✅لانه بی‌دفاع!.. 📌شورای سردبیری جامعه نو

✅لانه بی‌دفاع!

📌شورای سردبیری جامعه نو

✍ ایرانیان در طول تاریخ سرشار از جنگ خود نبردهای شکست‌خورده فراوانی دارند که در آنها از خودشان شکست خورده‌اند! در بیشتر این شکست‌ها، غافل شدن از قلب سرزمین و لانه حکومت نقش مهمی داشته است: به سویی متمایل شده‌اند تا پیش روند، از سوی دیگر مورد هجوم واقع شده‌اند!

✍در طول جنگ‌های ۳۰۰ ساله با عثمانی، جنگهای شاه‌صفی بر سر بغداد نمونه‌ای است که نشان می‌دهد چرا صفویان خود سبب سقوط خود شدند. شاه‌عباس و برادرزاده‌اش شاه‌صفی، بغداد را حدود ۴۰۰ سال پیش از دست عثمانی گرفتند و پس از چند جنگ در طول ۱۵ سال، آن را از دست دادند و به عهدنامه قصر شیرین رسیدند که گذشته از بغداد، بخشی وسیع از کردستان را برای ابد از ایران جدا کرد.

✍ اما اهمیتی نداشت اگر چند ماه قبل از آن قندهار را در جبهه شرقی از دست نمی‌دادند: درحالیکه شاه ایران در غرب گرفتار حفظ بغداد بود، هندوان به پادشاهی شاه جهان امپراطور مغولی هند به قندهار تاخته، آن را تسخیر کرده و جبهه شرقی ایران را شکسته بودند. زوال پادشاهی صفویه از همانجا شروع شد. کشور به تدریج کوچک شده بود، زیرا میل جهانگشایی شیعی صفویه و تمایلش به عقب راندن سنیان در شبه جزیره، توان نظامی را دائما از مرکز دور کرده، با عثمانی سنی مذهب مشغول ساخته، و لانه را بی‌دفاع گذاشته بود.

✍از دوران کمبوجیه که مصر فتح می‌کرد و سودای پیشرفت به کارتاژ و لیبی داشت تا دوران شاهان صفوی که بر سر شبه‌جزیره عربستان و حاشیه‌های آن مانند بغداد سالها جنگیدند و نسل ما که الان بغداد و فرابغداد را عمق استراتژیک خود می‌خوانیم، به اندازه تاریخ شناخته جهان فاصله است. فاصله و مدتی طولانی که از آن هیچ نیاموخته‌ایم. نفهمیدیم که این سرزمین دژی طبیعی است که دیواره رشته‌کوه‌هایی طولانی مرکز آن را محافظت می‌کنند و در رفتن به فراسوی این قلعه باید محتاط و دورنگر بود. خارپشت نباید از لانه خود زیاد دور شود.

✍علت روشنی دارد: به علت داشتن ثروت بالقوه بسیار، توجیهی برای دستیابی به "فضای حیاتی" به هر قیمت، آنهم در شوره‌زارهای شبه جزیره نفرین‌شده نداریم و به‌طور بالقوه نیز آسیب‌پذیریم. هم لانه‌مان بدون حضور سرداران‌مان قابل اشغال است، هم نقاط آسیب‌پذیری داریم. شکمی نرم و آسیب‌پذیر و سلاحی در حد دفاعی و نه تهاجمی. نباید از لانه زیاد دور شویم. باید رخت به سرای خویش کشیم تا بی‌آسیب بمانیم.

✍نباید به دوران صفویه برگردیم و به هیچ دوران دیگری. نه رفتن کمبوجیه تا مصر، نه رفتن نادر تا هند و نه جهانگشایی‌های دیگر شاهان حاصلی جز سلسله‌ای از شکست و ناکامی نداشتند. اما یک شکست هست که نباید تکرار شود: شکستی که از سرگرم شدن ما به از میدان به در کردن اعراب سنی ناشی شود. بعد از جنگ‌های سیصدساله با عثمانی که مذهب پیشرانه و سوخت موتور آن بود مشغول شدن امروز ما در رابطه عشق و نفرت با اعراب، کشور را دوباره به میز قمار بر سر گرایش عقیدتی حکومت برگردانده و برای دومین‌بار است که منافع ملی ما زیر فشار گرایش مذهبی حکومت زیر پا گذاشته و نابود می‌شود. هم کشور نابود می‌شود و هم حکومت. تمامش کنیم!
🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari