✳️☸️ عرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری. ✍️امیررضا عبدلی

✳️☸️ عرض خود می بری و زحمت ما می داری
✍️امیررضا عبدلی

🔹 فرض کنید حکومتی اعلام کند که برای حفظ ثبات و یکپارچگی مملکت مقرّر شده است آب همیشه و همه جا دقیقاً در صد درجۀ سانتیگراد به جوش بیاید. در حالی که نقطۀ جوش آب در تابستان و زمستان، و در قلّۀ کوه و عمق چاه یکسان نیست و به فشار هوای محیط بستگی دارد.

🔹 بخشنامۀ حکومتی لازم الاجراست؛ ولی نه برای مولکولهای آب که کسی نمیتواند مجازاتشان کند. با این حال آیا این بخشنامه تأثیری بر زندگی مردم دارد؟ بله. قطعاً زندگی را سخت تر خواهد کرد. اگر خدای ناکرده آبِ کسی در درجۀ قانونی نجوشید، خون حکومت از خودسری و یاغیگری او به جوش خواهد آمد.

🔹 این گونه دستورات و بخشنامه های خلاف واقع، یک تأثیر مهم دارند: مردم را ناچار به گزارش خلاف و دروغ میکنند. و ایرانیها از دیرباز میدانستند دروغ به اندازۀ خشکسالی فاجعه است؛ امّا چاره ای از آن نداشتند.

🔹 چون نیک بنگری دستورات تثبیت نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ دستمزد و سایر قیمتهای اقتصادی نیز چیزی غیر از همین نیستند. بلکه گاه حتی بی منطق ترند: بعضی نرخهای مصوب مانند این هستند که قانوناً دستور داده شود آب در 20 یا 30 درجه بجوشد.

🔹 نیروهای اقتصادی و نیروهای طبیعت تفاوتهای زیادی دارند امّا شباهتشان این است که کار خودشان را می کنند و اعتنایی به بخشنامه ها ندارند.

🔹 چه کنیم که برخی سیاستمداران مدرنِ توییت نویس ما هنوز در حد و قوارۀ همان خشایارشاه باقی مانده اند که میخواست امواج دریا را به ضرب شلاق به تبعیت وادارد.
منبع: کانال نگارنده
@AmirrezaAbdolii

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari