فرهاد قنبری:. دو شاعر سینمای ایران

فرهاد قنبری:
دو شاعر سینمای ایران

با توجه به اینکه چه نگاه و تعریفی از شعر داشته باشیم شاعر سینمای ایران را هم می توانیم علی حاتمی یا عباس کیارستمی بدانیم.
دکترمحمد رضاشفیعی کدکنی از کتاب شفای ابن سینا بلخی فصل پنجم مقاله پنجم چنین نقل می کند:
"شعر کلامی است مخیل، ترکیب شده از اقوالی دارای ایقاعاتی که در وزن متفق، و متساوی و متکرر باشند و حروف خواتیم آن متشابه باشند.» یا شمس قیس رازی در "المعجم فی معایر اشعار العجم" می نویسد:
"شعر سخنی است اندیشیده، مرتب، معنوی، موزون، متکرر، متساوی، حروف آخرین آن به یکدیگر ماننده»
در این تعاریف از شعر بیشتر به اوزان، بلاغت ، ترتیب،آرایه های ادبی ، زیبایی گفتار و امثالهم توجه شده و هر نوشتاری که چنین ویژه گی هایی را داشته باشد را شعر می نامد.
تعریفی که نمونه اعلای آن در میان شاعران پارسی گوی ، شیخ اجل سعدی است.
سعدی بی شک استاد مسلم بلاغت،فصاحت و زیبایی گفتار کلام است.
در میان سینماگران ایران بیشترین شباهت به این سبک شاعرانگی و گفتار علی حاتمی است. دیالوگ های پر مغز که اغلب همچون نثری شیوا از زبان شخصیت های مختلف آثارش بیان می شود جایگاه بسیار خاص و ویژه ای به این کارگردان صاحب سبک سینمای ایران داده است.
حاتمی به واسطه تسلط خود به تاریخ و ادبیات این سرزمین توانسته است آثار بسیار قابل تامل و ماندگار با دیالوگ های به یاد ماندنی خلق نماید.

اما می توان تعاریف دیگری از شعر هم داشت باشیم.
دکتر کدکنی می نویسد:
"شعر حادثه ای است که در زبان روی می دهد و در حقیقت، گوینده شعر با شعر خود، عملی در زبان انجام می دهد که خواننده، میان زبان شعری او، و زبانی روزمره و عادی تمایزی احساس می کند."

مارتین هایدگر فیلسوف برجسته قرن بیستم زبان را خانه هستی می داند و زبان شاعران برای تعریف و به صدا درآوردن هستی را زبانی می داند که می تواند پاسدار و محافظ هستی باشد.
با چنین نگاه و رویکردی عباس کیارستمی شاعر سینمای ایران است.
کارگردان برجسته ای که با نگاه متفاوت خود سعی می کرد هستی و جهان را به گونه دیگری برایمان تعریف و به نمایش بگذارد.
کیارستمی به مانند سهراپ سپهری سعی می کند نگاه همدلانه و زیبایی شناسانه به تمام ذرات و موجودات هستی داشته باشد. نگاهی که به قول سهراب سپهری چشم ها را بشوید و نخواهد «مگس از سر انگشت طبیعت بپرد» و بداند «اگر کرم نبود زندگی چیزی کم داشت»

بی شک نگاه و سبک فیلمسازی هر دو کارگردان بزرگ سینمای ایران بسیار ارزشمند بوده و برای همیشه ماندگار خواهد بود.
telegram.me/kharmagaas