فرهاد قنبری:. شب چله

فرهاد قنبری:
شب چله

هر آیین ملی و و نکوداشتی ریشه در تاریخ،اساطیر و اعتقادات مردمان آن سرزمین دارد. شب چله نیز بی شک یکی از آیین های نیک و مهم در بین ایرانیان باستان بوده است که تا به امروز توانسته خود را از گزند هجوم اقوام مختلف حفظ کرده و در میان مردمان این سرزمین محترم و عزیز نگه داشته شود.
شب چله در واقع شب تولد ایزد مهر، یكی از بزرگترین و فراگیرترین ایزدان هند و ایرانی بوده و این مراسم، به مناسبت جشن تولد مهر برگزار می شده است.
" ایزد مهر،‌ ایزد نگاهبان پیمان ها و نظم و راستی و پشتیبان سرزمین های آریایی و حامی جنگاوران آریایی، ایزدی است همیشه بیدار كه همراه با خورشید از مشرق به مغرب می رود و پس از فرو رفتن خورشید نیز به زمین می آید و بر پیمان ها نظارت می كند. او سرخی پیش از طلوع خورشید و پس از غروب آن است و بدین گونه است كه سرخی در شب تولد مهر معنای خاصی می یابد" شاید به همین دلیل است که ایرانیان از باستان با پوشیدن لباس های سرخ رنگ و پهن کردن سفره هایی آراسته شده با سرخی انار و هندوانه به استقبال این شب طولانی می رفتند و در کنار خاندان خود تا برآمدن روشنایی به شادی و جشن می پرداختند.
دکتر ژاله آموزگار محقق برجسته ایران باستان در باره شب چله می گوید « در این شب بین تاریکی و روشنی کارزار است و در این شب در ایران هر کس تا بامداد با سرگرمی ها و خوراکی ها خود را مشغول می کرده و نمی خوابیده است تا بیداری او کمکی کرده باشد هرچند کم به فرشته پیمان، فرشته راستی و فرشته نظم و همه نگران و منتظر هستند تا پایان این کارزار را با دمیدن صبح و دیده شدن نخستین فروغ روشنی جشن بگیرند»

به نظر هر منطق و دلیل یا ریشه اسطوره ای که داشته باشد، آیین هایی مانند شب چله ، چهارشنبه سوری و نوروز از معدود آیین های زیبای به یادگار مانده در این سرزمین کهنسال و استوار است که (هر چند به صورت دفرمه شده اجرا می شود) باعث نزدیکی و احساس تعلق بیشتر مردم به یکدیگر و تقویت روحیه ملی می شود.
@kharmagaas