📗واکاوی جهانی شدن و اثرات آن بر پوپولیسم و تجارت در «بحثی صادقانه». 📚

📗واکاوی جهانی شدن و اثرات آن بر پوپولیسم و تجارت در «بحثی صادقانه»
📚#معرفی_کتاب
📕در یکی دو سال گذشته مساله جهانی‌شدن و معضلات آن، در سطح سیاست و اقتصاد بسیار مطرح شده است. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بیش از پیش مطرح شدن و حتی به قدرت رسیدن برخی جناح‌های مخالف مهاجرت در اروپا و آمریکا نگرانی‌هایی را برای بسیاری از اقتصاددانان، سیاستمداران و سایر اقشار ایجاد کرده است. انتخابات آمریکا نیز در کنار تحولات ذکر شده گمانه‌زنی‌هایی را در میان برخی صاحب‌نظران ایجاد کرد که به عقیده آنان رد پای جهانی‌ شدن در آن مستتر است. به عقیده این صاحب‌نظران با جهانی شدن و سیاست‌های مهاجرتی، نیروی کار غیرماهر در کشورهای ثروتمندی که با هجوم مهاجران روبرو شده است، با کاهش دستمزد روبرو شده‌اند. همین امر احتمالا منجر به این شده است که مقاومت‌هایی در این کشورها به وجود بیاید که در انتخابات‌های اخیر اروپا و آمریکا قابل مشاهده است. با این حال، عوامل دیگری نیز این مقاومت‌ها را علاوه بر مسائل اقتصادی تشدید کرده‌اند که از آن جمله مسائل فرهنگی و تا حدودی ناسیونالیستی نیز در آن دخیل بوده‌اند. این مسائل منجر به مطرح شدن و پیدایش پوپولیست‌ها در بسیاری از کشورها شده است.
📗یکی از کتاب‌های مطرحی که در حال حاضر به مباحثی در این خصوص از بعد تجارت بین‌الملل پرداخته و از سوی «فایننشیال تایمز» نیز به عنوان یکی از کتاب‌های برتر سال 2017 در حوزه اقتصاد معرفی شد، کتاب «بحثی صادقانه در مورد تجارت: ایده‌هایی برای یک اقتصاد جهانی متعادل» نوشته دنی رودریک اقتصاددان معتبر فارغ‌التحصیل از دانشگاه هاروارد است. وی که یکی از نخستین منتقدان حرفه‌ای اقتصاد «ابرجهانی‌شده» است در کتاب خود به این استدلال می‌پردازد که «بین‌المللی کردن بازارهای کالا، خدمات و سرمایه منجر به حرکت حائلی بین گروه‌های ماهر، حرفه‌ای جهانی که قادر به سود بردن از آن باشند و بقیه افراد جامعه ایجاد می‌کند.» وی استدلال می‌کند که اگر سیاستمداران پوپولیست جناح چپ و راست پیروز انتخابات نشده و به قدرت نرسند، سیاستمداران جریان اصلی باید پاسخگوی مسائل بسیار موثرتری نسبت به نارضایتی کسانی که احساس پشت سر ماندن و عقب‌افتادگی می‌کنند، باشند.
📘رودریک در این کتاب به پژوهش و ایراد دلایل معتبری برای واپسگرایی پوپولیستی علیه جهانی شدن در ایالات متحده، کشورهای اروپایی و جاهای دیگر در جهان امروز می‌پردازد. وی همچنین به بحث در مورد تنش عمیق میان یکپارچگی اقتصادی در سطح بین‌الملل و تصمیم‌گیری دموکراتیک در سطح ملی می‌پردازد. جهانی شدن می‌تواند بر تصمیمات دولتی به گونه‌ای اثر بگذارد که ویژگی‌های آن جامعه و اقتصاد را تحت تاثیر قرار داده و برای برخی از گروه‌ها، به وضوح نامناسب باشد و نارضایتی و خشم آن دسته از افرادی که طبق فرآیند جهانی شدن آسیب می‌بینند را به همراه داشته باشد. به عقیده رودریک چنین تصمیماتی نباید با یک اعتقاد تضمین نشده به کارآیی بازارها یا نظام مالی دیکته شوند. او میان دموکراسی‌های لیبرال و سایر کشورها تمایز قائل می‌شود و استدلال می‌کند که قواعد تجاری یکسانی نباید برای هر دو گروه به کار گرفته شوند: برای مثال، دموکراسی‌ها باید مجاز باشند واردات خود از کشورهای غیردموکراسی را محدود کنند تا جبرانی برای عدم وجود قوانین کار یا زیست‌محیطی گروه غیردموکرات باشد که به آنها اجازه داده قیمت‌ها و هزینه‌های پایین‌تری را برقرار کنند. این در حالی است که ایالات متحده و کشورهای اروپایی نباید سعی کنند ارزش‌های خود را از طریق موافقت‌نامه‌های تجاری به کشورهای دیگر تحمیل کنند.
📙این کتاب شامل 12 فصل است که به ترتیب «یک تعادل بهتر»، «کشورها چگونه کار می‌کنند؟»، «تلاش‌های اروپا»، «کار، جهانی شدن و دموکراسی»، «اقتصاددانان و مدل‌هایشان»، «خطرات یکپارچگی اقتصادی»، «اقتصاددانان، سیاست و ایده‌ها»، «اقتصاد به مثابه نوآوری سیاستی»، «چه چیزی کار نمی‌کند؟»، «قواعد جدید برای اقتصاد جهانی»، «سیاست‌های رشد برای آینده» و این سیاست است، احمق»، نام دارند.
📔چاپ شده در شماره مرداد ماه شبچراغ
@shabcheragh_monthly