فرهاد قنبری:. از کلیسای نوتردام تا آثار باستانی سوریه

فرهاد قنبری:
از کلیسای نوتردام تا آثار باستانی سوریه

بخشی از کلیسای نوتردام شهر پاریس در آتش سوخت. کلیسایی که از لحاظ تاریخی یکی از نمادهای قدیمی این شهر به شمار می رفت..
اما واکنش های جهانی نسبت به سوختن این کلیسا را با واکنش های جهانی از قبیل نابودی آثار تاریخی و باستانی یکی از قدیمی ترین تمدن های جهانی توسط داعش در سوریه یا نابود سازی مجسمه های بامیان توسط طالبان در افغانستان مقایسه کنیم.
از دیشب که کلیسای نوتردام پاریس آتش گرفته است از رئیس جمهور آمریکا تا وزیر خارجه ایران نسبت به آن واکنش نشان داده و ابراز تاسف و ناراحتی کرده اند. (واکنش بسیاری از هموطنان هم بماند که طوری داغدار شده اند که انگار خانه قدیمی پدر بزرگشان در آتش سوخته است حال آنکه تا دیشب نمی دانستند چنین بنای تاریخی در پاریس وجود دارد)

در واقع این امپراطوری و سیطره رسانه ای غرب است که از جان شهروندان آن کشورها گرفته تا بناهای تاریخی آنها را (حتی در ذهن ما ساکنان خاورمیانه ارزشمندتر) از جان و آثار تاریخی و فرهنگی مان ارزشمندتر نشان می دهد. وگرنه آسیبی که به میراث تاریخی جهانیان در سوریه توسط داعش وارد شد (که بسیاری از آنها هم در بازار سیاه به کشوری مانند فرانسه قاچاق شد) اصلا قابل مقایسه با یک آتش سوزی در یک بنای تاریخی در فرانسه نیست.

از بین رفتن هر بنا و اثر تاریخی و فرهنگی که نشانی از تمدن و فرهنگ گذشتگان را به همراه دارد مایه تاسف و ناراحتی است اما این توجه نشان دادن صرف به نابودی چنین اثری فقط در یک سری کشورهای خاص نشان می دهد این ابراز تاسف و ناراحتی به علتی جدا از فهم و درک میراث فرهنگی مرتبط است.

@kharmagaas