✅ «هر روز یک فرصت تازه است».. 📖نگاهی به کتاب خاطرات جان کری.. ✍ترجمه محمد علی هژبری

✅«هر روز یک فرصت تازه است»

📖نگاهی به کتاب خاطرات جان کری

✍ترجمه محمد علی هژبری

کتاب خاطرات «جان کری»، وزیر امور خارجه پیشین امریکا در دولت باراک اوباما با عنوان «هر روز یک فرصت تازه است»، منتشر شد. این کتاب بخش هایی جالب هم برای ایرانیان دارد. از این کتاب، یک فصل کامل با عنوان «جلوگیری از یک جنگ»، به ایران و مذاکرات اتمی منجر به توافق هسته ای «برجام» اختصاص داده شده است.
بخش مربوط به ایران، از اولین دیدار تاریخی وزرای خارجه ایران و امریکا پس از چهار دهه آغاز می شود که در اتاقی کوچک، مجاور سالن شورای امنیت سازمان ملل متحد در چهارم مهر 1392( سپتامبر2013) انجام شد:«محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران از یک در کوچک وارد اتاق بسیار کوچک بی پنجره ای شد که در آن فقط یک میز و دو صندلی وجود داشت. بر اساس برنامه ریزی، من از در دیگری وارد شده بودم و آن جا منتظر بودم.»

کری از همتای ایرانی خود با نام کوچک او یاد می کند و می گوید اولین صحبت های شخصی او با «جواد»، درباره زندگی، کار و خانواده بوده است. کری از تسلط ظریف بر زبان و ضرب المثل های انگلیسی و هوش او تمجید کرده و نوشته است:«سخن‏ گوی فصیح و متعهد برای نظام ایران بود که اختلافات بنیادی با آن داشتیم.»

دو طرف در این دیدار توافق کردند که یک خط تماس مستقیم بین هم برقرار کنند: «از همان اول توافق داشتیم که رابطه ما اهمیت حیاتی در موفقیت نهایی خواهد داشت.»

توافق مهم دیگری که در اولین لحظات دیدار دو وزیر خارجه پس از نزدیک به 40 سال انجام شد، این بود که از حل و فصل اختلافات به صورت علنی و از طریق رسانه ها خودداری شود و مسایل تا رفع اختلافات، محرمانه باقی بمانند: «در عوض می توانیم مسایل را بین خودمان خصوصی حل کنیم.»

وزیر خارجه وقت امریکا می گوید به همتای ایرانی خود گفته است که دولت اوباما برای یک توافق جدی آمادگی دارد اما برای رسیدن به آن چندان عجله ای ندارد: «توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است.»

کری در این دیدار از اهمیت نظارت قوی تر «آژانس بین المللی انرژی اتمی» بر فعالیت های ایران گفته است و ظریف هم از فتوای علی خامنه ای درباره ممنوعیت شرعی استفاده از سلاح اتمی: «هر دوی ما متوجه شدیم که خطوط قرمز مشخصی وجود دارد ولی هردو بر یافتن راه حلی برای رسیدن به توافق، جدی بودیم.»

کری در کتاب خود می نویسد این دیدارش با ظریف، یک ساعت طول کشیده است. چند هفته پیش از این دیدار، «وندی شرمن»، معاون وقت وزارت خارجه امریکا با سفر به بروکسل، اتحادیه اروپا را از تماس های چندین ماهه غیرعلنی ایران و امریکا مطلع کرده و به آن ها از آمادگی برای ادامه مذاکرات اتمی به صورت علنی و چندجانبه خبر داده بود. «حسن روحانی» رییس جمهوری جدید ایران هم از این گفت و گوهای چندماهه محرمانه تازه مطلع شده بود.

پس از دیدار دو نفره ظریف و کری در اتاق مجاور شورای امنیت، جلسه وزرای خارجه گروه 1+5، یعنی پنج کشور عضو دائم شورای امنیت به همراه آلمان و با ریاست مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تشکیل شد. کری می نویسد: «40 سال دوری دو کشور با دیدار ما از بین رفته بود.»

توصیه های سلطان قابوس به کری

زمینه ساز و میانجی گر دیدار وزرای خارجه ایران و امریکا در تمام این سال ها، «سلطان قابوس»، پادشاه عمان بود.

کری می نویسد که پس از علاقه‏مندی ایران به شروع مذاکرات غیرعلنی در عمان، او که هنوز سناتور و رییس کمیته سیاست خارجی مجلس سنای امریکا بود، برای اولین بار در 11 دسامبر 2011 به دیدار سلطان قابوس به مسقط، پایتخت عمان رفت.

کتاب، لحنی تمجیدگونه از سطان قابوس دارد که پول نفت عمان را خرج توسعه کشورش کرده و آن را از زمینی خاکی به کشوری متمدن بدل ساخته است.

ملاقات در یکی از کاخ های سلطان قابوس انجام شد و کری می نویسد چشم انداز آن، آبی خلیج فارس بود: «سلطان از اهمیت احترام در مذاکره با ایرانی ها گفت و مرتبا یادآور می شد که گفت و گوهای محترمانه با دولتی که ما اختلافات جدی با آن داشتیم، تنها راهی است که مسیر مذاکره و رفع اختلاف را باز نگه می دارد.»

کری اضافه می کند: «من و جواد در طول مذاکرت، سخت تلاش کردیم از حرمتی که بین خود‏مان به وجود آورده بودیم، حفاظت کنیم.»
منبع: کانال شخصی مترجم
ادامه دارد....
🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari