فرهاد قنبری:. در ورزشگاههای فوتبال چه خبر است؟

فرهاد قنبری:
در ورزشگاههای فوتبال چه خبر است؟

⏺ این روزها شهر تبریز بیشتر از آنکه با تاریخ و مفاخر فرهنگی، ادبی و هنریش معرفی شود با رفتارهای عجیب و غریب برخی تماشاگران تیم فوتبال تراکتور سازی معرفی می شود.
تبریز از قدیمی ترین مراکز تمدنی ایران با سابقه طولانی در زمینه هنر و فرهنگ و ادبیات است‌‌. تبریز از دوره باستان تا حکومت های دوره اسلامی از مراکز مهم تمدنی بوده و در دوره های مهم تاریخی مانند عصر ایلخانان و صفویان به عنوان پایتخت حکومت به شمار می رفته و در دوره حکومت قاجار نیز پایتخت دوم این خاندان و مقر سکونت ولیعهد محسوب می شده است. این شهر در جنبش مشروطه ایران یک تنه در مقابل استبداد ایستاد و نام خود را در تاریخ آزادی خواهی ایران جاودانه کرد. تبریز به واسطه نزدیکی به اروپا از اولین شهرهای ایران بود که با اندیشه های سیاسی و اجتماعی جهان مدرن آشنا شد و اولین بار واژه هایی مانند وطن، آزادی، مشروطه و حقوق مردم از زبان روشنفکران و فعالین اجتماعی این خطه به گوش رسید. اما متاسفانه در دهه های اخیر به علت برخی بی توجهی ها، کم لطفی ها و توهین هایی که از سوی برخی رسانه ها از جمله صدا و سیما در حق زبان ترکی و مردم آذربایجان صورت گرفته است، زمینه و بهانه را برای عده ای تجزیه طلب وابسته به کشور آذربایجان و ترکیه فراهم کرده است تا با تبلیغات قومی و "غیر ستیز" زمینه را برای برخی رفتارهای دور از شان عده قلیلی از طرفداران تیم فوتبال تراکتور سازی که باعث خدشه دار شدن نام این خطه و شهر می شود فراهم نماید.

⏺ نفرت پراکنی قومیتی و شعارهایی با محوریت تفرقه افکنانه روز به روز در ورزشگاههای ایران در حال پر رنگ تر شدن است و کسی هم به این بحران و تهدید جدی واکنش خاصی نشان نمی دهد. این سالها فوتبال بهانه ای شده است تا عده ای افراد کم خرد و کم سواد در تهران و برخی شهرها با نام کری خواندن و کل کل فوتبالی علیه ترک ها و عرب ها از زشت ترین و رکیک ترین الفاظ استفاده کنند و بهانه را برای مانور برخی تجزیه طلب وابسته در اهواز و تبریز فراهم آورند تا با تحریک عده ای از هموطنان عرب و ترک (در واکنشی از سر انتقام جویی) شعارهای قوم گرایانه و ضدملی سر دهند و بر طبل نفرت قومی میان اقوام مختلف ایرانی بکوبند.

⏺ ایران با همین پراکندگی و فرهنگی قومی و فرهنگی از قدیمی ترین ملل جهان محسوب می شود که اقوام مختلف هزاران سال در کنار یکدیگر با دوستی و مسالمت زیست کرده اند و هیچ عاملی حتی حمله اسکند و اعراب و مغول نیز باعث فروپاشی و دوری آنها از یکدیگر نشده است. تاریخ ایران نشان می دهد که در این سرزمین همه اقوام قرن های متمادی به دور از تنش و " غیر ستیزی" همیشه خود را همانند یک پیکر واحد احساس کرده و در مقابل هر تهدید خارجی به صورت یکدست به دفاع و مقابله برخاسته است.(هنوز سه دهه از جنگ ایران و عراق نمی گذرد که در آن همه اقوام و استان های دور و نزدیک اعمم از لر و کرد و ترک و بختیاری و مازنی و...دست در دست هم در خوزستان و کردستان و ایلام به دفاع از سرزمین خود برخاستند.)

⏺ امروزه عده ای چهره رسانه ای وابسته به کشورهای بیگانه با استفاده از نارضایتی های موجود در جامعه تمام تلاش خود را به کار گرفته اند تا در تک تک استان های ایران با نفرت پراکنی قومی کشور را از درون دچار تکه تکه شدن و فروپاشی نمایند.... آنها یک روز عدم رسیدگی حکومت به زلزله زدگان کرد در کرمانشاه را بهانه تحریک قومی قرار می دهند و روز دیگر در آلودگی هوای خوزستان یا فقر سیستان و بلوچستان یا سیل لرستان بر همان طبل نفرت قومی می کوبند و روز دیگر هم بهانه مضحک مخالفت حکومت با قهرمان شدن یک تیم فوتبال از منطقه آذربایجان را دستاویزی برای نفرت پراکنی قرار می دهند.

⏺ در قرنی که اروپا و کشورهای توسعه یافته روز به روز به دنبال کمرنگ کردن مرزها و تلفیق بیشتر قومی و نژادی هستند متاسفانه مردم خاورمیانه (و از جمله کشور ما) با پرداختن به شعارهای قومی و بدوی به دنبال ایجاد فاصله و دوری بیشتر هستند. ( کشور افعانستان در همسایگی ما نمونه کاملی است از این مسئله که در آن تعصبات قومی قبیله ای بر روحیه ملی گرایی چربیده و این کشور را درگیر جنگی طولانی و فرسایشی کرده است)

به نظر تا دیر نشده و اوضاع به طور کامل از کنترل خارج نشده است باید فکری اساسی به حال ورزشگاهای ایران در همه شهرها صورت بگیرد تا جامعه بیشتر از این درگیر نفرت پراکنی پوچ عده ای جاهل قرار نگیرد.
@kharmagaas