مفهوم ترسناک و راهی به زندگی اصیل.. شیپل (Sheeple)!

مفهوم ترسناک #شیپل و راهی به زندگی اصیل

یک ناشر معتبر کتاب‌های مرجع که مالک یکی از معروف‌ترین دیکشنری‌های جهان است (به نام مریام وبستر) یک کلمه را به واژگان خود اضافه کرد که سر و صدایی به‌پا کرد: این واژه چه بود؟ شیپل (Sheeple)!
این مرجع در معنای واژه شیپل نوشته است: «افرادی مطیع، سازگار و به شدت تأثیرپذیر؛ در یک کلمه افرادی مثل گوسفند»
تا اینجای کار همه چیز عادی به نظر می‌رسيد، اما مریام وبستر به این بسنده نکرد و در قسمت توضیح این لغت از نویسنده بخش تکنولوژی شبکه تلویزیونی سی.ان.ان مطلبی را آورد: اپل یک قاب مخصوص برای افزایش ظرفیت باتری آیفون معرفی کرده، یک محصول بی‌فایده و مسخره برای شیپل‌ها که با خوشحالی ۹۹ دلار برایش می‌پردازند! یعنی این‌که برخی طرفداران متعصب شرکت اپل، شیپل هستند. حالا می‌دانید ریشه شیپل چیست؟ این واژه از ادغام دو کلمهٔ انگلیسی Sheep (گوسفند) و People (مردم) ساخته شده، آمده است! یعنی انسان گوسفند!
به عقیده مریام وبستر، نقل قول سال ۲۰۱۵ نویسنده بخش تکنولوژی شبکه تلویزیونی سی.ان.ان بهترین گزینه برای کاربرد واژه «شیپل» در عصر حاضر به شمار می‌رود. البته طبق اطلاعات موجود، ریشه این کلمه به سال ۱۹۴۵ برمی‌گردد. ظاهراً در آن زمان از این اصطلاح توهین‌آمیز برای خطاب قراردادن پیروان بی‌مغز استفاده می‌شد و امروز نیز می‌توان از آن برای استهزاء طرفداران متعصب یک شرکت یا برند خاص (مثلاً اپل) استفاده کرد. البته بعدا این سایت مثال دیگری را جایگزین کرد!

✅ تحلیل و تجویز راهبردی:
راحت از روی این موضوع نگذریم. فکر نکنیم که شیپل‌ بودن فقط محدود به یک شرکت خاص مانند اپل است. شپیل بودن همه جا می‌تواند باشد هر جایی که جذابیت از یک طرف و تعصب از طرف دیگر با هم گره می‌خورند. دست کم چهار حوزه ممکن است ما را به شیپل بودن تنزل دهد: افراد کاریزماتیک، تیم‌های ورزشی، برندهای محبوب و... بنابراین شیپل بودن دور از ما نیست. خود را مصون ندانیم. چه می‌توان کرد؟
به جای این‌که به همه چیز و همه کس مظنون شویم، بهتر است که به آن چیزهایی که دوست داریم (اعم از افراد، تیم‌ها، برندها و...) فکر کنیم و آن‌ها را شناسایی کنیم که احتمالا کمتر از انگشتان دو دست خواهد شد.
در گام دوم هر زمان که موضوعی مرتبط با پدیده‌های دوست‌داشتنی‌مان مطرح شد با دقت بیشتر از خودمان چند سوال بپرسیم؟ بعد از مدتی خواهیم دید که آزادانه‌تر و مستقل‌تر زندگی می‌کنیم و رفتارمان کمتر شیپلی خواهد بود. آن سوالات چیست؟
1⃣ آیا حرفی که او می‌زند، اگر فرد دیگری هم بزند به همین راحتی از او قبول می‌کنم؟
2⃣ آیا کاری که او می‌کند، برای من فایده‌ای دارد یا صرفا چون این کار اوست از آن خوشم می‌آید؟
3⃣ آیا نظر یا اقدام او استدلال منطقی و محاسبه عقلایی (هزینه-فایده) دارد یا من اصلا آن‌ها را ارزیابی نمی‌کنم؟
زندگی زیباتر و ارزشمندتر از آن است که به تقلید کورکورانه بگذرد. خداوند بشارت داده به کسانی که امور را می‌سنجند و بهترین‌ها را انتخاب می‌کنند.

#دکتر_مجتبی_لشکربلوکی

@Dr_Lashkarbolouki
🇮🇷 @linguiran