📕معرفی کتاب.. «اقتصاد کوچه»، کتابی است نه کاملا در حوزه ­ی اقتصاد و نه کاملا تاریخی

📕معرفی کتاب

"اقتصاد کوچه"، کتابی است نه کاملا در حوزه ­ی اقتصاد و نه کاملا تاریخی. بلکه روایتی است از سطح زندگی مردم و توان خرید آنها بعد از فروپاشی زندیه و به روی کار آمدن قاجار تا اواخر پهلوی. این کتاب توصیف ساده و جذابی از کوچه پس کوچه­ های شهرها و آبادی­های ایران است، از یادداشت­های جهانگردان و مسافران کمک گرفته و کمتر خود را درگیر اعداد و ارقام سنگین و غیرقابل فهم نماید. این کتاب کمتر به شرح حال طبقه­ی ممتاز جامعه پرداخته و بیشتر روایت سفره و سرای، دهقان و کارگر و پیشه ­ور و کارمند، و در یک کلام زندگی مردم کوچه است.

1⃣بخش نخست: اوضاع سیاسی- اجتماعی ایران، در پایان حکومت زندیه و آغاز قاجاریه
در بخش نخست، آشفتگی­های ایران در سال­های پایان فرمانروایی زندیان و ابتدای روی کار آمدن قاجاریان تصویر شده است تا خواننده متوجه شود که قدرت پول ایران که در روزگار صفویان هر تومان آن با سه لیره انگلستان مقابله می­کرد، کاستی یافت و در آغاز سده­ی نوزدهم میلادی تنها توانست با یک لیره­­ی انگلیس برابری کند. آشفتگی­های ایران پس از برافتادن صفویان بر بنیه­­ی مالی مردم و توان اقتصادی کشور اثرات زیان­باری برجای گذاشت.

2⃣بخش دوم: نقود، مسکوکات و اوزان ایران
در بخش دوم از نقود و مسکوکات (تومان، قران، شاهی، عباسی، صنار و ...) و اوزان (خروار، من، چارک، سیر، مثقال و ...) رایج در عهد قاجار گفتگو شده است.

3⃣بخش سوم: پول ایران (قران) از سالهای 1157-1177
در بخش سوم، هزینه­ های زندگی و نرخ اجناس و میزان دستمزدها در سال­های پس از مرگ کریم خان و روزهای تکاپوی قاجار، ترسیم شده است. در این برهه هنوز ته مانده­ هایی از رفاه دوران کریم خان دیده می­شود.

4⃣بخش چهارم: پول ایران (قران) در سالهای 1177- 1227 (روزگار فرمانروایی فتحعلی شاه و محمد شاه)
در بخش چهارم، هزینه­ های زندگی و دستمزدها در دوران پنجاه سال فرمانروایی فتحعلی شاه و نوه ­اش، محمدشاه قاجار بیان شده است.

5⃣بخش پنجم: پول ایران در سالهای 1227-1275 (روزگار فرمانروایی ناصرالدین شاه)
در بخش پنجم به سرنوشت پول ملی ایران و بهای کالاها و دستمزدها در نیم قرن سلطنت ناصرالدین شاه پرداخته شده است. به مسئله­ ی راه­ها و جاده­ ها هم اشاره شده تا مشخص شود ایران به دلیل نداشتن راه­های ارتباطی دچار قحطی وحشتناکی می­شود.

6⃣بخش ششم: پول ایران در سالهای 1275-1305
در بخش ششم دوران سی ساله­­ – از قتل ناصرالدین شاه تا تاج گذاری رضا شاه- بیان شده، دورانی که صنایع کم کم در ایران پا می­گیرند و شمار کارگران صنعتی، نظام اداری و کارمند افزایش می­یابد.

7⃣بخش هفتم: پول ایران در سالهای 1305-1357 (دوره­ی پهلوی)
بخش هفتم به سرنوشت پول ملی ایران یعنی قران که از سال 1308 به ریال تغییر نام داد، پرداخته و تاثیر درآمدهای نفتی بر زندگی مردم و میزان هزینه ­ها و دستمزدها در دوران پهلوی می پردازد.

https://goo.gl/K07nXy

📈تحلیلی بر اقتصاد از نگاه تاریخ و گلچین تحلیل های اقتصادی
در کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari