فرهاد قنبری:. صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول

فرهاد قنبری:
صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول

نوامبر سال هزار و نهصد و هجده جنگ جهانی اول به پایان رسید و حالا صد سال از آن حادثه مهم تاریخی سپری شده است.
جنگ جهانی اول برای یکی از کشورهایی که در عین اعلام بی طرفی بیشترین آسیب را به خود دید ایران بود. این جنگ با حکومت احمد شاه قاجار بود و دولت مشروطهٔ ایران ضعیف‌ترین دوران خود را می‌گذراند همزمان بود.
هفت سال قبل از آغاز این جنگ دو قدرت جهانی روسیه و انگلیس طی قراردادی در سال ۱۹۰۷ ایران را به مناطق نفوذ خود تقسیم کرده و یک سال پس از آغاز جنگ در ۱۹۱۵ بر اجرای آن تاکید کرده بودند.
دولت ایران علی‌رغم اعلام بی‌طرفی دولت ایران، مورد اشغال واقع شد و روس ها، انگلیسی ها و عثمانی ها از سه جهت ایران را به اشغال خود در اوردند.

بر اثر آغاز جنگ جهانی اول و اشغال ایران توسط بریتانیا و روسیه و خرید و غارت آذوقهٔ مردم ایران توسط اشغالگران شروع قحطی بزرگی در ایران در سالهای ۱۹۱۷–۱۹۱۹شکل گرفت که عدهٔ زیادی از مردم ایران (بیش از یک چهارم) به کام مرگ فرورفتند.
ارتش روسیه تا دروازه‌های تهران پیشروی کرد اما از منقرض کردن سلسلهٔ قاجار منصرف شد. در جنوب نیز انگلیسی ها با تشکیل نیروی نظامی ملقب به پلیس جنوب به تاخ و تازهای خود ادامه دادند و بسیاری از مبارزان و دلاوران تنگسیری و قشقایی را به شهادت رساندند. دولت درمانده شاه ضعیف قاجاری هم در عمل هیچ قدرت نفود و اراده ای از خود نشان نمی داد و ایران بدترین روزهای خود را سپری می کرد و هر آن احتمال تجزیه و فروپاشی کشور می رفت.
در مورد اوضاع و ضعیت آن روزهای ایران ملک الشعرای بهار می گوید: ایران به مانند فردی بود که طناب به گردن او انداخته و دو طرف آن را روسیه و انگلیس می کشدند و هر لحظه امکان خفگی و مرگ او می رفت. اما انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ باعث شد روسیه به ناگاه طناب را رها کرده و ایران از مرگ نجات یابد.
پس از پایان جنگ نمایندگان ایران برای دریافت غرامت راهی ورسای شدند اما دولت انگلیس به بهانه اعلام بی طرفی ایران، نمایندگان کشورمان را از شرکت در اجلاس و دریافت غرامت منع کرد.
@kharmagaas