زوال تمدن.. از لینکلن تا ترامپ.. تمدن‌ها به صورت آنی و لحظه‌ای دچار انحطاط و فروپاشی نمی‌شود

زوال تمدن .. از لینکلن تا ترامپ

تمدن ها به صورت آنی و لحظه ای دچار انحطاط و فروپاشی نمی شود.
انحطاط پروژه ای زمان بر است که مخفیانه و پنهانی به مانند موریانه به جان یک تمدن و فرهنگ می افتد و آرام آرام و غیر ملموس تمام ریشه ها و بنیان های آن تمدن را بلعیده و از بین می برد..
در کتب تاریخی در مواجه با علت فروپاشی تمدن ها و امپراطوری های بزرگ همیشه با پاسخ کلیشه ای، حاکمان بی لیاقت و خوشگذران مواجه می شدیم. علتی که باید با دقت و تامل بیشتری به آن نگریست و همیشه تاریخ نسبت به آن حساسیت بالایی نشان داد.

اغلب تمدن ها در اوج قدرت، غرق در غرور، خودبرتر بینی و لذت گرایی شده و کم کم از مسائل اساسی و بنیادین غافل شوند و همین عامل باعث می شود به مرور تحت سیطره و حکومت افراد نادان و نالایق قرار بگیرند. حاکمان نالایق هم به علت نداشتن دید و تفکر عمیق با وضع و اجراء قوانین ناکارآمد و مضر، در حوزه های مختلف اجتماعی مانند آموزش، پرورش، تربیت نیروهای نظامی و سایر امور مربوط به حوزه عمومی، شهروندانی بی خرد، کوته بین و احمق را پرورش خواهند داد.

دو عامل "حاکم نالایق" و "شهروند نادان " دو روی یک سکه هستند که در یک روند طولانی موجب بازتولید یکدیگر شده و در نهایت زمینه زوال و فروپاشی یک تمدن را فراهم خواهند کرد.‌.

به ایالات متحده به عنوان ابرقدرت امروز جهان بنگریم.! زمانی شهروندان آمریکایی افرادی مانند توماس جفرسون، جرج واشنگتن یا آبراهام لینکلن را به ریاست جمهوری خود بر می گزیدند...
در واقع شهروندان آمریکایی با احساس تعهد اخلاقی در قبال جامعه خود با مطالعه و آگاهی بیشتر دست به انتخاب می زدند و سعی می کردند سیاست مدارانی عمیق و کاردان را بر گزینند. در مقابل چنین سیاست مدارانی نیز نسبت به رشد و تربیت فرهنگی، سیاسی و اخلاقی جامعه خود احساس تعهد داشتند و با تصویب قوانین مختلف سعی در توسعه همه جانبه جامعه خود داشتند. این دو رویکرد و نگاه چه از جانب شهروندان و چه از جانب سیاستمداران نمایانگر "شهروندان" خردگرا و سیاست مدارانی کاردان بود که هر دو در کنار یکدیگر باعث رشد و اعتلا فردی و اجتماعی جامعه خود می شدند...

حالا به ایالات متحده بنگریم.!! شهروند آمریکایی شخصی مانند جرج بوش یا دونالد ترامپ را به ریاست جمهوری خود برمی گزیند و در مقابل سیاست مداری مانند ترامپ شهروندانی شبیه خود را تربیت می نماید.
امریکای امروز به مانند هر جامعه دیگری آینه تمام نمایی از نوع نگرش اکثر شهروندان و سیاست مداران این کشور به مسائل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است.

مراحل گذار از جفرسون، واشنگتن و لینکن تا رسیدن به بوش و ترامپ مراحل مهمی از زوال و انحطاط تمدنی است که به صورت آرام و خزنده پیش می رود و در آینده ای نه چندان دور خود را به صورت عینی تری نشان خواهد داد.
@kharmagaas