🔖عشق پزشکی!.. ✍️محمد علی مختاری

🔖عشق پزشکی!

✍️محمد علی مختاری

🔹 تا 10 سال پیش تعداد داوطلبان هر سه رشته تجربی، ریاضی و انسانی تقریباً برابر بود، از آن زمان روند کاهش داوطلبان رشته های ریاضی، انسانی و افزایش داوطلبان تجربی، با شیب ملایمی آغاز شد. یعنی هر ساله تعدادی از داوطلبان کنکور این رشته ها کاسته و بر تعداد عشاق پزشکی افزوده می شد.
🔹 این روند در 4 سال اخیر شتاب بیشتری گرفته است و در کنکور 96 اختلاف عجیب و معنی دار داوطلبان تجربی در مقایسه با ریاضی و انسانی به اوج خود رسیده است.
🔹بر اساس آمار در کنکورسال 96 شرکت کنندگان رشته ریاضی: 149 هزار نفر، انسانی 186 هزار نفر و هنر 11 هزار نفر بوده است. اگر سه عدد فوق را با هم جمع کنیم به عدد 346 هزار نفر می رسیم، در حالی که تعداد داوطلبان رشته تجربی 581 هزار نفر بوده است. یعنی تعداد داوطلبان هر سه رشته دیگر 60 درصد تعداد داوطلبان تجربی هم نمی شود.
اهل فن می دانند که سیاست های وزارت بهداشت و طرح پر از ابهام بیمه سلامت ، در افزوده شدن بر عشاق پزشکی موثر بوده است.
🔹طرحی که بهتر است به جای بیمه سلامت آن را بیمه درمان بنامیم، دولت را وارد میدان کرده و افزایش 187 درصدی دستمزد پزشکان و دیگر شاغلین بخش درمان را در پی داشته است بعلاوه استخدام همه پزشکان را تقریباً تضمین کرده است. افزایش دستمزدها با سیگنال دهی تقاضای داوطلبان کنکور را برای رشته های مرتبط با درمان را افزایش داده است.

🔹صحبت این نیست که امکان درمان ارزان قیمت بد است، اما بزرگان علم اقتصاد خرد که از قضا آخرین جایزه نوبل را نیز کسب کردند، به کمک نظریه قراردادها (Contract Theory) و طراحی سیستم ها (Mechanism Design) نشان دادند در چنین مواردی باید بهبود شاخص های سلامتی معیار پاداش به پزشکان باشد و نه تعداد عمل جراحی انجام شده توسط یک پزشک.

🔹باور عمومی بر این است که با افزایش تقاضا عرضه نیز به تناسب افزایش یابد اما گره عرضه نیز وجود دارد. درگیر بودن منافع صنف پزشکان(سازمان نظام پزشکی) و تصمیم گیرندگان نظام آموزشی که خود بیشترین منافع را از کم بودن پزشکان متخصص و عمومی می برند، مانع از افزایش پذیرش در این رشته شده است. طبق آمار بانک جهانی سرانه پزشکان عمومی در کشورهای توسعه یافته بین 2.5 تا 7 پزشک به ازای هر هزار نفر است ولی در کشور بلاخیز ایران زمین به عدد 1 نیز نمی رسد. در خصوص پزشکان متخصص نیز آماری از ایران در بانک جهانی ثبت نشده است ولیکن گویا شرایط بدتر نیز هست.

🔹شندیده می شود که بسیاری از هواداران دولت از عملکرد وزارت بهداشت و درمان راضی هستند اما بد نیست به چنین سیاست هایی و عواقب بلند مدت آن نیز فکر کرد.
https://goo.gl/B6MqgX

📈اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari