غربی قرار دارند و به طبع تحت تاثیر رسانه های حاکم در سرزمین خود یا سیاستمدارانشان قرار دارد. به عنوان مثال وقتی رئیس جمهور امریکا مردم ایران را ملتی تروریست خطاب می کند، نباید انتظار داشت موسسات این کشور ایرانیان را مردمی مهربان، نوع دوست یا عاشق زندگی معرفی نمایند.

در این نظر سنجی ها ایرادها و اشکالات اساسی وجود دارد که باعث می شود به این نتایج و آمارهایشان اعتنای چندانی کرد. مواردی از قبیل غم و شادی یا احساس خوشبختی یا بدبختی و رضایت از زندگی و امثالهم عواملی کاملا درونی هستند که قابل سنجش و اندازه گیری با روش های تجربی نبوده و نیستند و هرگونه ارائه آمار مربوط به این موارد صرفا گمانه زنی هایی بیش نیست. (با این معیار که در پایتخت یا چند شهر بزرگ یک کشور چند سوال گزینش شده را از عده ای محدود را پرسید و بر اساس نتایج آن حکم کلی صادر کرد هیچگاه نمی تواند دلیلی بر درستی نتایج به دست امده باشد.)

سوال اینجاست که چگونه مردمانی با ظاهر سرد و زمخت کشورهای اسکاندیناوی هر ساله به عنوان شادترین و خوشبخت ترین و بهترین کشورها انتخاب می شوند؟ سرزمینی هایی که موسیقی خشنی مانند متال در آنها با چنین اقبالی مواجه است، چگونه جایگاه شادترین مردم دنیا را دارد؟ یا سرزمین هایی که در آنها دهه هاست رشد جمعیت منفی است و کسی علاقه ای به داشتن فرزند و ادامه نسل ندارد چگونه می تواند این میزان رضایت و شادمانی از زندگی داشته باشد؟

به نظر بیشتر این نظرسنجی ها(یا نظر سازی ها) زاییده تفکر حاکم بر رسانه های جهانی است.
در واقع آنها با نگاهی به شرایط اقتصادی و جنگ در خاورمیانه و تصویر خشنی که از آن در رسانه ها ارائه می شود تمام صفات غمگین و خشن و عصبانی و...را به آنها نسبت می دهند و در مقابل تمام خصوصیات نیک و مثبت انسانی را برای خود در نظر می گیرند.
@kharmagaas