✔️به بهانه فصل بازگشایی مدارس.. میزان کودکان بازمانده از تحصیل در ایران چند نفر است؟

✔️به بهانه فصل بازگشایی مدارس

میزان کودکان بازمانده از تحصیل در ایران چند نفر است؟

عمدتاً گروه‌هایی از کودکان در معرض بازماندگی از تحصیل هستند که به دلیل کم توانی (معلولیت) یا دوری محل زندگی فاقد دسترسی موثر به مدرسه یا معلم‌اند، درآمد خانوار کفاف معیشت آنها را نمی‌دهد و یا به‌دلیل بد سرپرستی امکان ثبت‌نام و شرکت در مدرسه را ندارند. از علل عدم تحصیل می‌توان به عدم آگاهی از اهمیت آن، فقر، عدم وجود امکانات لازم مانند مدرسه، آموزگار و... برای تمام اقشار جامعه نام برد. عدم تحصیل کودکان و ورود آنها پیش از سن مجاز به بازار کار ضمن تاثیرات مخرب بر آنان، آنها را در معرض آسیب‌هاي اجتماعی و سوء استفاده‌هاي مختلف قرار می‌دهد که پیامد آن نابود شدن آینده کودک و آسیب‌های بیشتر اجتماعی است.
تحلیل نتایج بدست آمده از سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، حاکی از جمعیت ۱۰ میلیون و ۷۷۲ هزار نفری کودکان لازم‌التعلیم در گروه سنی ۶ تا ۱۴ سال است که از این تعداد، ۵ میلیون و ۵۱۶ هزار نفر مرد و ۵ میلیون و ۲۵۶ هزار نفر زن بوده‌اند. از تعداد مذکور ۳۱۵۴۱۲ نفر بی‌سواد بازمانده از تحصیل (۱۵۹۶۳۰ نفر مرد بی‌سواد و ۱۵۵۷۸۲ نفر زن بی‌سواد) در کل کشور وجود دارند که با توجه به اطلاعات حاصل، جمعیت مردان بی‌سواد بازمانده از تحصیل نسبت به بی‌سوادان بازمانده از تحصیل زن گروه ۶ تا ۱۴ ساله بیشتر است البته جمعیت باسوادان مرد نسبت به زنان باسواد در همین گروه بیشتر می‌باشد. لازم به ذکر است این امر در خصوص نسبت مردان و زنان گروه سنی ۶ تا ۹ ساله نیز صادق می‌باشد. اما در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ ساله (با جمعیت کل ۵ میلیون و ۶۸۸ هزار نفر) ۷۴۳۹۸ نفر بی‌سواد بازمانده از تحصیل هستند که از این تعداد ۳۶۴۸۳ نفر مرد و ۳۷۹۱۵ نفر زن می‌باشند. یعنی بر خلاف گروه سنی ۶ تا ۹ ساله، زنان بی‌سواد گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ ساله نسبت به بی‌سوادان مرد همان گروه سنی، جمعیت بیشتري را به خود اختصاص داده‌اند. این کاهش نسبت طی ۵ سال اخیر، می‌تواند به دلیل تغییر فرهنگی، اجراي سیاست‌هاي آموزشی همگانی و بهبود امکانات آموزشی یا زیر ساخت‌هاي آن باشد.
نرخ بازماندگی تحصیل کل کشور براي گروه سنی ۶ تا ۱۴ ساله ۲.۶۱ درصد می‌باشد؛ استان زنجان ( ۱.۴۲%) کمترین نرخ بازماندگی از تحصیل در مردان و زنان را داراست و به‌ترتیب استان‌های گیلان (۱.۴۶%) و اردبیل (۱.۵۹ %) در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. از سوی دیگر بیشترین مقدار این نرخ را استان سیستان‌وبلوچستان (۷.۶۱%) به خود اختصاص داده است و پس از آن استان‌های کرمان (۴.۵۲%) و یزد (۳.۵۲%) قرار دارند. با توجه به آن که نرخ بازماندگی از تحصیل استان‌های مذکور از متوسط کشور (۲.۶۱%) بسیار بیشتر است، به نظر میرسد در حالت بحرانی به سر می‌برند.
بررسی نرخ مذکور گروه‌های سنی ۶ تا ۹ ساله در استان‌های مختلف نشان دهنده نتایج حاصل براي گروه سنی ۶ تا ۱۴ ساله است. همچنین همان طور که انتظار می‌رود استان سیستان‌وبلوچستان در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ ساله نیز (اعم از مرد و زن) بیشترین مقدار نرخ بازماندگی از تحصیل را به خود اختصاص داده است.
از منظر شکاف جنسیتی بازماندگان از تحصیل (تعداد مردان بازمانده از تحصیل به تعداد زنان بازمانده) استان قم (۱۱۶.۹۸%) بیشترین مقدار شکاف جنسیتی سواد را داراست (نسبت بالاتر مردان بازمانده از تحصیل). از سوي دیگر استان سیستان‌و‌بلوچستان (۹۵.۸۷%) کمترین مقدار شکاف جنسیتی سواد را به خود اختصاص داده است که نشان می‌دهد، مردان بی‌سواد نسبت به بی‌سوادان زن در گروه سنی ۶ تا ۱۴ ساله، از تعداد کمتري برخوردار هستند.

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari