قیمت گذارى آب و انتخاب نوع تکنولوژى تولید: یک درس اقتصاد خرد ١ دیگر …✍دکتر محمد طبیبیان

قيمت گذارى آب و انتخاب نوع تكنولوژى توليد:يك درس اقتصاد خرد ١ ديگر.

✍دکتر محمد طبیبیان

جورج برناد شا گفته است كه "مردم قيمت همه چيز را مى دانند و ارزش هيچ چيز را". اين گفته در مورد منابع آب بخصوص صادق است.

چند روز پيش صاحب يك شركت كشاورزى را ديدم. از ايشان پرسيدم آيا از شيوه هاى مدرن كه براى صرفه جويى در آب و خاك است، مانند مزارع طبقاتى كه امكان باز يافت بخشى از آب مصرفى و نهاده هارا فراهم مى كند، استفاده مى كنيد؟ جواب اين بود كه نه. گوجه فرنگى گرانتر از شيوه متعارف تمام مى شود!دليل اين پاسخ آن فرد چيست؟
دليل آن منابع كم ياب عمومى مانند آب است كه به صورت خصوصى توسط مزرعه دار به صورت مجانى استفاده مى شود و به صورت قيمت پايين تصنعى خود را نشان مى دهد.
آيا استفاده از شيوه هاى مدرن- انتخاب نوع تكنولوژى به جز از شيوه هاى سنتى- به معنى افزايش قيمت محصول است؟ در كوتاه مدت و ابتداى شروع ممكن است، اما در بلند مدت چنين نيست. زيرا با رواج اين شيوه ها و توليد انبوه و سائل و ماشن آلات(از جمله وسائل آبيارى قطره اى و كنترل مصرف آب، كنترل حرارت محيط و باز يافت بخشى از آب و تغذيه گياه)، امكان دفع آفات موثر تر و كم هزينه تر، امكان استاندارد كردن محصول و كاهش ضايعات، امكان توليد در مناطق داخل و يا نزديك به شهر و كاهش هزينه حمل و نقل، مى توان به بركت تكنولوژى مانند ساير حيطه هاى توليد محصول كشاورزى را نيز ارزانتر توليد كرد (اين شيوه ها در بسيارى كشور هاى اروپايى در حال رواج است).
اگر آن مدير محترم با قيمت هاى واقعى منابع از جمله آب رو برو مى شد خود تكنولوژى مناسب را مى يافت و بهره بردارى مى كرد.
منبع کانال نویسنده:
@MohammadTabibian

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari